Телекомите да съхраняват данните от разговорите и сърфирането в интернет

...
Телекомите да съхраняват данните от разговорите и сърфирането в интернет
Коментари Харесай

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Телекомите да съхраняват данните от диалозите и сърфирането в интернет на потребителите в криптиран тип, оферират ПП-ДБ с промени в Закона за електронните известия. Текстовете целят да се обезпечи по-добра отбрана на потребителите.

Законопроектът планува трафичните данни на потребителите – позвънявания, изпратени sms-и, местонахождение и какви уеб сайтове сме посещавали, да се съхраняват в криптиран тип.

Достъп до данните ще се реализира с обществен ключ на съда.

Целта е от една страна да се предотврати потреблението на информацията за профилиране и следене, като в това време да не се слагат спънки пред законното им потребление при следствие на тежки закононарушения.

“Поводът е решение на Съда на Европейския съюз, който преди година и половина разгласи нашия закон за опровержителен на правото на ЕСзаради неизбирателното предпазване на данните, което разрешава точно профилиране на жителите и поради неналичието на уведомления за осъществения достъп ”, изясни в профила си във Фейсбук депутатът от ПП-ДБ и някогашен министър на електронното ръководство Божидар Божанов.

Измененията в законопроекта за електронните известия плануват още известяван на лицата, чиито трафични данни са поискани, откакто
отпадне нуждата тях (когато закононарушението е предотвратено, досъдебното произвеждане е прекъснато и др.).

“Важно е да знаем по кое време проверяващите органи употребяват наши трафични данни даже когато това е с позволение на съда ”, безапелационен е Божидар Божанов.

Действащият закон планува предпазване на всички трафични данни от телекомите и други интернет снабдители за 6 месеца и даването им на проверяващи органи за откриване и попречване на тежки закононарушения, като настояванията до съда за позволение се пазят в хартиени регистри по места, което не разрешава съответен надзор върху процеса.

Сега ПП-ДБ предлага регистрите на настояванията за достъп до данните, както и отговорите да са електронни и за съответния орган. Според вносителите това ще разреши както по-адекватен надзор от страна на бюрото за надзор на Специалните разследващи средства (СРС), по този начин и от страна на и на отрасловата комисия в Народното събрание.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР