Технологичният индекс се търгува на стойност еквивалентна на 19 пъти

...
Технологичният индекс се търгува на стойност еквивалентна на 19 пъти
Коментари Харесай

Тех индексът на S&P500 отбеляза връх след 17 години в застой

Технологичният показател се търгува на стойност еквивалентна на 19 пъти съотношението цена/ облага на акция. През 2000г. е бил 48 пъти по-скъп от съотношението.

Още по тематиката
Шведската компания е изгубила близо половината от пазарната си капитализация от началото на 2015 година

SOFIX може да доближи нови небеса до края на годината, сочат прогнозите на " Елана трейдинг "

От дъното през 2009-та до момента S&P 500 е повишен с 250%. За да се трансформира в най-дългият в историята, бичият пазар би трябвало да продължи до 2021 година

Първият български ETF връща модата на индексните фондове

Фондове, инвестиращи в злато и сребро, отбелязоха над 100% рентабилност за полугодието

Кога се чакат резултатите на водещите IT компании:
Microsoft (MSFT) - 20 юли
Alphabet (GOOGL)- 24 юли
Фейсбук (FB) - 26 юли
Amazon (AMZN) - 27 юли
Apple (APPL) - 1 август
NVidia (NVDA) - 10 август17 години бяха нужни на софтуерния показател, отчитащ представянето на фирмите в S&P500, да означи нов връх. В сряда S&P 500 IT index, който включва над 60 от най-големите софтуерни компании в Съединени американски щати, доближи 992.29 пункта и се увеличи с 0.6%. По този метод задмина предходния си пик от 988.49 пункта, доближат на 27 март 2000 година, оповестява Reuters.

9 следващи удара

След 9 следващи сполучливи борсови сесии, софтуерният показател на S&P500, регистрира 22% растеж от началото на годината. Според анализаторите позитивното придвижване се дължи най-вече на положителното показване на корпоративни колоси като Apple, Фейсбук, Microsoft и Nvidia. След положителните резултати на софтуерния отрасъл през първите три месеца, упованията на анализаторите за още едно мощно тримесечие са отразени спекулативно и върху цената на показателя. Истински мерител на развиването на бранша за интервала от април да юни обаче си остават финансовите резултати на фирмите в него, по-голямата част от които към момента не са оповестени.

Малко история

Събития като възникването на обществените мрежи, развиването на облачните технологии и основаването на смарт телефона способстваха за възобновяване на сферата на осведомителните технологии през последното десетилетие. Благодарение на това и тех показателят на S&P500 надмина цената си от началото на века, когато интернет взривът, почнал през 90-те години на предишния век, неимоверно разду цената на показателя. Последвалите разтърсвания на сектора в предишното, придружени от банкрута на голям брой обществени компании, обаче изтриха огромна част от пазарната стойност на софтуерните компании в S&P500.

Съвременната реалност е доста по-гъвкава от тази в края на 90-те, изяснява Джейк Долархайд, основен изпълнителен шеф на Longbow Asset Management. Публичните компании към този момент могат нескончаем интервал от време да оперират, без да генерират облага и въпреки всичко да задържат доверието на вложителите. Това обаче не е безусловно гаранция, че системата работи безгрешно. Много анализатори се притесняват, че огромните показатели, употребявани като знак за представянето на избран бранш, постоянно зависят от малцина великански компании, които в много случаи са съществено надценени.

Масовата продажба на акции на софтуерни компании през предишния месец свидетелства, че доста участници на финансовите пазари считат, че възходът, в който се намираше софтуерният бранш, към този момент е към края си. Други обаче опровергават това с обстоятелството, че софтуерният показател сега се търгува на стойност еквивалента на 19 пъти съотношението цена предстояща облага на акция за фирмите. За съпоставяне през 2000 година цената му е била близо 48 пъти по-висока от това съответствие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР