Точно 597 810 лв. без ДДС или малко над 717

...
Точно 597 810 лв. без ДДС или малко над 717
Коментари Харесай

От Бояна до Регентската къща: къде живее главният прокурор

Точно 597 810 лева без Данък добавена стойност или малко над 717 000 лева, като се добави и начисленият налог - " настоящ ремонт " на тази стойност е изработен в интервала 2020 - 2021 година на така наречен Регентска къща в Боровец, 4 бунгала, още една сграда и големия двор към нея. Държавният парцел, който се състои от терен от близо 18 000 кв. м и описаните постройки, сега е най-дискутираният парцел в страната - откакто зам.-главният прокурор Борислав Сарафов съобщи в понеделник, че основният прокурор Иван Гешев е " приватизирал " къщата за лично прилагане. Последният отхвърля обвиняването и твърди, че има доказателства. Начинът на стопанисване на вилата към този момент е обект и на прокурорска инспекция, тъй като е, разказани в сигнал на Сарафов против него.

Чия е Регентската къща и за какво я стопанисва прокуратурата

Историческата вила в Боровец и прилежашият към нея терен от близо 18 000 кв. м са частна държавна благосъстоятелност. Това се удостоверява и от информация в кадастъра. Самата вила е издигната през 1941 година и са я обитавали министър-председателят Богдан Филов и регентите на престолонаследника и цар Симеон Сакскобуррготски след гибелта на цар Борис III през 1943 година В нея са снимани и фрагменти от кино лентата " Тютюн ", употребена е от върхушката на Българска комунистическа партия преди 1989 година

Тя е със застроена повърхност от 237 кв. м. По кадастър се води " административна, делова постройка ", по изложение в регистри на прокуратурата - почивна база (ПБ) или образователна база (УБ). Държавата е правила опити да я отдаде чартърен за туризъм - несполучливо. Ремонтирана е по предписание на Министерския съвет през 2011 година

През 2017 година - когато основен прокурор е още Сотир Цацаров, Висшият правосъден съвет взима решение да отдаде къщата на прокуратурата - в лицето на административния ѝ началник по закон - за стопанисване. Това е видно и от обществените протоколи от съвещанията на Висш съдебен съвет. Тогава съставът му е друг от сегашния, който е определен през 2019 година В края на ноември 2019 година дефинитивно за основен прокурор е определен Иван Гешев.

Ремонтът въз основата

На 28 февруари 2020 година прокуратурата афишира социална поръчка за " осъществяване на строително – монтажни работи (текущ ремонт) в УБ „ Боровец “ – к.к. Боровец “, община Самоков “. Прогнозната цена е малко над 500 000 лева, а срокът за довеждане докрай на реконструкциите - 140 дни.

След като няколко компании подават предложения, прокуратурата се стопира на офертата на " НСК София " ЕООД и на 15 юли подписва с нея контракт на стойност малко над 463 000 лева без Данък добавена стойност. В края на годината сумата набъбва с в допълнение съглашение и анекс, с над 134 000 лева без Данък добавена стойност, част от които са " непредвидени строително-монтажни работи ".

От документите по публичната поръчка излиза наяве, че в общата сума за ремонта влиза обновлението и на Регентската къща, и на втора сграда от 103 кв. м. на територията на парцела, и на 4 бунгала, като петото, което се е намирало там, е порутено в предходен интервал. Обновява се и външното пространство сред постройките - т.е. теренът от съвсем 18 000 кв. м., а от разбивката на спомагателните действия излиза наяве, че огромна част от сумата е за техника, включително охранителна - съоръжение, окабеляване, елементи, камери... В цялата поръчка не са планувани суми за обзавеждане, като се изключи ремонт на бани и съществуваща и преди този момент сауна.

Ремонтът завършва публично по документи на 25 октомври 2021 година - това е денят, в който в регистъра на публичните поръчки е оповестено обявлението за привършване на контракта с определения реализатор.

Къде живее основният прокурор?

Темата " къде живее основният прокурор " - която в годините преди на поста да застане Гешев като че ли не съществуваше, се появява за повторно. Първият беше през лятото на 2020 година - по време на митингите против Гешев и тогавашния министър председател Бойко Борисов. От така наречен Отровно трио - Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Велислав Минеков, които бяха измежду уредниците на митингите, зададоха серия от въпроси за местожителството на основния прокурор, включително дали живее в " държавна резиденция ". В София това е комплексът от вили " Бояна ", където имат право да живеят министър председателят и президентът по време на мандат.

Малко по-късно самият Гешев удостовери, че населява държавен парцел " по рекомендация на всички служби ", без да прецизира кой е той. Но разгласи, че заплаща наем по пазарни цени. През септември същата година от триото извадиха информация, че преди да не нанесе във вила Дом № 5 на резиденция " Бояна ", държавното управление (тогава на Бойко Борисов - б.р.) е направило ремонт на вилата за малко под 300 000 лева - по оповестена.

Около самата поръчка се появиха подозрения, че са правени опити за прикриването ѝ в регистъра. Тази история поотшумя с времето. " Къде живее основният прокурор - мисля, че не е най-важното в страната ", споделя в края на септември 2021 година самият Гешев, представен от bTV, когато излиза наяве, че към този момент напуща дома в " Бояна ".

Сега тематиката с местоживеенето му отново е на дневен ред, само че към този момент е и обект на сигнал - подаден от Сарафов до Софийската градска прокуратура, против Гешев. В сряда стана ясно, че казусът е разпределен на прокурор и тече инспекция по три обвинявания, отправени от началника на Националната следствена работа (НСлС) към основния прокурор. Едно от тях е за потреблението на къщата от обвинител №1. Имотът бе " на мушка " и по време на съвещанието на Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) в четвъртък, в което взе участие и Гешев. Той отхвърля да живее там и да употребява вилата като своя, твърди, че може да потвърди това с документи и че я е посещавал съгласно разпоредбите за задачата. Други членове на Висш съдебен съвет споделиха, че също са отсядали там, откогато къщата е предоставена на прокуратурата с решение на Висшия правосъден съвет - да вземем за пример за празненства като рождени дни.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР