Технологията за съхранение на ленти датира от 30-те години на

...
Коментари Харесай

Магнитната лента за съхранение отново е на мода


Технологията за предпазване на ленти датира от 30-те години на предишния век
(снимка: CC0 Public Domain)

Засилено търсене на лентови устройства (Linear Tape Open, LTO) се следи на международния пазар . Според статистика на анализаторската компания Trend Focus, през 2022 година продажбите на такива устройства са се нараснали с 14% на годишна база, макар обстоятелството, че множеството хора освен не ги употребяват за предпазване на данни, само че даже не знаят за тяхното битие.
още по темата
14% е впечатляващ растеж за високоспециализирани устройства като магнитните ленти. За съпоставяне, твърдите дискове, за които доста повече хора са чували, не престават да губят позиции през 2022 година, като продажбите им са намалели с 40% спрямо 2021 година

Все отново анализаторите предвидиха растеж от 17% за 2022 година През актуалната година се чака продажбите да скочат с 13% по отношение на 2022 година Експертите на Trend Focus считат, че LTO продажбите ще се усилват до 2027 година, само че ще забавят движение на фона на възходящото разпространяване на облачните услуги. Последните работят основно на твърди (HDD) и полупроводникови дискове (SSD).

Лентовите устройства могат с право да се смятат, в случай че не за най-старите компютърни носители за предпазване, то най-малко за едни от тях. Технологията за предпазване на ленти датира от 30-те години на предишния век, само че в началото е била употребена за аудио записи. Първото потребление на лента за запазване на компютърна информация е от 1951 година

З а какво се употребяват лентите през днешния ден

Основната приложимост на лентовите устройства е за архивиране и дълготрайно предпазване на великански размери данни. Отличителна линия на LTO е, че те могат да съхраняват информация в продължение на години без риск от загуба и също така са по-малко наранени от външни фактори. Например, спадът на напрежението може да унищожи както SSD, по този начин и HDD, които също по този начин са уязвими на рухване, даже от дребна височина.

Целевата публика на LTO не са елементарните консуматори и облачните услуги, а на първо място огромни и междинни предприятия. Такива компании нормално би трябвало да пазят аварийни копия на впечатляващо количество информация, в това число доклади. Облачните услуги също употребяват ленти, само че главно за запазване на информация, до която съвсем никой в никакъв случай няма достъп.

Най-големите производители на лентови устройства са американските компании IBM, HPE и Quantum. Всички те регистрират възходящи продажби и наклонността явно няма да се промени през идващите години, защото изискваният размер за предпазване на данни в фирмите също се усилва.

Повече размер за предпазване

Основните консуматори на лентови устройства явно не пестят от покупката си. Ако погледнете от общия им размер, също се вижда доста нарастване. Не приказваме за стотици или даже хиляди терабайти в международен мащаб. Общият размер на продадените лентови устройства през 2022 година е към 79,3 екзабайта (1 екзабайт, EB се равнява на 1 милион терабайта)!

За съпоставяне, през коронавирус годината 2020 този индикатор беше на равнище 52,08 ЕБ, а през 2021 година – 69,7 ЕБ. До 2027 година, съгласно прогнозите на Trend Focus, размерът ще се усили до 207,1 EB. В съпоставяне с 2017 година (50,2 EB), това ще бъде четирикратно нарастване.

С течение на времето, съгласно специалистите, продажбите на LTO като брой може да стартират да понижават, защото на пазара се появяват по-обемни модификации. Работата в тази посока е в ход и също така доста дейна – по този начин да вземем за пример, през септември 2021 година бяха показани устройства и стримери по най-новия стандарт LTO-9. Деветото потомство лентови касети към този момент съдържат до 45TB данни и поддържат скорости до 1000 MB/s, надалеч надминавайки днешните твърди дискове.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР