Тези звуци са нормална част от човешкото съществуване и нещо,

...
Тези звуци са нормална част от човешкото съществуване и нещо,
Коментари Харесай

Защо коремът ви къркори

Тези звуци са естествена част от човешкото битие и нещо, което всеки от нас е изпитвал. Но какво в действителност се случва, с цел да се появят?

Причината, заради която стомахът ни къркори, когато сме гладни, се дължи на хормоналната противоположна връзка, която ни подсказва, че би трябвало да ядем, а също и на това по какъв начин мускулатурата на храносмилателния ни тракт се свива и отпуска. Звуците, които издава стомахът ни, си имат даже лично име: борборигми, което произлиза от гръцки и значи ръмжене.

Съществуват четири съществени пояснения за какво стомахът ви къркори, когато сте гладни.

Гладката мускулатура управлява по-голямата част от стомашно-чревния тракт, като се свива и отпуска, с цел да оказва помощ на храната да се движи през него в вярната посока. Научната дума за това придвижване е перисталтика и то се прави ритмично, с цел да се движи всичко в синхрон.

Освен че изтласкват храната, тези мускулни контракции могат да придвижват също газове и течности, тъй че към този момент можете да си визиите по какъв начин се създават звуците.

Те обаче не се лимитират единствено до стомаха и постоянно шумовете, които чувате, идват от долната част на червата.

Част от повода, заради която къркоренето се чува толкоз мощно, когато сте гладни, е, че по това време стомахът ви е празен. Храната е добър заглушител на звука, тъй че когато хранителната тръба е празна, мускулната ѝ интензивност става по-шумна, макар че не се случва нищо по-различно от естественото.

Хормоните грелин и лептин ни оказват помощ да следим потребността си от храна. Грелинът ни споделя, че сме гладни, а лептинът – че сме сити. Някои изследвания върху животни демонстрират, че грелинът може да усили подвижността и изпразването на стомаха, а изследване върху хора демонстрира, че грелинът кара червата им да се движат по-бързо (на участниците в проучването е даден хормона, а на контролна група – физиологичен разтвор, и двата резултата са сравнени).

Следователно е допустимо, когато огладнеем, грелинът да усилва мускулните придвижвания, които пораждат борборигми. Това обаче е много комплицирана част от нашата физиология, която включва доста хормони, и ние към момента не я разбираме изцяло.

Всъщност не! Има доста неща, които червата ни би трябвало да изчистят, в това число лигавица, газове и течности, тъй че перисталтиката непрекъснато работи, с цел да поддържа нещата в придвижване и да не се стигне до струпване на нещо. Както може да ви каже всеки, който е претърпял тежки газове, натрупванията могат да бъдат доста мъчителни, а при положение на задръстване и извъртане на червата, хората могат да се нуждаят и от незабавна интервенция.

Никога това не е било демонстрирано по този начин, както в един случай на фекална импакция, поради която мъж губи способността си да върви и развива животозастрашаващо нараснало налягане в коремната област, когато в тялото му засядат „ към 2 литра “ фекалии. Ужас.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР