Тигър и дракон от Йоана Мирчева е най-новото заглавие в

...
Тигър и дракон от Йоана Мирчева е най-новото заглавие в
Коментари Харесай

Шекспир с рап в новия спектакъл на Ованес Торосян

" Тигър и змей " от Йоана Мирчева е най-новото заглавие в афиша на " Театър 199 ". Премиерата е на 15 октомври, оповестяват от трупата.

" Когато си млад, вярваш, че животът ти дължи невероятни чудеса. Някои от нас поемат с главата напред да ги търсят, други си седят в очакване те сами да паднат в скута им. Междувременно, прекарваш дните си с  другари, въздишаш по гаджета, губиш си времето с електронни игри или уеб сайтове за мода.

Нашият воин е подобен. Но и не напълно. Където и да се намира - дали в  магазина за кожени произведения, в който работи, или на ваучър в квартала, или в кухнята с майка си, или (избягал от нейната безконечна взискателност) в някоя задна уличка с цел да съчинява рап куплети - той носи в себе си… тигър и змей ", описват от екипа на представлението.

По думите им в този моноспектакъл Ованес Торосян е в ролята на Ованес - без грим, без искания, безмилостно самичък, безкомпромисно смешен, безпределно любопитен, в очакване на невероятни чудеса, написа Българска телеграфна агенция.

" Преди да прочета пиесата на Йоана и да я чуя след това с гласа на Ованес, не ми беше минавало през разум, че рап и шекспиров сонет могат да се съчетаят с лекост. Всъщност за какво не? И в панелните покрайнини, където рапира група " Ново гето ", чийто подстрекател е нашият воин, хората се блъскат в шекспировите въпроси " Къде съм ", " Защо съм ", " Какво предпочитам " и по този начин нататък.

А искреността е тази, която събира силата на видимо несъбираеми думи и животи. Има я тази откровеност и в написаното от Йоана, и в " тигърското " спускане на Ованес към сцената. Надявам се да стигне и до феновете.

 С цялата си ръбатост и несиметричен темп. Защото искреността носи О2. Вдишвайки от него, в композиция с спектакъл, започваш да се усещаш като пред политане ", споделя режисьорът Юрий Дачев.

" Кой си ти? Колко постоянно си задаваш този въпрос? Почти в никакъв случай? Свикнал си, че си това, което работиш. Това, което правиш в свободното си време. Това какъв родител, другар, брачен партньор или ухажор си.

Ти си това, което пазаруваш онлайн, облеклата, които носиш, думите, които казваш, нещата, за които мислиш и тези, за които скрито мечтаеш.

Онзи човек на спирката, зад гишето на магазина, който отстъпва ред на опашката, този в колата с мигач на ляво или на плажа под чадъра, без лосион за слънце, който желае да изгори, с цел да почувства нещо.

Кой си ти? Изморяваш ли се да мислиш, единствено като си го помислиш? Ти си този, заклещен сред изразите " ами в случай че ", " можеше да ", " по-добре по този начин ", " трябваше " и " доста ми се желае ". И тъкмо този, който като тигър ще захапе всичките по едно и също време и като змей ще изгори кавичките на смисъла им.

Ти си  индивидът, който всеки ден пътува към най-хубавата версия на себе си, без да се опасява. Защото най-после се оказва, че единствено това е значимото " - думи на Йоана Мирчева.

Сценографията " Тигър и змей " е на Ханна Шварц, а музиката - на Мартин Каров. Следващите представления са на 22 октомври, на 2 и 19 ноември.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР