Тест за надеждност и лоялност – исторически ракурс В своя монолитен

...
Тест за надеждност и лоялност – исторически ракурс
В своя монолитен
Коментари Харесай

Уроците на Китай от досегашния ход на войната в Украйна -

Тест за надеждност и преданост – исторически ракурс

В своя едносъставен труд „ Дипломацията “ Хенри Кисинджър споделя, че дълго е убеждавал президента Ричард Никсън да открият контакти с Китай за обезпечаването на удобен за Съединени американски щати излаз от войната във Виетнам и за разбиването на единството на социалистическия лагер в лицето на Съюз на съветските социалистически републики и Китай. Мотивите на Мао за сходен поврат били свързани със устрема за скъсване на изолацията, в която изпада Китай вследствие на културната гражданска война, за обезпечаване на удобни условия за икономическото развиване на страната без по-нататъшно обвързване със Съюз на съветските социалистически републики и за противопоставяне на „ руския хегемонизъм “. Според формулировката на Мао:

„ Ако всички наши врагове – Съюз на съветските социалистически републики на север и на запад, Индия на юг и Япония на изток се обединят, не ни ли поучават нашите предшественици да преговаряме с далечни страни (САЩ), до момента в който се борим с тези, които са наоколо? “

Със забележителния персонален принос на Кисинджър за този поврат, в хода на първичните секрети контакти китайското управление стартира концепцията, че като доказателство за искреността на желанията им за дефинитивно „ разкъсване “ на връзките със Съюз на съветските социалистически републики, те ще подхващат невиждани политически и военни стъпки.

И фактически, от началото на 1969 година Китай струпва към 100 хилядна военна формация в приграничните региони със Съюз на съветските социалистически републики и предизвика редица гранични произшествия, кулминационна точка на които става конфликтът сред китайските и руски войски на противоречивия остров Женбао (Даманский).

В резултат на тази ескалация Съюз на съветските социалистически републики бил заставен да ревизира своята военна теория за десетилетия напред и да преглежда Китай като втори по значение стратегически съперник. А Съединени американски щати и Китай последователно задвижват политически разговор, разрешил изхода на Съединени американски щати от войната във Виетнам, и обезпечил удобни условия за превъзмогване от Китай на икономическата съсипия вследствие на културната гражданска война и включване на страната в интернационалното разделяне на труда, отбелязва Кисинджър.

В подтекста на „ действителната политика “, която проповядва Кисинджър, точно пограничният конфликт на остров Дамански е бил общопризнат като решаващото доказателство за това, че Китай няма да може да маневрира и да се съюзи още веднъж със Съюз на съветските социалистически републики за десетилетия напред.

Авантюрата на Путин с нахлуването в Украйна може да се преглежда в сходен смисъл. Като „ доказателство “ пред китайско управление, че Русия необратимо раздира връзките и уговорките със Съединени американски щати и Запада. И ще бъде благонадежден сътрудник на Китай за разтрошаване на еднополюсната „ надмощие “ на Съединени американски щати, за построяването на „ неамеринакоцентрична “ архитектура на сигурността в света и за налагането на световна финансово – икономическа промяна, която да ликвидира контрола на Съединени американски щати върху главната международна аварийна валута.

Това се удостоверява от брутално демонстративния метод, по който Русия издигна ултимативни претенции към Съединени американски щати и НАТО през декември м.г. И изключително от формите, мащаба и задачите на военната акция против Украйна, почнала директно след срещата на Путин и Си Дзинпин в Пекин на 4-ти февруари и общата им декларация за единодушие сред Китай и Русия във всички области по многозначителната формула „ повече от политически съюз “.

Досегашният ход и резултати от бойните дейности в Украйна дават съображение за някои оценка на тяхното въздействие върху общите цели и единодействието по оста Москва-Пекин, както и във връзка с противоборството на Съединени американски щати с Китай (проблема с Тайван):

В сферата на интернационалните връзки

Руската експанзия срещу Украйна изостри несъгласията сред Съединени американски щати и Китай в региона на сигурността – от суверенитета на Тайван, до съперничеството в Индо-Тихоокеанския регион като цяло. Съединени американски щати са съществено обезпокоени от растежа на военните интензивности на Китай и от опасността за присъединение на Тайван с военни средства. Китай, който смята Тайван за част от своята територия, отхвърля всевъзможни аналогии във връзка с спора за Тайван с войната в Украйна.
Перспективите Китай да употребява военни средства за присъединението на Тайван повече не се преглеждат като чисто хипотетични. Това ускорява опасенията в Съединени американски щати и измежду техните съдружници, че Пекин и Москва работят координирано и образуват властническа ос с намерено завоевателни цели.
Съединени американски щати не са в положение да съсредоточат напълно своето внимание върху украинското направление и заради това, че икономическите и политическите несъгласия с Китай в след пандемичния интервал се изострят и Китай поддържа високо равнище на напрежение в Тайванския проток.

Обстановката в Индо-Тихоокеанския регион остава във фокуса на напъните на Съединени американски щати за „ въздържане “ на Китай, заради което най-важната външнополитическа демонстрация на президента Байдън от началото на войната в Украйна беше визитата му в Южна Корея и в Япония и извършените там срещи във формата на Четиристранния разговор по сигурността QUAD (Япония, Индия, Австралия и САЩ).
„ Затъването “ на Русия във война на „ безсилие “ в Украйна се съотнася като най-важен детайл в тактиката на Съединени американски щати за смяна в своя изгода на салдото на силите по целия периметър на границите на Китай: В Пакистан и Шри Ланка надвиват проамерикански опозиционни сили. Във Филипините Съединени американски щати укрепват въздействието си измежду военния хайлайф. В Южна Корея нараства интензивността по отношение на двустранните договорни връзки със Съединени американски щати в региона на защитата. Южна Корея и Япония ще вземат участие в срещата на високо ниво на НАТО в Мадрид в края на юни. По отношение на Индия се ускорява натиска за съблюдаване на глобите против Русия. В Казахстан не са преодолени последствията от острата политическа рецесия при започване на годината. Новият президент се нуждае от спомагателна легитимация на курса за балансиране по оста Москва-Пекин. Нараства напрежението в региона Бадахшан, където граничат Таджикистан, Китай и Афганистан.

И в вероятност Съединени американски щати ще продължат да преглеждат точно Китай като „ най-сериозното предизвикателство за интернационалния ред “, което ще въздейства на техните цели по отношение на експанзията на Русия в Украйна и на вижданията за нейната развръзка.

В икономическата сфера

Съединени американски щати образуваха няколко концентрични кръга от съдружници и обединения в поддръжка на Украйна. Ядрото съставляват Съединени американски щати, Англия и Полша, Чехия, Словакия при прилагане на основните институции и инфраструктурата на НАТО в Европа. Следват Европейски Съюз като управителни органи и страните, участващи във форума „ Рамщайн “ – общо 47, а в периферията са страните от Г-7. На тази основа на Русия бяха наложени невиждани икономическа наказания с световен обсег.
Най-тежко въздействие върху положението на съветската стопанска система все още има отдръпването на значимите интернационалните компании със взаимно произвеждане в Русия, разкъсването на кооперативните връзки и прекратяването доставките на сериозно значими елементна база, възли и елементи и нуждата да се търсят различни логистични и транспортни посоки и пазари за реализация. Това обрича на парализа цели браншове (автомобилостроенето и гражданското самолетостроене) и редица високотехнологични производства в Русия.

При нужда Съединени американски щати са в положение да приложат сходен санкционен инструментариум и във връзка с Китай. И в Пекин не могат да не си дават сметка за това.

За Китай изключително значима е развръзката на блокираната при започване на войната в Украйна част от валутни запаси на Русия. Същите запаси на Китай са най-големите в света – 3.2 трилиона $. Тяхната конструкция беше отчасти разкрита през 2019 година: повече от 100 и петдесет типа активи в към 6000 позиции. Делът на долари е 56%, а в злато – съвсем 2 хиляди тона. Повече от един трилион $ са в американски скъпи бумаги.

За Китай кардинален интерес съставляват и интернационално правните подходи и решения във връзка със запорираните в чужбина финансови и материални средства на съветски олигарси тъй като обилни китайски финансови запаси на юридически и физически лица остават съсредоточени в западни банки и финансови институции и като благосъстоятелност върху производства, инфраструктура и други форми на капитали в чужбина.

Китай търпи и доста индиректно въздействие от наложените на Русия наказания. Ръстът на интернационалните цени на енергоносителите, на зърното и на продоволствията оказват директно влияние върху темповете за възобновяване на китайската стопанска система след пандемията.
Редица крупни китайски компания бяха принудени да лимитират интензивността си на съветския пазар. Засегнати бяха авио известията сред двете страни и банковия бранш, логистичните и транспортните връзки. Новите благоприятни условия за повишаване на износа от Русия за Китай на енергоносители са лимитирани от потенциала на наличната тръбопроводна мрежа и от опциите на съветския железопътен превоз и пристанищни мощности.

40% от износа на пшеница от Украйна е за Китай

Китай се оказа обиден и по един изключително сензитивен въпрос – продоволствената сигурност на страната. Около 40% от износа на пшеница от Украйна е предопределен за китайския пазар. И въпреки, че в общия баланс на вноса на пшеница в Китай това съставлява към 8%, казусът е, че Украинската пшеница се отнася към най-качествените внасяни сортове, което има мултиплициращ резултат върху вътрешно китайските цени на тестените произведения.

Критични за Китай са изводите по повод наложената от Русия обсада на украинските пристанища в Азовско и в Черно море защото над 70% от интернационалния търговски продан на Китай се реализира по море и при възможен спор за Тайван, от опазване на свободата на корабоплаването в Източно и в Южнокитайско море би зависела устойчивостта и оцеляването на китайската стопанска система.

В подтекста на възможен спор за Тайван, Китай може да чака, че общата политическа поддръжка за Тайван би била доста по-ограничена в сравнение с сегашната за Украйна, тъй като единствено обособени страни поддържат дипломатически връзки с Тайпе и признават самостоятелността му. Но без значение от това при опазване на статута на $ като съществена аварийна валута, Съединени американски щати разполагат с основни лостове за въздействие върху финансово-икономическата система на Китай.
Като цяло, за невъзстановилата се от пандемичната рецесия китайската стопанска система, наложеният от Съединени американски щати във връзка с Русия санкционен режим въздейства неподходящо и крие заплахата в дълготраен проект да засегне вътрешно-икономическата непоклатимост в страната.

Във военната област

Най-важният извод за Китай е, че в отбрана на собствен съдружник, Съединени американски щати няма да водят война директно против съперник, който разполага със стратегическо нуклеарно оръжие. Това обаче не изключва огромното ангажиране на Съединени американски щати и на техните съдружници за оказване на пълноценна военна и военно-техническа помощ, с решаващо въздействие върху хода и резултатите от войната.

Безспорна изненада за Пекин от досегашния ход на войната в Украйна съставлява неуспехът на първата фаза, която предвиждаше „ мълниеносно “ реализиране на политическите цели и то единствено посредством способите на „ специфичната военна интервенция “. Тази интервенция имаше за цел не военното проваляне на Украйна, а закрепването с военни средства на резултатите на водената от 2014 година до момента „ хибридна война “ на Русия за очистване на независимостта на Украйна.

Китай също разпорежда съществени очаквания на хибридните начини за определяне на надзор върху Тайван. В Тайванския проток оперират няколко хиляди „ риболовен “ кораба, които са включени в състава на Въоръжената полиция на Китай и се преглеждат като сили за обсада на острова или за дебаркиране, без директното ангажиране на въоръжените сили на Китай. Сега обаче е ясно, че без класическа стратегическа десантна интервенция Тайван не може да бъде изцяло зависещ.

Принудени да работят в изискванията на типичен боен спор, въоръжените сили на Русия демонстрираха редица недостатъци: на нивото на концепцията за бойно използване; във връзка с стратегическото планиране; насищането с високоточни оръжия и системи; комплектуването с персонален състав; бойната подготовка и сглобеността на подразделенията; взаимоотношението на типовете и родовете войски; логистичното обезпечаване и във връзка с морално-психологическото положение. За Китай, който не е воювал от 1979 година а необятно ползва съветския модел на създаване на въоръжените сили всичко това постанова сериозна преоценка и бъдещи промени.

Макар и единствено в обособени епизоди, концепцията за „ сетицентричната “ война потвърди революционния темперамент на измененията, които следват от войната в Украйна. Концепцията планува нарастването на бойната мощност посредством основаването на единна разследваща и информационна-комуникационна система за свързване на източниците на разследващи данни, на органите за ръководство и на средствата за поразяване в действително време. Това качествено трансформира осведомителната информираност за положението и дейностите на съперника и на личните войски и покачва в пъти успеваемостта на поразяването на съперника по цялата дълбочина на неговото оперативно построение.

Характерен образец в това отношение съставлява потапянето на флагмана на Черноморския флот на Русия крайцера „ Москва “, което кардинално промени съотношението на силите в крайбрежните води на Украйна и отстрани значително заплахата от стоварването на действен морски десант в региона на Одеса. Без подозрение този епизод ще повлияе кардинално по повод планирането и бойното потребление на военноморските сили на Китай в полза на възможна десантна интервенция в Тайван. Още повече, главните класове бойни кораби съставляват копия на съответните руски и съветски аналози.

На този стадий въоръжените сили на Украйна разполагат единствено с обособени мостри въоръжение, което може да бъде интегрирано за водене на „ сетицентрични бойни дейности (безпилотни летателни апарати и в вероятност нов вид стволна артилерия и реактивни системи за залпов огън). Без подозрение обаче Съединени американски щати са развърнали над целия спектакъл на войната в Украйна нужните детайли за галактическо и въздушно разузнаване и за взаимозависимост и могат да оказват подпомагане на Украйна за воденето на този нов вид бойни дейности. Това се отнася и в цялостна степен във връзка с възможен спор за Тайван.

Войната в Украйна протича при забележителна активност на бойните дейности и оптимално напрежение на всички детайли на военния капацитет. Боеготовите от спокойно време сили изчерпват своите бойни благоприятни условия за малко време и фронтът изисква непрекъснато попълване с квалифициран персонален състав, въоръжение и муниции и голямо по мащаби логистично обезпечаване. И в Пекин би трябвало да имат ясни хрумвания по какъв начин би се осъществявал целият този развой в изискванията на стратегически морски десант в Тайван, с превъзмогването на акваторията на Тайванския проток (Тайван отстои на 150-180 километра от материка).

В Пекин не могат да не си дават сметка, че под формата на всеобщата доставка за Украйна на въоръжение и бойна техника от епохата на студената война, всъщност се залага ускореното превъоръжаване, на първо място на страните членки на НАТО, само че с отражение и в световен мащаб. А китайските въоръжени сили и китайската военна индустрия се опират на първо място на руски и съветски мостри. Тоест войната в Украйна бележи начало на нова конкуренция във въоръжаването, което ще повлияе на целите за развиване на Китай и на отношението в Китай към Русия като възможен директен боен съдружник.

Без подозрение ходът и развръзката на войната в Украйна ще оказват въздействие като спомагателен фактор върху вътрешните несъгласия в Китай, подбудени от икономическите компликации и от към момента продължаващата битка за „ нулева толерантност “ против Covid 19. Безусловната поддръжка за Русия, която се пробва да наложи Си Дзинпин среща опозиция в средите заинтригувани от решение на проблемите със Съединени американски щати на „ договорна “ основа. Това ще се отрази и на резултатите от основния Двадесети конгрес на Китайската комунистическа партия през ноември, на който се чака развръзка дали Си Дзинпин ще циментира монопола си върху властта или ще има преразпределение с детайли на групово управление.

Няма да се окаже изненада в случай че за бъдещото дипломатическо урегулиране в Украйна водещи за Съединени американски щати се окажат не военния погром на Русия или възможна промяна на режима в Кремъл, а отношението на Русия към противоборството на Съединени американски щати с Китай.

А що се отнася до Тайван, наскоро шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилиям Бърнс съобщи:

„ Очевидно китайското управление би трябвало деликатно да прегледат уроците, които произтичат от войната в Украйна за личните им упоритости във връзка с Тайван. Аз и за минута не се надявам те да подкопаят решимостта на Си Дзинпин с времето да наложи надзор над Тайван. Но аз съм сигурен, че тази война ще повлияе на плановете по какъв начин и по кое време, и по какъв метод Китай може да пристъпи към това “.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР