Технологии Учени заснеха въртящи се черни дупки Те създават космически

...
Технологии Учени заснеха въртящи се черни дупки Те създават космически
Коментари Харесай

Учени заснеха въртящи се черни дупки

Технологии Учени снимаха въртящи се черни дупки Те основават " галактически въртоп " от газ и прахуляк  Мартин Дешев 8 юли 2019, 07:30  Учени снимаха въртящи се черни дупки Източник: NASA/CXC/Univ. of Oklahoma/X. Dai et al.
чени на НАСА и Университета на Оклахома разгласиха фотоси на въртящи се черни дупки в "космическото море ". Черните дупки са снимани благодарение на рентгеновия телескоп Chandra.

Учени засякоха радиосигнал от другата страна на Вселената

Какво откри най-мащабното търсене на извънземни

Използван е нов способ, с цел да може да се мери въртенето на пет черни дупки. Чрез помощта на техниката за гравитационни лещи (светлината и пространството се изкривяват поради великански обект и това играе ролята на лупа), както и данните на Chandra, астрономите са съумели да засекат черните дупки в шест квазера.

С помощта на "микролещи ", т.е. потреблението на по-малък обект, да вземем за пример звезда, за гравитационна леща, учените са съумели да конкретизират наблюденията си върху светлината на квазера в по-малък район от него. С помощта на наличните знания за черните дупки, астрономите съумяват да проследят придвижването на материята. Знае се, че въртящите се черни дупки разрешават на материята да се върти в по-близка орбита към тях, в сравнение с черна дупка, която не се върти.

Учени засякоха конфликт на неутронни звезди

SOFIA откри първата молекула на Вселената

Данните на изследването демонстрират, че засечените черни дупки се въртят с доста огромна скорост. При една от тях скоростта е съвсем оптимално вероятната. Учените са засекли, че така наречен Хоризонт на събитията, т.е. точката, от която материята не може да се върне и да "избяга " на черната дупка, се върти съвсем със скоростта на светлината, която е към 1,1 милиарда км/ч. Другите четири черни дупки се въртят на половина на тази скорост, а за шестата изчисленията не са били сполучливи.

Астрономите считат, че черните дупки са ускорявали в продължение на милиарди години, с цел да доближат сходни скорости на въртене. Най-вероятно заслуга има и фактът, че всичките шест черни дупки, които са относително близо една до друга, се въртят в една посока и по този метод си оказват помощ в увеличението на скоростта.

Революционно: снимаха черна дупка

Тези черни дупки не съставляват риск за Земята. Те се намират на сред 8,8 милиарда и 10,9 милиарда светлинни години разстояние. Те са и много огромни - с маси сред 160 млн. и 500 млн. тази на Слънцето. Откритието дава опция на астрономите да учат още една детайлност на черните дупки и да натрупат повече знания за тях.

Как са се родили гравитационните талази, за които Айнщайн е знаел 100 година по-рано

Instagram.
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Мартин Дешев черни дупки космос вселена
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР