Атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са

...
Атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са
Коментари Харесай

Рекорден скок на атаките срещу медици и болници във военни зони

Атаките против медици и здравни заведения във военни зони са скочили през 2023 година до най-високото си равнище, откогато се води статистика преди 11 години. Това заяви група неправителствени организации, представена от " Ройтерс ".

Почти половината от тези офанзиви се приписват на държавните сили.

Коалицията за отбрана на здравето при спорове, формирана от 40 групи, в това число медицински благотворителни организации, рапортува за 2562 случая на принуждение или възпрепятстване, като арести, убийства и отвличания на лекари и удари по лечебни заведения в 30 спора, измежду които тези в Газа, и.

Това е с към 1/4 повече спрямо 2022 година
 Израел сложи под блокада още две лечебни заведения в Газа
Израел сложи под блокада още две лечебни заведения в Газа

Медицински екипи и пациенти са изцяло блокирани и в изключителна заплаха

За разлика от Световната здравна организация, която също документира офанзивите против опазването на здравето, групата разпределя отговорността и показва, че държавните управления са отговорни за съвсем половината от нападенията.

Лен Рубенщайн, ръководител на обединението и професор от университета " Джон Хопкинс ", прикани за " надалеч по-категорични дейности за преустановяване на бича на насилието против опазването на здравето " и изиска от държавните управления да спрат прехвърлянето на оръжие към причинителите и да упорстват прокуратурата да подведе под отговорност виновниците.

Групата употребява данни с отворен код и принос на сътрудници и кръстосани инспекции, с цел да подсигурява, че няма двойно отчитане.
 СЗО: Ситуацията с болница Ал-Шифа е пагубна
СЗО: Ситуацията с болница Ал-Шифа е пагубна

Много пациенти ще загинат, в случай че не бъдат евакуирани

Коалицията приписва 489 случая в Газа през предходната година на израелските сили, в това число смъртни случаи или пострадвания на медици и удари или нападения против лечебни заведения. Не е открита отговорност в седем други случая, в това число по отношение на гибелта на шестима израелски военни медици, убити в борби в обособени произшествия сред октомври и декември, както и бомбардирането на болница Ал-Ахли на 17 октомври 2023 година

Израел, чиято военна атака в Газа стартира след смъртоносната офанзива на " Хамас " на 7 октомври, твърди, че лечебните заведения в палестинския анклав  от бойците на палестинската формация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР