Точкова диета или WW (известна като Weight Watchers) е една

...
Точкова диета или WW (известна като Weight Watchers) е една
Коментари Харесай

Точкова диета: Плана WW ви помага да отслабнете и да поддържате теглото

Точкова диета или WW (известна като Weight Watchers) е една от най-популярните стратегии за намаляване в света. Милиони хора – в това число звезди като Опра Уинфри – се причислиха към този проект, надявайки се да смъкват килограми.

През 2020г. компанията започва най-новата си стратегия, наречена myWW+, която е предопределена да обезпечи още повече еластичност и персонализация от истинския WW.

Тази публикация преглежда по какъв начин работи Точковата диета с новата стратегия myWW+, с цел да можете да решите дали това е вярното решение за намаляване за вас.

Как работи

WW е основана от Джийн Нидеч през 1963г. в дома й в Куинс, Ню Йорк.

От скромното си начало като седмична група за намаляване за нейните другари, WW бързо се трансформира в един от най-търсените диетични проекти в света.

Първоначално точковата диета употребява обменна система, при която храните се броят съгласно порциите.

През 90-те години на предишния век се вкара система, основана на точки, която приписва стойности на храни и питиета въз основа на тяхното наличие на фибри, мазнини и калории.

WW обновяваше основаната на точки система няколко пъти през годините, като последно започва програмата точкова диета myWW+, която вкарва ново равнище на индивидуализация.

Първи стъпки с точкова диета – myWW+

Първата стъпка за записване в новата система myWW+ е да извършите персонална оценка, която задава въпроси по отношение на настоящите ви здравословни привички и цели. Те включват:

  • за какво желаете да отслабнете
  • когато е най-вероятно да се отклоните от проекта за хранене
  • какъв брой спортувате
  • вашите привички за сън
  • какво мислите сега

След като оценката завърши, WW ви дава доклад, който разпознава мощните ви привички, като да вземем за пример извършения, и области, в които бихте могли да употребявате някаква помощ, като по-добро хранене или повече сън.

Една от най-големите промени с новата стратегия myWW+ е прибавянето на три варианти.

 SmartPoints наедрял сдържан дребен
Брой храни ZeroPoint към 100 към 200 към 300
Видове храни ZeroPoint плодове

зеленчуци без скорбяла

плодове

зеленчуци без скорбяла

леща и фасул

обезмаслени млечни артикули

яйца

постни протеини

множеството морски блага и миди

плодове

зеленчуци

леща и фасул

обезмаслени млечни артикули

яйца

тофу

постни протеини

морски блага и миди

някои пълнозърнести храни

таб.1 (точкова диета таблица)

Докато зеленият проект е предопределен за хора, които се оправят по-добре с по-строги насоки, проектите за синьо и лилаво предизвикват потребителите да се съсредоточат върху избора на по-здравословна храна, а не върху броенето на точки.

Може ли myWW+ да ви помогне да отслабнете?

Точковата диета употребява научно аргументиран метод за загуба на тегло, като акцентира значимостта на:

  • надзор на порциите
  • избор на храна
  • мудна, поредна загуба на тегло

За разлика от доста други диети, които дават обещание нереалистични резултати за къси интервали от време, WW изяснява на членовете, че би трябвало да чакат да изгубят 0,23 до 0,9 кг на седмица, според от определения от тях проект.

Програмата акцентира смяната в метода на живот и поучава членовете по какъв начин да вземат по-добри решения, като употребяват системата SmartPoints, която дава приоритет на здравословните храни.

Много изследвания демонстрират, че WW може да помогне за намаляване.

Всъщност точковата диета е една от дребното стратегии за намаляване с потвърдени резултати от рандомизирани следени изследвания, които се смятат за „ златен стандарт “ на медицинските проучвания.

Едно изследване откри, че хората с наднормено тегло, на които лекарите им е споделил да отслабнат, са изгубили два пъти повече тегло по програмата WW, в сравнение с тези, които са получили общоприети съвещания за загуба на тегло от експерт по първична здравна помощ. ( 1 )

Въпреки че това изследване беше финансирано от WW, събирането и анализът на данни бяха координирани от самостоятелен проучвателен екип.

Освен това, обзор на 39 следени изследвания откри, че участниците след точкова диета са изгубили 2,6% повече тегло от участниците, които са получили други типове съвещания. ( 2 )

Друго следено изследване при над 1200 възрастни със затлъстяване откри, че участниците, които са следвали програмата WW в продължение на 1 година, са изгубили доста повече тегло от тези, които са получили материали за самопомощ или къси препоръки за намаляване. ( 3 )

Нещо повече, участниците, последващи WW за 1 година, са по-успешни в поддържането на загубата на тегло за 2 години спрямо други групи.

Като цяло множеството от изследванията върху точкова диета на WW откриват, че участниците са изгубили приблизително 10–15 паунда (4,75–6,76 кг) в течение на една година. ( 1 ) ( 3 )

Имайте поради, че тези изследвания са осъществени преди новата стратегия на точковата диета myWW+. В резултат на това е належащо проучване на успеваемостта на myWW+, макар че проектите към момента натъртват на доста от същите съществени правила като тези изследвани стратегии за WW, в това число потреблението на SmartPoints.

Други плюсове

Точковата диета се слави с това, че е адаптивен и еластичен метод за намаляване.

Особено с новата стратегия myWW+, членовете могат да изберат проекта, който работи най-добре за тях. Докато някои включват броене на SmartPoint повече от други, проектите като цяло предизвикват членовете да избират по-здравословни и по-питателни храни.

Плановете също по този начин разрешават на членовете да се насладят на обичаните си храни, стига да се вписват в разпределената им ежедневна стойност на SmartPoint.

Освен това, за разлика от диетите, които не разрешават избрани храни, WW разрешава на потребителите да ги ядат в границите на рационалното. Това значи, че членовете могат да излязат на вечеря или да участват на празненство, без да се тормозят дали сервираната храна ще се впише в техния диетичен проект.

Плюс това, myWW+ е добър избор за хора с диетични ограничавания, като вегани или такива с хранителни алергии, защото членовете избират по какъв начин да изразходват своите SmartPoint.

Друго преимущество на програмата е, че дава на членовете принадлежности и запаси за реализиране на по-здравословен метод на живот.

Потенциални дефекти

Въпреки че точковата диета има доста преимущества, има няколко аргументи, заради които може да не е най-хубавият проект за всички.

Например, с цел да следвате програмата, би трябвало да сте подготвени да следите храните и обвързваните с тях SmartPoints, които консумирате всеки ден, даже в случай че изберете по-спокойния проект Purple.

Тази досадна и отнемаща време задача може да бъде спънка за някои.

Обратно, програмата myWW+ може да е прекомерно снизходителна за тези, чиято съществена грижа е самоконтролът, изключително в случай че изберат проект с по-голям брой храни ZeroPoint.

Освен това, до момента в който програмата предизвиква приема на храни, богати на хранителни субстанции, членовете теоретично могат да изберат да ядат храни с високо наличие на захар и ниско наличие на хранителни субстанции и въпреки всичко остават под избраното количество SmartPoints.

Друг евентуален минус е, че може да е прекомерно безценен за някои хора.

Храни за ястие

Въпреки че WW точковата система натъртва на цели, непреработени храни, в това число зеленчуци, плодове и постни протеини, нито една храна не е неразрешена.

Докато здравословният избор се предизвиква, членовете могат да избират всевъзможни храни, които желаят, стига да останат в границите на ежедневния си разпределен SmartPoints.

Програмата myWW+ също прави здравословната храна по-примамлива за членовете, като предлага храни ZeroPoint, които варират съгласно проекта:

  • Зелено:  плодове, зеленчуци без нишесте
  • Син:  плодове, зеленчуци без нишесте, постни протеини, леща и фасул, обезмаслени млечни артикули, яйца и множеството морски блага и миди
  • Лилаво: плодове, нишестени и ненишестени зеленчуци, постни протеини, леща и фасул, обезмаслени млечни артикули, яйца, тофу, морски блага и миди и някои пълнозърнести храни

Храните, които се предизвикват в точкова диета включват:

  • постни протеини като пиле без кожа, яйца, тофу, риба, миди и обезмаслено кисело мляко
  • зеленчуци без нишесте като броколи, аспержи, зеленолистни, карфиол и чушки
  • пресни, замразени и неподсладени консервирани плодове
  • въглехидрати с високо наличие на фибри като сладки картофи, кафяв ориз, овесени ядки, фасул и пълнозърнести артикули
  • здравословни мазнини като авокадо, зехтин и ядки

Храни, които да избягвате

Докато системата SmartPoints разрешава на членовете да избират всяка храна, която харесват, myWW+ обезкуражава потреблението на храни, които са мощно модифицирани или с високо наличие на добавена захар и наситени мазнини, като:

  • сладки питиета
  • картофен чипс
  • модифицирани меса
  • бонбони
  • торти и бисквити

Въпреки това, точковата диета дава да се разбере, че никакви храни не са неразрешени и членовете могат да ядат обичаните си закуски и десерти, стига да останат в границите на избраните от тях SmartPoint.

Примерно меню на точкова диета

WW дава на членовете си база данни с повече от 9000 здравословни предписания. Тези предписания оказват помощ на потребителите да бъдат стимулирани и предотвратяват скуката в кухнята.

Повечето хрумвания за хранене, предоставени от WW, се концентрират върху пресни, пълноценни храни. Предлагат се и предписания за десерти.

Ето 3-дневно примерно меню, употребяващо предписания от уеб страницата на WW:

понеделник

  • Закуска: сандвич за закуска зелена чушка и яйца
  • Обяд: салата с пилешко месо
  • Следобедна закуска:  мини мъфини с банан и шоколад
  • Вечеря:  печена сьомга с нахут, тиквички и червен пипер
  • Десерт: шоколадово-бадемов  крем

вторник

  • Закуска:  овесени ядки от червени боровинки и орехи
  • Обяд:  вдъхновени от гръцки вегетариански бургери
  • Следобедна закуска:  варени яйца с каперси и копър
  • Вечеря:  пикантни пилешки меки такос с козе сирене
  • Десерт:  Печени ябълки с ванилия

сряда

  • Закуска: Кисело мляко с топъл боровинков сос
  • Обяд:  сандвичи с пилешка салата песто
  • Следобедна закуска: пуканки с пармезан и мащерка
  • Вечеря:  лесна купа със скариди и зеленчуци
  • Десерт:  Мини брауни кекс

Членовете могат да избират домашно приготвени предписания, предоставени от WW, или да ядат всяка храна, която желаят, стига да се вмести в рамките на техните точки.

Списък за извършване на покупки

Точковата диета предизвиква членовете да държат на разположение храни, подобаващи за намаляване.

Закупуването на здравословни храни понижава вероятността да ядете мощно модифицирани храни и подсигурява, че членовете имат нужните съставки за подготвяне на пресни, вкусни ястия вкъщи.

Ето образцов лист с хранителни артикули, утвърдени от WW:

  • Плодове и зеленчуци:  пресни и замразени плодове и зеленчуци, плюс пресни билки
  • Протеинови храни:  постно месо, домашни птици, яйца, тофу, миди, замразени вегетариански бургери и риба
  • Млечни артикули:  нискомаслено мляко или немлечни млечни заместители като бадемово мляко, нискомаслено или безмаслено неподсладено кисело мляко, обезмаслена извара и елементарни или нискомаслени сирена
  • Зърнени храни, самун и тестени произведения:  кафяв ориз, ечемик, киноа, царевични тортили, пълнозърнест самун, овесени ядки, пълнозърнести тестени произведения или вафли и настъргани зърнени храни
  • Консервирани и подготвени храни:  доматен сос, хумус, дип от черен фасул, WW замразени предястия, салса, консерви от фасул, консервирани неподсладени плодове и консервирани зеленчуци с ниско наличие на сол
  • Здравословни мазнини:  зехтин, авокадо, фъстъчено масло, ядки и семена
  • Подправки и подправки:  оцет, пикантен сос, горчица, сушени билки, обезмаслена майонеза, соев сос с понижено наличие на натрий и дресинг за салата без мазнини или ниско наличие на мазнини
  • Закуски:  пуканки без мазнини, печен тортила чипс, желатин без захар и WW сладолед и сорбе

Ако търсите стратегия за намаляване, учредена на доказателства, която ви разрешава да избирате кои храни да ядете, стига да останете в границите на избраните точки, WW може да ви помогне да постигнете задачите си за оптимално здраве.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР