ТЕПКО, която поддържа АЕЦ “Фукушима-1 в Япония, започна да изхвърля

...
ТЕПКО, която поддържа АЕЦ “Фукушима-1 в Япония, започна да изхвърля
Коментари Харесай

С какво заплашва изливаната в океана тритиева вода от “Фукушима-1”

ТЕПКО, която поддържа АЕЦ “Фукушима-1 ” в Япония, стартира да изхвърля тритиева вода в Тихия океан. На територията на станцията са се натрупали повече от милион тона пречистена от радионуклиди течност. Рециклирането ще отнеме 30 години. Въпреки че проектът беше утвърден от специалисти на МААЕ, прилежащите страни и представителите на риболовната промишленост са доста недоволни.

Авария в АЕЦ " Фукушима-1 "

През 2011 година мощно земетресение с магнитуд девет удари крайбрежията на Япония. Епицентърът беше на 70 километра източно от остров Хоншу. Няколко минути по-късно цунамито удари крайбрежната инфраструктура, в това число атомните електроцентрали “Фукушима-1 ” и “Фукушима-2 ”.

Вълната поврежда охладителната система на реакторите и басейните, където се съхранява отработеното нуклеарно гориво (ОЯГ). Три блока от " Фукушима-1 " излизат в нередовност. Започва пожар, последван от изпускане на радиоактивни детайли, сравними по размер с една десета от изпуснатите в околната среда по време на повредата в АЕЦ Чернобил през 1986 година Зоната на бедствието в радиус от 20 километра е отцепена, повече от 150 хиляди души са презаселени.

За изстудяване на развалените реактори и отработеното нуклеарно гориво е нужна вода, която се изпомпва от Тихия океан. След отработването ѝ тя е измит от радионуклиди и съхраняван в херметизирани резервоари. Атомните електроцентрали не престават да събират подземни и дъждовни води, които се просмукват от дейните зони.

Въпреки многостепенната система за филтриране във водата остават радиоактивни изотопи, измежду които тритий, въглерод-14, калий-40, стронций-90, йод-129, както и изотопите на цезий и плутоний, които провокират най-голяма угриженост.

На територията на атомната електроцентрала се съхраняват хиляди резервоари - това са 1,34 милиона тона боклуци. Невъзможно е да се натрупат повече, те би трябвало да се изхвърлят. Въпросът е освен в неналичието на място, само че и в това, че обектът се приготвя за дълъг и безценен стадий на разпродажба.

МААЕ утвърждава проекта

Още през 2013 година ТЕПКО стартира да разисква проекти за източване на тритиеви води в Тихия океан, което срещна мощна опозиция от научната общественост, еколози и политици от прилежащи страни - Китай, Южна Корея, Русия. На Япония лиши повече от десетилетие, с цел да убеди основните играчи, че решението е безвредно.

През 2021 година японското държавно управление утвърди проект за погребение на отпадъците от “Фукушима-1 ”, мотивирайки решението с обстоятелството, че след година няма да има къде да се слагат нови контейнери с тритиева вода. Въпреки това МААЕ не беше впечатлена и се наложи складовата повърхност да бъде разширена. Беше ясно, че няма да е допустимо да се отсрочва решението за неопределен срок. Твърде скъпо и рисковано е да се съхраняват резервоари на земята, не на последно място заради риска от породени от индивида и естествени бедствия. Изхвърлянето в океана е по-безопасно.

В началото на юли специалистите на МААЕ разгласиха финален отчет, в който утвърдиха проект за изпускане на тритиева вода от атомната електроцентрала “Фукушима-1 ” в океана. Беше обявено, че първият стадий пристигна през август.

Във вторник, 22 август, ТЕПКО стартира да разрежда отпадъците от танкерите с морска вода, с цел да ги приготви за изхвърляне. След тази процедура концентрацията на тритий пада 40 пъти от откритите правила. Два дни по-късно стартира нулирането. През цялото това време на територията на атомната централа са участвали представители на МААЕ.

Според организация “Киодо “до март идната година те възнамеряват да изхвърлят 31,2 хиляди тона вода, съдържаща пет терабекерела тритий.

На фона на тези събития в Япония се организираха митинги, оповестяват западните медии. Китай сподели, че Токио гледа на океана като на своя " частна канализация " и добави, че ще предприеме ограничения за отбрана на морската екосистема, храната и публичното здраве.

Хонконг даде обещание да ограничи вноса на някои хранителни артикули от Япония. Китай и Южна Корея направиха това още по-рано, като не разрешиха вноса от региона на Фукушима. В Корея обаче проектът за изхвърляне на тритиева вода в океана в последна сметка беше приет за приемлив.

Как се пречиства нечистата вода?

Във “Фукушима-1 ” се употребява многостепенна система за радиоактивно филтриране на водата. Първо отива в завода КУРИОН, по-късно в САРРИ, където изотопите на цезий и стронций се извличат благодарение на зеолитни филтри. Инсталациите за обезсоляване работят по сходен метод. Пречистената вода се рециклира за охлаждащи реактори и ОЯГ, а наситените с радиоактивни соли боклуци постъпват в системи за пречистване на вода.

Там има твърди филтри, които улавят повече от 50 типа рискови изотопи. Водородният изотоп тритий и въглерод-14 обаче остават: те са доста сложни за добиване. Радиоактивните изотопи на стронций, цезий и плутоний също участват в незначителни концентрации.

Тритиевото бета излъчване се задържа от горния пласт на човешката кожа и затова е по-малко рисково от йонизиращото излъчване. Времето на полуразпад на този изотоп е 12,3 години. В морската и питейната вода се съдържа тритий от натурален генезис, както и от неестествен - от нуклеарни реактори. Веднъж попаднал в тялото, той се отделя след няколко дни. Има доказателства, че може да се натрупва в тъканите и клетките, само че за това би трябвало да консумирате мощно съсредоточен разтвор. Като цяло тритият се смята за доста по-безопасен от, да вземем за пример, цезиевите изотопи.

Какво споделят специалистите

Контролираното изхвърляне на пречистени води от атомните електроцентрали в моретата, реките и езерата е нормална процедура. Използва се във Англия, Съединени американски щати, Китай, Южна Корея. И по този начин, във Франция, в провинция Льо Аг, където се намира заводът за преправка на ОЯГ, всяка година в Ламанша се изхвърлят 10 хиляди терабекерела тритий.

„ Това са доста дребни дози радиация и няма доказателства за някакво доста влияние върху околната среда. Във Фукушима възнамеряват да изхвърлят 22 терабекерела годишно, което е 450 пъти по-малко, в сравнение с в Ла Аг, и 50 пъти по-малко, в сравнение с в „ Селафийлд “ (ядрен комплекс в Обединеното кралство) “, споделя Джим Смит, професор по околна среда в университета в Портсмут.

Според учения не е потвърдено, че изхвърлянето съставлява забележителен риск за тихоокеанската екосистема. Тритиевата вода може да повреди ДНК, в случай че се употребява в огромни количества, само че няма доказателства, че се натрупва в питателните вериги.

„ Концентрацията на тритиева вода в отпадъците е 1500 бекерела на литър, което е към седем пъти по-ниско от предложената от СЗО граница “, споделя Смит.

Професорът цитира образеца с Чернобил, където е направил проучване на околната среда след повредата, в това число на охлаждащо езеро, което е хиляди пъти по-замърсено от морето край крайбрежията на Фукушима. Според учения водната екосистема в Чернобил процъфтява, като са открити единствено доста незначителни резултати върху организмите, макар високите равнища на радиация.

Тони Хукър, шеф на Центъра за радиационни проучвания, обучение и нововъведения в Университета на Аделаида в Австралия, показва, че изхвърлянето на тритиева вода в океана е противоречиво. Да, няма доказателства, че това ще навреди на околната среда и човешкото здраве, отбелязва откривателят. Но да се употребява Световния океан, който към този момент е подложен на огромно замърсяване, като бунище - такова решение е под въпрос.

„ Разреждането не взема решение казуса със замърсяването. Едновременно с изхвърлянето на отпадъците посредством източване би трябвало да се търсят други способи “, споделя Хукър. Като вид тритиевата вода може да се употребява при смесването на бетон, само че това към момента е на доктрина.

Представителят на неправителствената организация " Граждански център за нуклеарна информация " Хидеюки Бан обръща внимание на обстоятелството, че МААЕ не е оценила рисковете в дълготраен проект. Според специалиста научната аргументация за сигурност е незадоволителна.

В четвъртък, 24 август, китайското Министерство на външните работи се опълчи на изхвърлянето на вода от “Фукушима-1 ” и изиска то да бъде спряно. В Русия “Роспотребнадзор “обяви въвеждането на засилен надзор върху рибните артикули от Япония.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР