Темата за съчетаването на професионалния и личния живот, за която

...
Темата за съчетаването на професионалния и личния живот, за която
Коментари Харесай

При работа вкъщи трябва сами да си налагаме ефективна почивка

Темата за съчетаването на професионалния и персоналния живот, за която се водят диспути от към 15 години, става изключително настояща във времето, когато отдалечената работа и образование стават наложителни по насила.

Преди броени дни Европейският парламент гласоподава резолюция, с която приканва да се одобри инструкция, особено отдадена на правото на отделяне от работната среда на служащите, които употребяват цифрови принадлежности, в това число осведомителните и информационните технологии за служебни цели.

Извън коронавирусната пандемия единствено 5% от работните места съумяха да бъдат изведени от служебното място. В България няма никакви достижения по тази цел. „ За тези години тематиката остана в областта на комфортно политическо говорене. Политиките на Европейски Съюз не дадоха основни резултати, макар отделените фондове “, разяснява пред Радио София доктор Асен Ангелов, дълготраен специалист по обществени политики.

По думите му работата от у дома сложи служителя в ситуацията да работи повече, да няма закрепено работно време. С софтуерните устройства сме непрекъснато разполагаем за работодателя, сътрудниците и за клиентите.

Формално държанието е и въпрос на персонално решение, само че работните въпроси, задания и имейли доближават доста елементарно до нас и ние сме изкушени да реагираме.

Важен фактор за ефикасната работа е ефикасната и пълноценна отмора и ние би трябвало да си я даваме. Трябва и да ни бъде разрешено да си я даваме, акцентира доктор Ангелов.

Не е инцидентно, че поради вероятното „ прегряване “ на домашното работно място, в някои компании е въведено ограничаване на времетраенето за отдалечена работа.

Според експерта инструкция на Европейски Съюз по тематиката ще бъда съответна реакция, даже подхваната по неотложност, тъй като е нужен подобен правилник – той ще се грижи за физическата и психическата кондиция на служащия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР