Теодора и нейният приятел Георге били изпълнени с въодушевление, когато

...
Теодора и нейният приятел Георге били изпълнени с въодушевление, когато
Коментари Харесай

„Това е лудост“: Държавните регулации изстреляха в космоса наемите в Амстердам

Теодора и нейният другар Георге били изпълнени с вдъхновение, когато той приел да стартира магистратура в университета в Амстердам. Но мечтаното пренасяне на двойката се трансформирало във финансов призрачен сън, откакто почнали да си търсят жилище чартърен, написа Financial Times.

Разчитайки на нейната заплата от 25 хиляди евро годишно и на поддръжката от родителите им, двойката от Румъния в последна сметка стартират да заплаща 1850 евро на месец за неприветлив едностаен апартамент от 30 кв. м на тавана в някогашна постройка с общински жилища.

Имаше развалена микровълнова фурна, нямаше място за печка, а леглото беше счупено. Трябваше да сложа нов паркет и да пребоядисам сама стените “, споделя графичният дизайнер Теодора, която не желае семейството ѝ да бъде оповестена, с цел да не си навлече неприятности със притежателя на парцела ѝ.

„ Можехме да отопляваме спалнята, в случай че изключехме отоплението за останалите пространства. Но го взехме, тъй като нямаше нищо друго, което да можем да си позволим “, добавя тя.

Подобни истории са нормални в нидерландската столица, където притежателите на частни парцели подвигат наемите и даже разпродават в отговор на растящите лихви и по-високите налози, а регулации на държавното управление евентуално ще лимитират още повече позволените за отдаване чартърен парцели за хора, които не могат да получат обществено жилище.
Нива на наемите
Средните наеми са се повишили със 7.6% сред април и юли и доближават 26.55 евро на кв. м, сочат данни на уеб страницата за разгласи на парцели чартърен Pararius.com.

Това е полуда “, разяснява Шантал Стуурман, която управлява The Rental Agency в Амстердам. „ Тристаен апартамент, който се отдаваше за 2750 евро на месец предходната година, в този момент коства 4000 евро “, добавя тя.

Стуурман отдава протичащото се частично на двустепенната жилищна система в Нидерландия, която беше въведена предходната година. Имотите се класифицират съгласно размера и удобствата им и в случай че оценката е под несъмнено равнище, жилищата са лимитирани до наематели на обществени жилища, които печелят под 44 035 евро на година, или 48 625 евро за двойка.

Наемът на обществени жилища е с таван от 808 евро на месец, в случай че приходите ви от наеми намалеят от 2000 на 800 евро, ще загубите пари. След като наемателят си отиде, продавате “, отбелязва Стуурман.

Pararius.com пресмята, че по отношение на предходната година наличните нерегулирани парцели в Амстердам са с една пета по-малко към второто тримесечие на 2023 година

Яспер де Грут, основен изпълнителен шеф на Pararius, разяснява, че историята в Нидерландия се повтаря.

Делът на нерегулираните парцели чартърен на националния пазар е единствено 8%, в внезапен контрастност с каузи на обществените жилища с дял от 32%. В резултат на това цените на наемите на останалите парцели на нерегулирания пазар доста набъбнаха “, добавя той.

Министърът за жилищната политика Уго де Йонг възнамерява от идната година да снижи прага на парцелите, които дават отговор на критериите за обществени жилища. Този ход ще трансферира още 327 500 парцела с нерегулиран наем, към половината от общия им брой сега, към сегмента на обществените жилища чартърен в цялата страна, оповестява консултантската компания CBRE.

Нидерландското държавно управление усили и налозите за притежателите на парцели тази година. На фона на растежа на лихвите и повишаването на ипотечните заеми това е още един фактор, който кара мнозина да продават, ограничавайки още повече предлагането, споделя Стуурман.

Политиците считат, че притежателите на парцели са богати хора, които експлоатират бедните, само че това не е по този начин “, добавя тя.
Явлението Brexit
Притокът след Brexit на офис чиновници също способства наемите на частни жилища да доближат нови върхове. Много интернационалните компании откриват европейските си централи в Амстердам, а след излизането на Англия от Европейски Съюз има приток на управителни фрагменти от Лондон.

Конкуренцията за места в Амстердам е толкоз яростна, че хората са подготвени да платят, с цел да получават вести, незабавно щом на пазара се появи нов парцел. RentSlam взема до 30 евро на месец, с цел да изпраща известия до клиенти в границите на 30 секунди след излизането на пазара на парцел, който би бил подобаващ за тях.

Петер де Врееде, основен изпълнителен шеф на RentSlam, разяснява, че „ пазарът е толкоз небалансиран, че хората имат към три минути след появяването на парцела на пазара, с цел да реагират “.

Отговарят сред 50 и 200 души и брокерът стопира да си подвига телефона след първите 10 – 15 позвънявания “, споделя той.

Де Врееде е притежател на парцел, който отдава чартърен, и споделя, че може да получи повече, в случай че го разгласи в Airbnb, където отдаването е лимитирано до 30 дни на година в Амстердам, и по-късно да го пусне на пазара на дълготрайни наеми. Други притежатели на парцели избират да създадат сходен ход, отбелязва той и добавя, че единственото решение е да се строят повече жилища.
Недостиг на жилища
Недостигът на жилища в Нидерландия набъбна от 315 хиляди през 2022 година до 390 хиляди тази година, сочат годишните прогнози ABF Research. Де Йонг желае да се построят 900 хиляди жилища до 2030 година, само че ABF предвижда, че ще бъде допустимо да се завършат единствено 834 хиляди За да отговори на дефицита, страната се нуждае от 981 хиляди нови жилища до 2030 година, считат откривателите.

Наличните терени към Амстердам са лимитирани и скъпи, а растящите разноски за строителни материали и работна ръка карат строителните компании да замразяват проекти.

Корпорации за обществени жилища в столицата още веднъж стартират да строят, само че споделят, че би трябвало да разпродадат част от наличностите си, с цел да финансират нови домове, и считат да подобрят 1200 жилища, с цел да излязат от категорията на обществените жилища чартърен. Градът също по този начин предизвиква възрастни хора да се реалокират от домове с подобаващи за семейство размери в по-малки жилища или в старешки домове.

Подкрепяната от държавното управление правозащитна организация Woon отбелязва, че притокът на чужденци и модернизирането от огромни институционални притежатели на някогашни обществени жилища изключват от пазара дългогодишни поданици и трансформират тъканта на града.

Местните хора не могат да си разрешат Амстердам. Хората се местят от едно място на друго и не могат да изградят общественост. Хубавото за притежателите на парцели не всеки път е хубаво за града “, разяснява консултантът в Woon Герт Ян Бакер.

Теодора и Георге решили да се извърнат към арбитражен съд за жилищата чартърен като финален късмет, откакто притежателят на парцела им отказал да заплати за поправката на течащ бойлер. Съдът понижил месечния им наем до 561 евро и постановил, че поради надплащане би трябвало да им бъдат върнати близо 10 хиляди евро, защото апартаментът не отговарял на изискваното качество, с цел да се предлага на цена за свободния пазар на наеми.

Въпреки първичните проблеми към този момент двойката не се е отказала. Казват, че към момента чакат да си получат парите назад и не са подготвени да се причислят към хилядите хора, които търсят нов парцел.

Инвестирахме в това място. Не желаеме отново да се местим “, споделя Теодора.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР