Тежкото и учестено дишане при куче не винаги е симптом

...
Тежкото и учестено дишане при куче не винаги е симптом
Коментари Харесай

Защо кучето диша тежко

Тежкото и учестено дишане при куче не постоянно е признак на някакво кучешко заболяване. В обикновено положение честотата на дишане при куче е към 10-30 вдишвания в минута. Този индикатор може да се усили след интензивно натоварване, тичане, преди раждане, когато непознат предмет навлезе в дихателните пътища и също по този начин дишането се форсира, с цел да се избегне прегряване на тялото.

Въпреки това, в случай че забележите тежко дишане при куче неподвижен или то възникне непринудено, тогава това е сериозна причина за безпокойствие.

Защо кучето диша тежко?

Има доста аргументи, заради които кучето може да диша тежко или учестено, когато е неподвижен:

- Кучето може да получи топлинен удар или просто да прегрее.

- Нервната възбуденост също предизвиква тежко дишане на кучето (непознато място, посещаване на ветеринарна клиника, транспорт).

- Бременното куче диша тежко преди и при започване на раждането, както и по време на кърмене, когато кученцата сучат мощно от майка си.

- Възможно е тежко дишане заради механично увреждане, като наблягане или контузия на гръдния панер и др.

- Начален сърдечен удар при по-възрастни кучета, които са прегрели.

- Белодробен оток и спънка на дихателните пътища

- Астмата се характеризира освен с тежко дишане, само че и със зной и кашлица

- Разширяване или извъртане на стомаха на кучето

- „ Простудни “ болести, като бронхит, плеврит, пневмония, съпроводени от треска

- Инфарктът и сърдечната непълнота при куче също е съпроводен от тежко дишане. Синият език и припадъкът също са признаци на сърдечни проблеми.

- Полипите в назофаринкса и разнообразни тумори, в допълнение към тежкото дишане, са съпроводени от „ сумтене “, както и хъркане насън.

Съпътстващи признаци на тежко дишане при куче:

 Болно куче

- Кучето търси хладно място, отхвърля да яде и пие доста - кучето е прегряло.

- Кашлица на кучето, зной и тежко дишане при куче, а в някои случаи и повишение на телесната температура (над 39ºС), могат да демонстрират разнообразни респираторни болести - от астма до пневмония.

- Тежкото дишане на женска след раждането може да значи, че тя към момента има 1 или 2 кученца в матката си.

- Ако се следи тежко дишане при кърмеща женска, като тя се крие от светлината и координацията на придвижванията и е нарушена, тогава става дума за еклампсия - повишение на кръвното налягане до сериозно ниво

- Ако кучето стартира да се паникьосва и не може да си откри място, губи схващане и езикът става синкав, това е началото на сърдечен удар, инфаркт или кучето може да има сърдечна недостатъчност

- Ако подозирате гръдна контузия на куче след борба с друго животно, рухване и други случаи, деликатно огледайте животното за рани или натъртвания. Кучето ще бъде в летаргично положение и при допиране до гърдите ще скимти от болежка.

- Ако кучето се задъхва и скимти от болежка при допиране на стомаха, тогава най-вероятно има уголемение и/или извъртане на стомаха

Повечето от тези обстановки изискват незабавно посещаване при ветеринарен доктор допустимо най-скоро, защото не става въпрос единствено за здравето на вашия четириног другар, само че и за неговия живот!

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР