Темата с добавката към пенсиите на ваксинираните пенсионери е широко

...
Темата с добавката към пенсиите на ваксинираните пенсионери е широко
Коментари Харесай

Христина Христова: Добавката за ваксинираните пенсионери ще доведе до ново объркване

Темата с добавката към пенсиите на имунизираните пенсионери е необятно коментирана в общественото пространство.

”Трябва прям разговор с хората в пенсионна възраст и да се споделя истината, да се дават причини по понятен метод. От 7 януари хората би трябвало да получат пенсии по измененията от 25 декември 2021 година Минималната пенсия - от 300 на 370 лева.; оптималната - от 1440 на 1500 лева, преизчисляване на пенсиите с коефициент на тежест от 1,2 на 1,35. Това би трябвало да породи приблизително нарастване на пенсиите към 12,5% ”, сподели някогашният обществен министър Христина Христова.

Тя уточни, че в последните дни се е породило напрежение измежду пенсионерите. По думите ѝ са ощетени категорийните служащи и чиновници.

" Ощетени са освен тъй като Ковид добавката става от 120 на 60 лв., а от самия метод на преизчисляване. Тези хора нормално са с високи хонорари и имат сериозен принос в пенсионната система. Обаче методът на пресмятане не е върху по-висок приход, а предоставяне тежест на всяка година престояване на пазара на труда ", изясни Христова.

Хората питали за какво не е включено преизчисляването на 2010, 2011 и 2012 година Това бяха нулеви години, не бяха осъвременявани по " швейцарското предписание ". Пенсиите останаха в нулево състояние, разясни Христова пред Bulgaria ON AIR.

Трябва ясно да се разбере, че Ковид добавката няма нищо общо с пенсията. Тя е просто подкрепяне поради пандемията, акцентира гостът в студиото. И добави, че изпълнителната власт обмисля самостоятелни обезщетения. Христова означи, че след 30 юни би следвало Ковид добавката да отпадне.

" Политическите решения би трябвало да се преценяват с главния принцип на пенсионноосигурителната система - пенсията на индивида да е в сходство с осигурителния му принос. Постепенно би трябвало да отпадне условието за възраст и да се покачва условието за стаж. То към този момент се прави при трета категория ", сподели още някогашният обществен министър. 

Ковид добавката от 75 лв. за имунизираните пенсионери ще докара до ново комплициране, счита тя. Христова обаче се разгласи " за " тази поощрителна мярка. Според нея би трябвало да се обясни, че добавката няма нищо общо с пенсионната формула.

" Българска социалистическа партия са " за " преизчисляване върху по-съвременен приход, други партии са " за " преизчисляване върху по-висок коефициент. Може би ще се търси междинна линия, само че идеален механизъм за преизчисляване няма. Винаги ще се поражда известна неравнопоставеност. Таванът на пенсиите би трябвало да се махне, той поражда неправда ", съобщи Христова, написа frognews.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР