Тенденцията ще се задържи, докато не бъде приложена всеобхватна реформа,

...
Тенденцията ще се задържи, докато не бъде приложена всеобхватна реформа,
Коментари Харесай

Големите международни компании плащат по-малко данъци, отколкото преди 10 години

Тенденцията ще се задържи, до момента в който не бъде приложена всеобхватна промяна, считат експерти

[Shutterstock] Още по тематиката
Amazon е с рекордна облага с помощта на дaнъчната промяна

Тримесечният финансов резултат е близо 2 милиарда долора, от тях 789 млн. са с помощта на данъчните промени
4 фев 2018
Какво значи данъчната промяна в Съединени американски щати за Европа

Без да желае, Америка прави услуга на Европа. Сега е моментът Европейски Съюз да затвори дефинитивно опциите за укриване на налози и да обезпечи постоянна данъчна база при по-ниски ставки
26 яну 2018
Гугъл е икономисала 3.7 милиарда $ налози посредством фиктивни компании

Интернет колосът е трансферирал на фантомно сдружение в Бермуда 19.2 милиарда $ през 2016 година
3 яну 2018
Apple ще спести 47 милиарда $ от данъчната промяна в Съединени американски щати

Ако републиканците прокарат закона в настоящия му тип, компанията ще е най-печеливша от измененията
7 дек 2017 Данъчните ставки на огромните интернационалните компании са доста по-ниски в този момент по отношение на интервала преди финансовата рецесия от 2008 година Това демонстрира ново изследване на Financial Times (FT). Според FT ефикасната данъчна ставка е с 9% по-ниска макар все по-големите старания на интернационалните организации против укриването на налози.

По-ниски данъчни ставки - за какво и докога

За изследването изданието е употребило финансовите доклади за последните 25 години на десетте най-големи компании съгласно пазарната им капитализация в девет разнообразни бранша, както и на десетте интернационалните компании с най-големи парични средства в чужбина.

Според изданието данъчният дъмпинг в някои страни - като Ирландия да вземем за пример, изяснява единствено част от казуса. Заради опцията фирмите да забавят заплащанията на налозите си платените действително средства са фрапантно по-малко от ефикасните данъчни ставки - сумата, която би трябвало да бъде заплатена съгласно данъчната основа. Данни на основания във Вашингтон Институт за данъчно облагане и икономическа политика демонстрират, че до края на 2017 година aмерикански компании са съумели да натрупат 2.6 трлн. $ кеш в чужбина.

В дълготраен проект обаче обстановката не наподобява по-добре. Плащанията на фирмите към данъчните управляващи са по-ниски по отношение на 2008 година, без значение дали се преглеждат действително изплатените суми или ефикасните ставки. Според FT междинната ефикасна данъчна ставка е с 13% по-ниска за най-големите софтуерни и индустриални компании. За здравния, суровинния и потребителския бранш ставките са останали сходни по отношение на интервала преди финансовата рецесия.

Според професора по корпоративни налози към Универститета в Оксфорд Мишел Деверо обстановката е резултат от конкуренцията сред страните и няма изгледи нещата скоро да се трансформират. Наскоро признатата американска данъчна промяна в допълнение ще ускори конкуренцията, разяснява пред FT Деверо.

Действията на Организацията за икономическо развиване и съдействие (ОИСР) и Европейския съюз (ЕС) за прекъсване избягването на налози може да доведат до резултати едвам през 2019 година, само че с цел да могат други начинания да проработят, ще е належащо по-дълго време.

Според европейския комисар по стопански и финансови въпроси Пиер Московиси в основата на казуса са опциите за прекачване на облаги. През последните години няколко журналистически следствия и дейности от страна на политици хвърлиха светлина върху казуса. От тях стана ясно, че прехвърлянето на облаги е главната тактика, която компании като Apple, Alphabet и Amazon изполват.

Според Деверо признатият предходната година проект на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за данъчна правдивост - BEPS (Base Erosion and Profit Shifting - стесняване на данъчната основа и прекачване на печалбата), може да даде резултати едвам през 2019 година

Проучването на изданието сочи и към възходящата разлика сред ставките на физическите лица и тези на фирмите. Данни на счетоводната KMPG демонстрират, че фирмите заплащат все по-ниски суми, до момента в който самостоятелните налози нарастват преднамерено.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР