Точно 1 година след като подписа договор и официално бе

...
Точно 1 година след като подписа договор и официално бе
Коментари Харесай

Мъри: Цялата истина за Левски все още не е излязла

Точно 1 година откакто подписа контракт и публично бе показан, че се завръща отпред на Левски, Станимир Стоилов приказва искрено пред " 24 часа " за случилото се дотук и за бъдещето на клуба.

Господин Стоилов, на 2 септември 2021 година бяхте показан публично като завърнал се вкъщи старши треньор на " Левски ". Дойдохте с фантазии, цели и задача. Каква е равносметката ви година по-късно?

- Дойдох с ясното схващане, че клубът е под заплаха за всевъзможен тип банкрут - и футболен, и финансов, и откъм фенско доверие и поддръжка. Основната задача беше всички дружно да извадим Левски от този капан, който сами заложихме с безхаберното ръководство. Безхаберно по всички упоменати посоки - и спортно-технически, и финансово, и във връзка с последователите.

Затова през този интервал не съм имал никакви персонални хрумвания за триумфи, за победи, за тим, който да играе добър футбол. Всичко беше ориентирано към това малко по малко да се създадат нужните промени, с цел да може клубът да се стабилизира най-малко малко.

Първо - бюджетът се изпили до най-малък. За страдание, се наложи това понижение да е даже за сметка на хора или позиции, от които клубът е имал потребност, хора, които са правили работа. Второ - дадохме ясни сигнали на футболистите, че би трябвало да скачат много по-високо от това, което скачат. В тима имаше сносно платени играчи, бюджетът не беше чак в такова положение, което да дава отговор на футболните действителности - надали не постоянно не просто да се борим да не изпаднем от първата шестица, само че даже и да сме застрашени да сме към зоната на изпадащите. Играчите получиха ясно и тъкмо напътствие, че макар финансовите проблеми с качествата и с парите по договорите, които имат, Левски не може да продължава никога да бъде в такова състояние, да е рисково покрай зоната на изпадащите и да губи през мач на " Герена ".

" Затварям чалготеката на " Герена ", разтварям професионалния футболен клуб! " С тези знакови думи се завърнахте след 13 година надалеч от " Левски "... Колко надалеч с днешна дата е " Левски " от чалготеката и какъв брой по-близо да професионалния клуб?

- Това се случи, затворихме я. Футболистите на Левски нямат потребност от чалготека. Освен че им сложих задача, въпреки това аз, и цялото управление се отнасяме извънредно грижовно към тяхното престояване в клуба. Имат допустимо най-хубавите условия - за работа, за тренировки, за подготовка, за лагери, за пътувания. И, естествено, след Нова година всички хонорари се получават. Такава беше сделката с главния спонсор - че след Нова година всичко ще бъде наред. И то е наред. Създадохме най-важното, което футболистите желаят, те желаят да имат условия. И, естествено, тогава към този момент те трябваше да отговорят с показване на равнище " Левски ". Стараят се да го вършат по най-хубавия метод, което им прави чест. В тима има и опитни играчи, левскари, които знаят какво в действителност е " Левски ". Те помогнаха доста на всички млади и чужденци да скачат на равнището на " Левски ". Ще се повторя, само че прави чест на опитните, че принуждават млади и чужденци да скачат на това равнище и държат атмосфера, подобаваща на футболен клуб " Левски ". Имам поради уважението - сред играчи, сред играчи и клуб. В съблекалнята към този момент царува атмосфера " Левски ". Това се дължи напълно на опитните в тима. Аз ги подлагам на критика доста за спортно-технически проблеми, доста непосредствен и изострен съм с тях, само че там, където на тях би трябвало да им се обезпечи комфорт, аз се боря като лъв за тях.

Играчите, които са в " Левски ", имат главно нещо в главата си - че играят за достойнството, името и критерия " Левски ". Получават си постоянно възнагражденията. Да, те никога не са големи, не са това, което заслужават, само че след спасението на клуба, след прочут интервал те ще получат покачване на възнаграждението си.

Кои бяха трите най-важни неща, които вие - треньорът, само че и най-много левскарят, постегнахте през миналата година?

- Първото беше единството сред всички нас - управление, тим и последователи. Застанахме зад името " Левски ", поехме ангажимент. Водихме разнообразни разногласия в името на " Левски " - с играчи, спонсори и последователи. Но всички поставихме " Левски " на напред във времето.

Второ - успяхме да убедим футболистите, че имат доста по-големи качества от това, което показват. И те започнаха да ги изваждат на напред във времето. И да се борят безрезервно за " Левски ".

Трето - имам и власт, и поддръжка от всички равнища на клуба. И притежател, и спонсор, и изпълнителен шеф.
 Георги Миланов: Винаги там - един за различен
Георги Миланов: Винаги там - един за различен

Благодари на почитателите

Можете ли да кажете, че след тази година имате безспорната власт в " Левски "?

- Спортно-технически имам цялостната власт. На другите равнища просто виждам какво се случва и в случай че не ми харесва, споделям. Има още накъде да се усъвършенстват нещата, само че значимото е да гледаме в една посока. А моята посока е единствено една - тя е левскарската, тя е истината за " Левски ". Гледаме ли всички в тази посока, 100 % съм сигурен, че ще има триумфи. Ако стартираме да гледаме всеки към своя интерес - мой, на играчи, на управление, на спонсор, неизбежно ще дойдат проблеми. А " Левски " има още доста проблеми за решение.

Единственото, на което може да се даде точна оценка, е какво става на терена. Другаде може да се прикрие нещо, само че там не можеш да скриеш нищо - " Левски " е на показ на всеки три дни или всяка седмица. Затова имам високи условия към играчите. Далече съм от мисълта, че те ще надскочат себе си и " Левски " към този момент е решил всички спортно-технически проблеми. Напротив - ще имаме лъкатушения. Надявам се да не са доста огромни. Имаме нежен тим, върху който би трябвало да се гради, с цел да стане постоянният, мощният " Левски ".

Кое е нещото, което доста искахте да извършите през тази една година, само че не успяхте?

- Цялата истина за Левски към момента не е излязла. Това е нещото, за което не съумях да се преборя.

Какво имате поради?

- Нещата, които са се случвали през миналите години. Цялото финансово положение на клуба.

Тоест желаете всички карти да бъдат поставени на масата и всеки да си понесе отговорността?

- Не държа навръх това, тъй като знам, че отговорност няма да бъде поета - че всеки ще се изхлузи. Но веднъж вечно да се знае кой какво е правил, какво се е случило, с цел да може да обявим идната стъпка на последователите - тоталното избавление на " Левски ", още веднъж всички дружно. Това не съумях да свърша, с цел да обявим идната стъпка - всички карти да са на масата. Да обявим тъкмо какво се е случило, тъкмо какво е финансовото положение на клуба и за какво.

На терена аз всяка седмица имам най-малко по една проверка. Мен елементарно може да ме виждат, подлагат на критика и санкционират. Но цялостното откриване какво се е правило отвън терена е единственото, което желаех, само че не съумях да свърша за тази година. Надявам се, че това ще стане. Всъщност имам вяра, че ще се извърши.

Каква е пречката досега? Предпазване на хора, които са били в клуба? Морална ли е, или друга?

- Мисля си, че концепцията е, че по този метод по-лесно ще можем да решим наложителните проблеми за цялостното избавление на клуба, и тогава да се заяви цялата истина. Но е неизбежно, с цел да обявим последната стъпка за спасението на " Левски ". След нея към този момент би трябвало да се разгласят стъпките за екстри и градене - за изграждане на нов стадион, за възстановяване на тима... Но съгласно мен първо би трябвало да се каже на хората, след което всички дружно ще можем да спасим клуба. Въпреки че споделям непосредствено нещата, в никакъв случай не съм си и помислял да садя разцепление сред звената на цялото - сред последователи и тимове, сред спонсор и клуб, сред управление и спонсори... За мен в разногласието се ражда истината. А когато е в интереса на " Левски ", не съм се плашил и за момент, без значение с кого би трябвало да вляза в борба. Понякога по-късно скърбя от чисто човешка позиция, само че за мен няма по-важно нещо от интереса на " Левски ".

Важното е всички елементи на цялото да сме подчинени единствено на този интерес, другояче няма късмет " Левски " да бъде избавен. Едно от нещата, с които съм най-горд, е, че през тази една година " Левски " е построен на чисто футболен бизнес. От една година насам в " Левски " няма един лев, който да е пратен, доставен от някого поради някого.

Всички пари са от генералния спонсор, от други рекламодатели и от огромната поддръжка, която дадоха последователите под формата на цялостната готовност и дарения. " Левски " е футболен бизнес - това е. Да, в случай че би трябвало, ще играе с юноши, само че би трябвало да бъде избавен. Но футболният бизнес непременно би трябвало да продължи да съществува. Никъде по света футболът не съществува с помощта на подаяния. В " Левски " от една година няма нито един от тези, за каквито се твърдеше, по този начин наречени изпратени помагачи. И един лев няма в клуба под такава форма.

Борейки се за истината за " Левски ", коя неистина за " Левски " бихте разкрили?

- През годините се твърдеше, че нашите последователи пречели или източвали клуба. Това е друга голяма неистина, която се разпространяваше поради комфортни хора, които да оправдаят своята несръчност в работата в клуба. Никога последователите не може да пречат или да точат, те единствено оказват помощ. Всъщност некадърното ръководство на нашия клуб постоянно е водило до проблемите. Това беше другата мантра, която би трябвало да бъде развенчана един път вечно. Привържениците постоянно единствено оказват помощ, а ние, които управляваме, може с дейностите си да докараме клуба до такава степен, докъдето беше докаран.
 БФС санкции солено Левски след Суперкупата
БФС санкции солено Левски след Суперкупата

Вижте глобата

Ако от двете страни на една везна сложим мощната поддръжка от почитателите и мощна поддръжка от нов притежател, може ли да получим уравнение, при което двете страни да усещат идентична тежест и задоволеност, с цел да завоюва още повече " Левски "?

- Всичко, което е добре за " Левски ", може да съжителства добре със света на нашите последователи, на левскарите, потвърдили, че по-свято от клуба за тях няма. В това съм не 100, а 200% сигурен. Дали е мощен спонсор, дали е притежател - в случай че е за положителното на " Левски ", нашите почитатели ще го одобряват. Няма почитател, който да не желае положителното на клуба. А кое е положителното към този момент си личи от метода, по който се работи. Всички - мощни или по-малко мощни, които пазят и работят за бъдещето на " Левски ", ще получат поддръжката от последователите на " Левски ". Всичко друго е да се споделят лъжи. Привържениците на " Левски " обожават клуба си. За тях щом работиш за богатството на " Левски ", си добре пристигнал.

До кое е по-близко " Левски " - до " Левски на левскарите " или до " Юнайтед Груп "?

- " Левски на левскарите " е съдружие, което се сътвори, с цел да оказва помощ на клуба. Аз и цялото ми семейство участваме в сдружението, одобряваме концепцията му с отворени прегръдки. Създаде се най-много с цел да има несъмнено финансиране от левскарите, а също по този начин след незнаен интервал от време, след години наблюдаване левскарите да имат опция на мнение кой да бъде президент на " Левски ". Президент, а не притежател. Но концепцията в действителност се роди, с цел да се откри най-бързото и несъмнено решение за стабилността на клуба, да няма заплаха от банкрут за " Левски ". Който и предстоящ началник да пристигна, да знае, че има обезпечен най-малък бюджет от " Левски на левскарите ", с цел да се знае, че " Левски " няма да банкрутира. Впоследствие концепцията се разви - всички сегашни доходи да се внасят непосредствено по сметка в Национална агенция за приходите, по този начин е и до този миг. Начин за гарантиране финансовата непоклатимост на клуба, нищо повече.

Очаквах на този стадий да има по-голяма повсеместност в сдружението. Към момента се движи с по-бавни темпове, само че пък левскарите не стопират да оказват помощ по всевъзможни способи. А сдружението би трябвало да продължи да се развива. Може би още не всички са узрели изцяло за концепцията. А сдружението е основано по приблизителна концепция на тези най-големи, с които мъчно може да се мерим, само че чиито добър образец може да следваме - като " Байерн " (Мюнхен), " Реал " (Мадрид), " Барселона ". Измислено е в този жанр. Идеята и разпоредбите са развити от 17 адвокати от разнообразни фракции и в едно име - името на " Левски ". И неслучайно беше учредено от всички фенклубове в българия.

Докато " Юнайтед Груп " на този стадий са декларирали интерес към " Левски " и вършат финансов одит в клуба.

Заявеният интерес от такава огромна корпорация към " Левски " е голяма оценка за клуба и за всички, работещи в клуба. Самият факт, че компания от мащаба на " Юнайтед Груп " се интересува от " Левски ", е индикативен какво се случи в клуба през миналата една година. Парите, които вади " Левски ", и методът, по който ги вади, трансформира клуба в съвършения футболен бизнес план.

Коя дата от миналата една година няма да забравите?

- 15 май 2022 година. в никакъв случай няма да я не помни. 13 години имаше тъга. Тежка тъга, която се виждаше в очите на левскарите и ставаше все по-болезнена. Първото, което трябваше да се направи непременно, е " Левски " да стигне до финала. Друго значимо - " Левски " не завоюва купата на България, побеждавайки тимове след нас в класирането на шампионата, а побеждавайки двата водещи тима в полуфинала и финала. Отбор на три месеца реализира знакови, жизненоважни победи. Футболистите изнесоха цялата тежест. Всичко направиха те. През цялото време приказвам за клуба, само че огромната смяна и завръщането на любовта на хората се увеличаваха с помощта на тези, които играеха. След като дълги години други не съумяха да го върнат с доста пари, за три месеца тези футболисти го върнаха с душа и сърце за " Левски ". Нарочно желая да завърша с тях, тъй като те имаха най-голямата роля за смяната в клуба. И да подчертая, че тук няма българи и чужденци. Който пристигна в " Левски ", става левскар и заобичва клуба. На фундамент сега в нашия клуб може да бъдат единствено футболистите. Всички други би трябвало да работим, с цел да стигнем до пиедестала. Досега футболистите не са получавали нужните похвали от мен, в този момент за първи път ги получават. Винаги съм желал повече от тях. Сега желая да им кажа - вие сте героите!

На представянето ви преди година с Наско Сираков вдигнахте фланелка с вашето име и цифрата 2024. Докъде сте с " План 2024 " и до каква степен в действителност се простират вашите проекти с " Левски "?

- Ако би трябвало да съм почтен, имах по-големи фантазии и стремежи след отстраняването на ПАОК - не чакахме футболния шут, който получихме. Това позабави някои мои фантазии. Обикновено съм привикнал да по-рано да извършвам проектите. " План 2024 " може би ще бъде проект, изпълнен с решени проблеми и непоклатимост на клуба. И по-късно, съгласно мен, ще дойдат и огромните футболни триумфи на " Левски ".

Изпълните ли и тези проекти - непоклатимост и нови огромни триумфи, може ли при представянето на новия ви контракт вместо година на фланелката да забележим името Стоилов и знак за безконечност?

- Аз нямам персонални фантазии във футбола, имам единствено фантазии за " Левски ". " Левски " да е мечтаният от последователите, " Левски " да е този, построен от основателите на клуба. " Левски " да си върне славната футболна история. На този стадий футболистите и последователите са единствените, които се приближават до славната история на " Левски ". Мястото на последователите е недосегаемо - те са вечността, обичащите и спасяващите клуба. Футболистите са тези, които се изкачиха дружно с тях на пиедестала.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР