Телекомът е поискал от КЗК да провери дали няма евентуална

...
Телекомът е поискал от КЗК да провери дали няма евентуална
Коментари Харесай

КЗК ще разследва Apple по искане на БТК

Телекомът е изискал от Комисия за защита на конкуренцията да ревизира дали няма възможна корист с по-силна позиция при сключването на директен контракт сред Apple и БТК за разпространяване на серията смарт телефони iPhone

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще ревизира американския софтуерен колос Apple по искане на БТК. Това излиза наяве от уеб страницата на регулатора, в който липсват детайлности за предмета на разногласието, като се изключи това, че става дума за корист с по-силна позиция при договаряне. При този вид производства всекидневно става дума за злоупотреби от страна на компании, които не са монополисти в даден бранш, само че все пак имат опция да използват напън при подписване на контракт. Текстът бе основан главно поради разногласието на дребните производители с комерсиалните вериги, само че към този момент се употребява и за други проблеми.

В дъното на разногласието са продажбите на iPhone от българския оператор. Явно Apple са сложили такива търговски условия, които БТК счита за неприятни и плод на пазарната мощност на производителя на смарт телефони. А прецедентното е, че в София ще би трябвало да се явят юристи на световен колос без наличие в страната.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък КАПИ i БЪЛГАРСКА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННА КОМПАНИЯ ЕАД Собствен капитал 414,3 Печалба 73,5 Активи 1398,1 Пасиви 983,8 Брой заети 1588 Приходи 912,7 Пълен профил › Данните в профилите са за 2017 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече ›

От БТК е

Пред " Капитал " от българския телеком разясниха, че настояването е обвързвано с възможна корист с по-силна позиция по повод сключването на директен контракт сред Apple и БТК за разпространяване на серията смарт телефони iPhone.

Телефоните на компанията сега не се продават в мрежата на БТК, която работи през комерсиалната си марка Vivacom и е най-големият български телеком по доходи.

Проверка демонстрира, че моделите не престават да се оферират от другите два мобилни оператора в страната - " А1 България " и " Теленор ".

В борба с Apple

Информацията на уеб страницата на Комисия за защита на конкуренцията е нищожна. Практиката на регулатора през последните месеци е тя да пуска малко съобщение по отношение на откриването на произвеждане, а по някои проблеми до няколко дни да разгласява по-пълна информация. Откриването на производството обаче значи, че Комисия за защита на конкуренцията ще би трябвало да проверява третата по величина обществена компания в света (след Microsoft и Amazon). Българският закон планува санкция до 10% от приходите на компанията в съответната активност - в тази ситуация на Apple тези доходи са 31 милиарда $ единствено за първото тримесечие на тази година и над 100 милиарда $ за цялата 2018 година

Решение по случая ще има най-рано до месец, само че при задълбочено изследване срокът се удължава с още три.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР