То ще е с гласовете на ГЕРБ и ДПС, но

...
То ще е с гласовете на ГЕРБ и ДПС, но
Коментари Харесай

С третия мандат е възможно само ново правителство „Беров“

То ще е с гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи, само че ми е мъчно да предвиждам държанието на Нинова, разяснява някогашният вътрешен министър

е на 62 година, юрист. Бил е депутат и министър на вътрешните работи в държавното управление на Иван Костов. Потърсихме го за коментар на настоящата политическа конюнктура.

- Г-н Йорданов, през днешния ден се провали и вторият изследователски мандат за сформиране на държавно управление. На кой очаквате президентът да даде третия?

- Много ми е мъчно да предположа, тъй като имаме тежък спор сред Българска социалистическа партия и президента. Отделно от това, срещата, която се организира последно сред „ Демократична България “ и президента, също не мина изключително добре. Оттук нататък сякаш остава само Стефан Янев, само че с течение на времето се вижда, че очакванията, които се разпореждаха на една възможна негова групировка, сякаш понижават прогресивно.

- Защо мислите, че понижават?

- Защото в началото имаше някакви по-големи упования към групировката на Янев. Впоследствие се видя, че имаме просто следващия лидерски план, доколкото може да се употребява този израз. Това е още една партия, която не поставя никакви старания да притегли към себе си хора, които могат да създадат усещане с професионалната си подготовка и вероятно хора, които биха могли да основат някакъв възторг при избори и да привлекат повече гласоподаватели.

- Ако се абстрахираме от фигурата на президента - на Румен Радев и персоналните му спорове, Вие примерно, в случай че сте на неговото място на кого бихте дали мандата? Кой има максимален късмет да образува кабинет?

- Ако бях аз, нямаше да го дам на никой. Да отиват на нови избори!

- Няма по какъв начин. Ще би трябвало да го дадете на някой. На „ Възраждане “, примерно – те непосредствено ще го върнат.

- В на практика проект не е изключително значимо на кой ще се даде мандата, защото никой няма да може да го осъществя. Изключая една догадка, за която се приказва много от дълго време – ново, като това държавно управление би трябвало да бъде подкрепено от ГЕРБ и от Движение за права и свободи. Трудно ми е да предвиждам държанието на Нинова, защото последните й политически изяви непрекъснато ме карат да бъдат налегнат от неразбиране. Трудно ми е да схвана какво тъкмо желае да направи.

- ГЕРБ обаче зоват мандатът да се даде на „ Демократична България “. Този вид по какъв начин Ви се вижда?

- Интересът на ГЕРБ допуска да бъде унищожена „ Демократична България “ като политическа мощ и ми се коства, че сходни апели работят точно в тази посока. Да получиш поддръжка от една политическа мощ, чиито безобразия в ръководството си разобличавал в продължение на години, взел участие си в избори точно с сходни тези – че това е политическата мощ не е направила нищо смислено за България, на процедура ГЕРБ управляваха 12 години, в които 12 години ние бяхме последни във всички европейски ранглисти, като изключим смъртността... Да не приказваме за тежките провали, които нанесоха във всички сфери на публичния живот и най-много на правораздаването, тъй като там нещата са трагични.

- А има една теза, че ГЕРБ се пробват да привлекат „ Демократична България “ към себе си за сметка на „ Продължаваме промяната “. И по-скоро желаят да унищожат „ Продължаваме промяната “ като главен съперник и по-голяма политическа мощ. Как гледате на това?

- Ако водачите на „ Демократична България “ са толкоз малоумни да се заловен на хорото с ГЕРБ, това значи, че ще им дадат опция по едно и също време да унищожават и „ Демократична България “, и „ Продължаваме промяната “.

- Защо да унищожават и „ Продължаваме промяната “ - те няма да се заловен на това хоро, допускам?

- Още преди предходните избори твърдях, че положителният ход за тези партии, които са срещу ГЕРБ, е да се явят обединени на изборите в границите на една предизборна коалиция. Днес мисля, че сходна теза важи с още по-голяма мощ, тъй като в случай че желаят добър резултат и „ Продължаваме промяната “, и „ Демократична България “ би следвало да потърсят предизборното коалиране. Говоря като гласоподавател на „ Демократична България “.

- Една по-странична тематика, само че въпреки всичко огромен отзив провокира филмът „ Ботев “ на Максим Генчев. Вие гледахте ли го, какво мислите?

- Не съм го гледал, само че не разбирам една сходна реакция. Има две благоприятни условия – филмът да е прекрасен и да не става за нищо. Но и при двата случая хората, които са работили по този филм, мисля, че са отишли с положителни планове – желали са да създадат нещо положително. Какъв е резултатът, към този момент е обособен въпрос. Едва ли помните предходни филми от годините на социализма на тематиката „ Българско Възраждане “, само че те също не блестяха с някакви безкрайни художествени качества.

- И последно: съгласно Вас най-вероятно отиваме на избори, те обаче ще трансформират ли обстановката?

- Ами доста е допустимо да я трансформират, тъй като изменението на изборния кодекс мисля, че сполучливо ще върне изборните мошенгии на ГЕРБ. Мисля, че би трябвало да следим най-много какъв брой ще бъдат невалидните бюлетини. Спомнете си преди време в Плевен една активистка на ГЕРБ по какъв начин си ръгаше бюлетини в чорапогащника. Отделно - филмът с един изтъкнат деятел на ГЕРБ в Пловдив и обяснението по какъв начин се унищожават бюлетини. Всичките тези неща ще се върнат с доста бърза скорост и това би могло да промени резултата. Освен това, аз мисля, че ГЕРБ и Движение за права и свободи са партиите, които имат максимален интерес от понижаване на изборната интензивност. А когато се явяваме на избори през шест месеца, е обикновено все по-малко хора да стигнат до урните. Такива като мен ще си гласоподават непрекъснато, само че ние не сме чак толкоз доста. И към този момент когато в един миг изборната интензивност намалее сериозно, ще има опция и за болшинство, формирано от ГЕРБ и Движение за права и свободи без нужда от включване на други партии. Така че всеки един човек, който се готви да не гласоподава на идващите избори, да знае, че гласоподава за ГЕРБ и Движение за права и свободи.

- Казвате, че двете партии ще имат независимо болшинство?

- Ами в случай че изборната интензивност пада с това движение, в случай че не на идващите, на по-следващите избори ГЕРБ и Движение за права и свободи ще минат 50%.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР