Тенисистите на България се класираха за първи път за Световна

...
Тенисистите на България се класираха за първи път за Световна
Коментари Харесай

Историческо: България в Група 1 за Купа Дейвис

Тенисистите на България се класираха за първи път за Световна група 1 за Купа " Дейвис ", импровизирано международно състезание за мъжки тимове. Макар и без Григор Димитров (№29 в света) и Адриан Андреев (№201), българите поведоха с 3:1 против Нова Зеландия в Крайстчърч.
Нашите водеха с 2:0 след първия ден с победи на Александър Лазаров (№301) над Аджийт Рай (№456) - със 7:6 (1), 6:2, и на Димитър Кузманов (№192) над Киринпал Пану (№576) - с 5:7, 6:3, 6:2.
Във втория ден младият ни дует Пьотр Нестеров и Александър Донски отстъпи пред Майкъл Винъс, някогашен първенец от Шлема, и Артьом Ситак с 4:6, 6:3, 3:6 за 105 минути и домакините понижиха.
Първата ни ракета в мача и рекордьор по победи за страната ни в шампионата - Димитър Кузманов (№192), преодоля най-хубавия новозеландец Аджийт Рай (№456) в трагична борба, белязана от 3-часова пауза заради дъжд. Мико пречупи съпротивата на аса на домакините след 2:52 ч. с 6:3, 5:7, 6:4 и обезпечи историческия триумф на страната ни. Българската общественост в Нова Зеландия още веднъж поддържаше тенисистите ни и оказа помощ за този исторически триумф.
В първия сет Рай проби за 2:1, само че незабавно по-късно дуелът бе пресечен от дъжд за повече от 3 часа. След подновяването Мико завоюва 5 следващи гейма, а с това и сета с 6:3. Пловдивчанинът поведе с пробив за 2:1 във втория сет, само че бе неотложно застигнат, а след това позволи пробив в 12-ия гейм и частите бяха изравнени. В решителния сет Кузманов поведе с пробив за 3:2, а по-късно беше постоянен на личен сервис и не позволи до края да бъде застигнат, с цел да затвори мача с 6:4 за 3:04 ч.
" Чувството е необикновено. Страхотна еуфория за всички нас като тим и всички, които пристигнаха да ни поддържат. Емоциите са извънредно мощни и сме доста горди и щастливи, че играхме по този начин и спечелихме тази победа за България! Не беше леко, само че когато е мъчно, е по-сладко и го оценяваме още повече. В момента желаеме да се насладим на успеха. Има време до септември, когато ще е идващият ни противник, само че сигурно апетитът идва с успехите и считам, че всички са ужасно стимулирани да продължим да побеждаваме ", съобщи капитанът на България Валентин Димов. " Разликата в атмосферните условия, часовата разлика, сериозната поддръжка на публиката им и грешките в отсъжданията, които са естествени в тези мачове, в интерес на домакините - това е цялост от неща, с които би трябвало да се пребориш в сходен вид срещи, с цел да стигнеш до успеха. Това е фантазия за всеки състезател ", приключи той.
" Чувствам се ужасно да победя тук пред толкоз български почитатели, които ни подкрепяха от самото начало. От името на всички в тима желая да благодаря на всеки. Това беше доста значимо за нас и тази победа е за вас ", съобщи Кузманов след триумфа над Аджийт Рай.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР