Тенденцията по-голяма част от купувачите да се ориентират към придобиването

...
Тенденцията по-голяма част от купувачите да се ориентират към придобиването
Коментари Харесай

Гърците търсят все по-големи жилища, въпреки че не могат да си ги позволят

Тенденцията по-голяма част от купувачите да се ориентират към придобиването на по-големи жилища в Гърция става все по-често срещана, което стартира да се отразява на пазара на парцели, изключително след експлоадирането на пандемията.

Какво се случва: всеки втори покупател в южната ни съседка към този момент избира придобиването на жилище с повърхност над 75 квадратни метра, съгласно национално изследване на RE/MAX Гърция, представено от Ekathimerini.

Като цяло това не е особено единствено за Гърция, а по-скоро е интернационална наклонност. Най-голямата причина за това събитие в увеличението на броя на хората, работещи отдалечено, изцяло или единствено за няколко дни в седмицата. От там се породи и потребност от спомагателна стая в дома, която да се трансформира в работно пространство.

Проучването демонстрира, че 27% от купувачите в прилежаща Гърция са предпочели жилища от 76-100 кв.м - най-популярната категория, до момента в който всеки пети покупател избира парцели от 100-150 кв.м.

На този декор за доста огромната част от популацията новопостроено жилище в Гърция се трансформира в непостижима фантазия . Наскоро други данни демонстрираха нов връх в растежа на цените на парцелите при съседите ни.

По данни на централната банка на Гърция за първото тримесечие на тази година цените са се повишили с цели 14,5% на годишна база. Цените в двата най-големи градски центъра са нарастнали с 16,5% в Атика и 16,1% в Солун. Цените в другите огромни градове са се нараснали с 13,1%.

Ръстът на цените в Атика е толкоз огромен, че за второ следващо тримесечие историческият връх на годишна база е надминат. През четвъртото тримесечие на 2022 година покачването на цените на годишна база е достигнало 15,2%, което е най-високото от десетилетия. В Солун е отчетен растеж от 14,5% през последните три месеца на 2022 година
 Да си купят ново жилище в Гърция става все по-невъзможно за локалните
Да си купят ново жилище в Гърция става все по-невъзможно за локалните

Средната офертна цена за ново жилище се движи към 3500-4500 евро на кв.м.

В Атика цените са нарастнали с 68% от първото тримесечие на 2017 година За съпоставяне междинния растеж за страната е 49 % за интервала 2017-2023 година

Новопостроените парцели регистрираха огромно нарастване от 12,8%, до момента в който тези на вторичния пазар означиха нарастване от 15,6% в съпоставяне със същия интервал на 2022 година

Освен по-голямото вътрешното търсене на имотния пазар, по-рязкото нарастване на цените в Атика през първото тримесечие на тази година се дължи на обстоятелството, че е има и доста задграничните вложители.

През тази година се регистрира необикновен растеж на задграничните вложения посредством програмата Златна виза. Минималният капиталов предел за придобиване на парцели в центъра на Атина, северните и южните покрайнини, Санторини, Миконос и община Солун ще се удвои от 1 август до 500 000 евро, което докара до взрив в търсенето на жилища преди този период.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР