Тежките черепно-мозъчни травми (тЧМТ) са световен здравен и икономически проблем.

...
Тежките черепно-мозъчни травми (тЧМТ) са световен здравен и икономически проблем.
Коментари Харесай

Учени от МУ-Пловдив проучват нови биомаркери при тежки черепно-мозъчни травми

Тежките черепно-мозъчни контузии (тЧМТ) са международен здравен и стопански проблем. Те се свързват с огромен % на смъртност или инвалидизация, заради сериозните увреждания и разрастващото се инфектиране в мозъчната тъкан. Пациентите изпадат в кома, като лекуването им е обвързвано с редица компликации, тъй като липсват достоверни индикатори за следене на измененията в положението им и за предугаждане на крайния излаз.

Екипът от медицински биолози и реаниматори от МУ-Пловдив разгласява резултатите от изследването си във водещото научно списание Archives of Trauma Research, където проучва и връзка сред равнищата на няколко белтъка, секретирани в кръвта и в гръбначно-мозъчната течност и характерни клинични скали за оценка.

Установява се мощна връзка сред стойностите на белтъка YKL-40 (свързан с мозъчното възпаление) и на ензима NSE (отразяващ степента на увреждане на мозъчната тъкан) в плазма и положението на пациентите, несъмнено посредством клиничните скали.

В допълнение, екипът потвърждава, че равнищата на ензима NSE в кръвта са най-хубавият индикатор във връзка с риска от гибел при пациентите с тЧМТ. Данните от изследването демонстрират, че YKL-40 и NSE са свързани с увреждането след тЧМТ и могат да бъдат употребявани за установяване на степента на инфектиране и мозъчна увреда.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР