Нотариусите вече играят важна роля в събирането на просрочени данъци,

...
Нотариусите вече играят важна роля в събирането на просрочени данъци,
Коментари Харесай

Можело, а?! Нотариусите станаха агенти на НАП

Нотариусите към този момент играят значима роля в събирането на просрочени налози, такси и санкции, с помощта на нова смяна при изповядването на покупко-продажби за недвижими парцели и моторни транспортни средства, която дава обещание да усили приходите в бюджета. Преди това участниците в сделките само подписваха заявления, че нямат забавени заплащания към страната. От 3 май нотариусите са задължени сами да ревизират тези данни, като употребяват достъп до осведомителната система на Национална агенция за приходите.

Димитър Танев, ръководител на Нотариалната камара, изясни пред Българска национална телевизия, че с отпадането на старите клетвени заявления нотариусите дейно ревизират за съществуването на непогасени обществени отговорности посредством портала на Национална агенция за приходите. Той означи, че инспекцията лишава единствено 2 минути и не действително не забавя работата. За ден и половина са направени към 12 хиляди информации, което е довело до събиране на няколко милиона лв..

На 3 май в портала на Национална агенция за приходите беше въведена новата електронна услуга „ Справка за съществуване или липса на отговорности за задачите на член 264 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс “, която разрешава на нотариусите и чиновниците на Агенцията по вписванията да ревизират продавачите на парцели и транспортни средства за неплатени отговорности. Замяната на хартиените заявления с инспекции в действително време подсигурява своевременното възнаграждение на отговорностите от продавачите.

Продавачите имат две варианти – да платят дължимото или да дадат единодушие отговорностите им да бъдат прихванати от сумата по договорката. В противоположен случай договорката няма да се състои. Приходната организация поучава жителите и компаниите, които възнамеряват продажба на парцел или МПС, сами да ревизират дали имат неплатени отговорности посредством Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите.

Източник: narod.bg

 

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР