Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.

...
Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.
Коментари Харесай

Очакваме мишките да вържат на котката звънец

Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна стопанска система.

Процедурата за избор на основен прокурор е в напреднал стадий. От чисто теоретична позиция тя е запаметяваща се и оставя убеждението, че законът е поредно осъществяване по ред на разказани дейности без изчерпателен детайл.

Действие 1 – предлагате едно лице и си гарантирате неналичието на съперник. Нататък е елементарно: Действие 2 – събирате подписи по лист в негова поддръжка, неподписалите се са длъжни да стимулират за какво не подписват на благосклонност. Действие 3 – уверявате се, че има тапия за висше юридическо обучение и не е наказвано. Действие 4 – някакъв съвет с дейностите си организира " сложен " избор всред единствен претендент, а след това предлага на президента да подпише указа за назначението му. За да не бъде обезверен президентът дали да подпише указа, настоящият основен прокурор недвусмислено декларира, че претендентът ще продължи да бъде претендент до обратен тласък. И най-после наричате всичко това избор на основен прокурор в демократична страна членка на Европейски Съюз.

Към този миг изброените дейности се намират в междинна фаза – някъде по средата на Действие 3 – Комисията по атестиране и състезания (КАК) към прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) показа наложителния отчет по отношение на професионалните качества на единствения претендент Гешев. Докладът удостоверява високия професионализъм, поредното кариерно израстване и вещината претендентът да бъде мотиватор на сътрудниците си, както и потвърдените му управителни и административни умения. Дебело емфатичен е броят на мненията в поддръжка на издигнатата кандидатура – 65 " за ", 4 " срещу ".

Никой от комисията не си прави труда да проучва изказванията в мненията,

обсъждане на проблеми няма. Целият отчет е преразказ с детайли на удивление, учреден на показаните от претендента документи.

Съставът на прокурорската комисия за атестиране е подобен, че следва да се обърне внимание на следното – част от членовете ѝ по право са членове и на Висшия правосъден съвет, а останалите – прокурори и следователи от кариерата. Сега, когато тези 11 души са членове на КАК, тези лица са надалеч от властта на основния прокурор защото действително не упражняват прокурорските си пълномощия. Но единствено след година мандатът на 6 от членовете на КАК ще е завършил и те ще са още веднъж редови прокурори и следователи и при положение, че претендент Гешев бъде определен, ще са му подчинени и той ще има действителната власт да взема решение професионалния им живот. А след 3 години и останалите членове на КАК, понастоящем членове на правосъдния съвет, също ще са завършили мандата си. И, без изненада, също ще са се върнали на работа като редови прокурори (ако не станат посланици някъде),

т.е. ще са професионално подвластни още веднъж от най-висшия си основен началник.

Сега да се върнем на призованите да избират основния прокурор – членовете на Висшия правосъден съвет – 11 от 25 още веднъж са от прокурорската гилдия. Самата прокурорска гилдия, след измененията на конституцията от 2015 година, се състои от 6-ма членове, избирани директно от прокурорите и следователите, и 5-ма членове, избирани от Народното събрание (НС), т.е. от българските политици. Замисълът на квотата на Народното събрание бе точно да отвори прокуратурата към обществото, т.е. в прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет да влязат лица, разнообразни от прокурори, с цел да бъдат коректив на вътрешните за системата.

Така при единствен претендент, членовете и на прокурорската КАК, и на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет хем нямат право на избор, хем са сложени в изискване да се опълчват на желаната от всички кандидатура. А от тази кандидатура следва да зависят в идващите години.

На процедура излиза, че чакаме събралите се на заседание мишки да вържат на котката звънец.

Сега си спомнете кой ни докара до това положение:

– партиите от настоящото 44-то Народно заседание, които в управленско-опозиционна коалиция избират сегашния състав на Висш съдебен съвет,

– съдиите и прокурорите, които избират за пръв път директно свои представители – този път е време да осъзнаят и те приноса си по тази причина.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР