Тих планински път. В далечината се очертава силуетът на неголям

...
Тих планински път. В далечината се очертава силуетът на неголям
Коментари Харесай

Професионалната гимназия на бъдещето

Тих планински път. В далечината се обрисува силуетът на незначителен град. На напред във времето беззвучен грациозен автомобил се плъзга по завоите. След няколко километра автомобилът доближава малко обитаемо място и се доближава до на пръв взор неугледна постройка. Той потъва в нея през дискретна механична врата, а от другата страна се разкрива " скривалище ", оборудвано с най-съвременните софтуерни джаджи.

За почитателите на Батман това изложение евентуално припомня паметната сцена, в която супергероят се отдръпва от проядения от престъпност Готъм, с цел да ближе раните си в свръхтехнологичната Бат пещера. В реалност обаче става въпрос за една от най-големите изненади на българската просветителна система: Професионалната гимназия " Велизар Пеев " в Своге.

Училището има дълготраен опит в образованието на младежи както в по-традиционните специалности както кетъринг и електротехника, по този начин и в най-съвременните и известни на пазара на труда посоки като компютърно инженерство и компютърна графика. Първата паралелка за електромобилно инженерство в страната също е образувана там, откъдето пък идва и обликът на безшумния автомобил разказан горе.
Автор: Цветелина Белутова Реклама По-добре оборудвани от Батман
Специалностите, които гимназията предлага, единствено загатват за техническите запаси, които тя предлага на учениците си. Те включват интерактивни 3-D екрани, 3-D принтери и скенери, холограми, техника за възпроизвеждане на виртуална действителност, програмен продукт за основаване на роботи с изкуствен интелект и симулатори на разнообразни типове коли.
Автор: Цветелина Белутова
В " подземието " на учебното заведение има изцяло оборудвано звукозаписно студио и такова за снимане и обработка на видеосъдържание. Работилниците за обработка на желязо, дърво и камък са оборудвани с най-съвременните CNC рутери, а сервизът за електрически автомобили разполага с всичко належащо за ремонт и на най-модерните транспортни средства, като финален модел Tesla да вземем за пример.
Автор: Цветелина Белутова
И с цел да не наподобява като че ли филантропичните специалности са подминати, за запалянковците в тази тенденция е обзаведена библиотека с прелестен дървен под и ламперии, напомняща зала за четене в някой първокласен университет. На един от рафтовете почива пълен куп грамоти и награди от национални надпревари за есета и други писмени изяви.
Автор: Цветелина Белутова
Ако към този момент ви звучи прекомерно хубаво, с цел да е истина, си представете, че към всичко това прибавим изцяло оборудван фитнес, сауна и солариум. Училището разполага и с друга спортна зала, която се употребява както за часовете по физкултура, по този начин и за тренировките на тима по таекуондо, чиито състезатели са измежду най-успешните в страната.
Реклама Как е допустимо
Отговорът на този въпрос се крие главно във визията и лидерските умения на шефа на гимназията Станчо Атанасов.

" Съобразяваме се с търсенето на пазара и построяваме техническа база, посредством която да подготвим учениците си за най-модерните специалности, без значение в какво направление са те ", споделя той.

Следователно за разлика от множеството професионални гимназии " Велизар Пеев " предлага образование освен в едно, а в редица професионални посоки. По думите на Атанасов това подсигурява, че вместо да бълва голям брой фрагменти, които да се конкурират за стеснен брой места в едни и същи предприятия, този метод основава добра опция за реализация на множеството възпитаници. Шансовете за професионална реализация на учениците в гимназията се укрепват и от усиленото проучване на британски и на математика.
Автор: Цветелина Белутова
Учебната стратегия, която се постанова от МОН обаче, страда от един огромен минус, споделя шефът. Става въпрос за неналичието на задоволителна процедура. Факт е, че даже практиката, която е включена в образователната стратегия, не планува съществуването на софтуерни запаси, с каквито " Велизар Пеев " разполага. С цел да навакса този пропуск, Атанасов залага на извънкласните действия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР