Те са руски мъже с по три и повече деца.

...
Те са руски мъже с по три и повече деца.
Коментари Харесай

Ако напусне, ще го пратят в затвора или убият. Многодетните бащи от Русия, които не трябваше да са на фронта. Но са

Те са съветски мъже с по три и повече деца. Не е трябвало да са фронта в Украйна, нито в казармите след мобилизацията на армията. Съпругите им са писали до всички институции, даже до Владимир Путин - без резултат. Какво споделя съветският съд - няма значение. 

Де юре бащите с многодетни фамилии в Русия бяха осбоводени от военна готовност. Де факто доста мъже с по три и повече непълноленти деца са върнати в казармите или на фронта в Украйна, където Русия води война към този момент близо година, свидетелстват околните им. Дори когато против изпращането на съпрузите в армията има правосъдно решение.

На 4 октомври Генералният щаб на въоръжените сили издаде разпореждане, с което освобождава от военна готовност бащите, които имат три или повече деца на възраст под 18 години или до 23 година, в случай че са студенти в постоянна форма на образование.

Това се случи две седмици, откакто на 21 септември съветският президент Владимир Путин разгласи на 300 000 души.

След постановлението на Генщаба, през декември доста от многодетните военнослужещи са върнати във военни поделения и оставени на казарма. Други, с огромни старания, съумяват да се приберат при фамилиите си.

На 13 януари обаче беше обявено, че Генералният щаб е отменил правото на пролонгация за мобилизираните татковци. Това в действителност се е случило още през зекември. Мъжете, които са били назад вкъщи, са изпратени назад в зоната на бойните дейности.

Историите си описват фамилии от Забайкалието . Жените са пращали тъжби до Министерството на защитата, военната прокуратура и президентската администрация. Без резултат. В някои случаи съпругите държат в ръцете си правосъдно решение, с което мобилизацията на бащите е приета за противозаконна и е потвърдено правото им на пролонгация от присъединение към армията. Но все пак командирите не разрешават на мъжете да се върнат вкъщи.
" Това е насмешка "
" Аз контактувам с други съпруги от многодетни фамилии, знам, че не всички са били освободени след постановлението през октомври ", възмущава се Виктория Трофимова от забайкалския град Борзя пред.

Нейният мъж е от тези, които съумяват да се върнат. Пътува за своя сметка, на автостоп, нощува при познати, тъй като няма задоволително пари. Сега той и татковци като него са пратени назад в поделението. В противет случай ще бъдат регистрирани като дезертьори - макар правосъдните решения. Предстои мъжете за заминат за фронта.
Току-що беше излязъл от пъкъла, а в този момент го хвърлят назад на същото място
" Почти се побърках, когато разбрах! Това е насмешка! ", споделя дамата. Разказва, че мъгът ѝ е положил големи старания да се прибере, " преди малко беше излязъл от пъкъла, в този момент го връщат назад на същото място ". По думите ѝ на управляващите " не им пука " нито, че тримата им синове ще останат без татко, нито за " личните им закони! ".

Друга локална жителка споделя, че откакто излязло постановлението, брачният партньор ѝ пътувал също на автостоп от по този начин наречената Донецка народа република до Сочи, където си купил билет до Чита с прехвърляне в Новосибирск. Точно всички се успокоили, децата спрели да плачат, похарчили всички фамилни пари, с цел да го върнат вкъщи, и безусловно ненадейно - той още веднъж е пратен на война.

" Трудно е да се разбере. Как може?! ", споделя брачната половинка. Спомня си напъните, които фамилията поставя, само че " тъкмо когато мъжът ми стъпи отново на родна земя, ги върнаха назад, без да се поколебаят нито ден, към този момент са в Украйна, в Ростовска област ".

След като научават за завръщането на многодетните татковци в Украйна, съпругите и самите военни пишат доклад до военния комисар на Забайкалието Юрий Шувалов, до военния прокурор на региона, до губернатора, както и до администрацията на Владимир Путин.

Получават едни и същ отговор: " Решението от 4 октомври 2022 година да не се приканват в армията мъже, които имат три или повече деца, не промени разпоредбите за даване на пролонгация, а имаше единствено целесъобразен темперамент. Освен това постановлението на Генералния щаб за отсрочката на многодетните татковци към този момент не е в действие и мобилизираните мъже нямат право на такава ".

Отговорът е подобен, макар че хората са подали молба за овакантяване на военната работа преди да бъде анулирано октомврийското разпореждане на Генералния щаб за пролонгация.

" Защо в последна сметка не бяха уволнени? Какво е това безсрамие?!, пита една от съпругите.

Тя и други дами като нея са подали искове в съда, само че вярата е дребна - даже многодетните фамилии, които към този момент са спечелили делата, още не са дочакали завръщането на мъжете.
„ Има правосъдно решение, няма брачен партньор "
Татяна - още една брачна половинка на мобилизиран мъж с доста деца, споделя, че фамилията ѝ е спечелило правосъдните каузи против мобилизацията му още през декември. Мъжът ѝ и още няколко татковци от Забайкалието са приети за нелегално мобилизирани на две правосъдни инстанции. " Какво още желаят? Не разбирам за какво не съблюдават решенията на личните си съдилища? ", споделя дамата.

По думите ѝ просто не го пускат от Украйна.

" Заплашват го, че в случай че напусне, ще го вкарат в пандиза или ще го убият ", добавя Татяна и споделя, че не знае какво повече да направи, с цел да върне мъжа си жив - тъй като към този момент е пробвала всички законни способи.

Максим Гребенюк , правист и създател на плана " Военен омбудсман ", удостоверява, че е мъчно, само че не и невероятно да се получи решение на арбитър в интерес на нелегално мобилизиран. Той дава и препоръки по какъв начин да се работи, когато военните отхвърлят да изпълнят правосъдно решение.

„ За многодетните, които са мобилизирани преди постановлението за отсрочване от 4 октомври, възможностите в съда са дребни, само че към момента съществуват, даже и след анулацията на тази пролонгация. Тези, които са били мобилизирани след 4 октомври и преди януари - имат по-голям късмет, само че не и 100% ", споделя Гребенюк.

Той прецизира, че решението зависи от съдията, тъй като това не е де факто декрет, а обяснение от Генералния щаб и не дава права.

Юристът прибавя, че постоянно има компликации с осъществяването на правосъдно решение, само че би трябвало да се работи по-просто - с цел да защитят тези хора гражданските си права, просто би трябвало да се приберат вкъщи. По думите му няма да има наказателно дело, защото човек се счита за немобилизиран, в случай че има правосъдно решение.
Уморихме се да вървим пешком, постанова се да повеждам и трите ни деца, тъй като няма с кого да ги оставя
В службата за военна регистрация и записване на съпругите на мобилизираните мъже им е казано, че в този момент би трябвало да подадат заявление в щаба на 29-а войска, само че даже не им е разрешено да отидат там.

„ Спряха ме на входа, пробвах се да си запиша час, само че ми споделиха, че " шефът не приема никого "! Уморихме се да вървим пешком, постанова се да повеждам и трите ни деца, тъй като няма с кого да ги оставя, а и са прекомерно дребни - най-голямото няма 7 години “, споделя още Татяна.

Тя обаче е решена да реализира своето, да върви от врата на врата. Няма пари - тъй като майчинските не са задоволително, а цялата „ заплата “ на мъжа ѝ е изхарчена първо за униформа и храна, а по-късно за пътуването до дома. Но Татяна се заканва, че в случай че би трябвало ще лежи пред наборната работа, само че ще го върне.

Други дами обаче са обезверени. Една от тях - Любов, не знае какъв брой сили има да се бори за брачна половинка си повторно, до момента в който би трябвало да се грижи за децата. Няма кой различен, родителите им са умряли, а заплатата на здравната сестра е доста ниска. През сълзи споделя и за помощта от страната – наложило се да написа до президентската администрация, с цел да получи обещания камион с дърва за огрев. И даже тогава, чак след месец и половина, ѝ докарали… дървени стърготини.

Губернаторът на региона Александър Осипов разгласи в обществените мрежи, че " той самият е взел решение " бащите на доста деца, които са били мобилизирани от Забайкалието, да се върнат вкъщи.

" По този въпрос не се изискват никакви дейности или апели от самите мобилизирани мъже или техните родственици. Военните комитети към този момент работят с командирите на бойците от описите. Отзоваването на многодетни татковци няма да докара до спомагателна готовност ", написа Осипов на страницата си във ВКонтакте.

Съпругите на многодетните мобилизирани от района обаче споделят, че от този момент нито те, нито съпрузите им са били потърсени. Случва се таман противоположното, прибавят дамите - приготвят мъжете им за изпращане в зоната на военните дейности. Тези, които са останали в забайкалските елементи, ще бъдат трансферирани в Ростовска област.

Един от тези мъже е брачният партньор на Татяна: " Лъжат ни в очите, с цел да свършат всичко бързо зад тила ни “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР