Те са жени и са хомосексуални, но това не им

...
Те са жени и са хомосексуални, но това не им
Коментари Харесай

Две хомосексуални пасторки: историята на Елен и Щефи


Те са дами и са хомосексуални, само че това не им пречи да работят като пасторки в Германия. Елен и Щефи даже към този момент са женени и си имат дъщеричка. Как ги възприемат вярващите в тяхната религиозна общественост?

Елен и Щефи Ратке са пасторки към Протестантската черква. Елен работи в управата на Евангелската черква в Хановер, а нейната брачна половинка Щефи е пасторка в селцето Ейме в провинция Долна Саксония, където живеят към 2500 души.

" Съвсем обикновено се отнасят към нас "

В тяхното семейство всичко е извънредно. И по тази причина двете дами постоянно притеглят интереса на немските медии. Особено откакто в края на предходната година семейство Ратке се снабди с дъщеричка. Елен и Щефи са освен пасторки, което към момента е рядко събитие в Германия, само че и живеят в формален брак.

Елен и Щефи Ратке

„ Само измежду моите познати и сътрудници има най-малко десетина хомосексуални, които са чиновници на църквата и не крият своята полова ориентировка. В този смисъл Протестантската черква е ", споделя Щефи.

„ След като в нашата религиозна общественост научиха, че съм лесбийка, внезапно към мен започнаха да се обръщат доста вярващи, които през целия си дотогавашен живот са крили, че са хомосексуални. Те ми се доверяват и описват свободно за насладите и проблемите в живота си. Допреди няколко години мъчно можехме да си представим, че такова нещо е допустимо ", споделя на собствен ред Елен.

А по какъв начин локалните вярващи възприемат обстоятелството, че новият им свещеник е жена, която освен това е хомосексуална? „ Съвсем обикновено. Още повече, че им дадох време да помислят и да претеглят всички плюсове и минуси ", споделя Щефи. Преди да встъпи в служба, тя написала отворено писмо до всички миряни, в което им съобщила, че е хомосексуална и че е идва да живее при тях дружно със брачната половинка си, която също е пасторка.

„ Да, имаше няколко души, които одобриха неприятно новината. Една вярваща дори престана да идва на работа. Но болшинството от хората се отнесоха доста доброжелателно към нас. Така към този момент четири години живеем тук и сме доста щастливи ", споделя Щефи.

Елен и Щефи пред олтара
Редакцията предлага
Двете пасторки от дълго време са известни надалеч отвън рамките на своята религиозна общественост. В YouTube те имат собствен канал, където увлекателно описват по какъв начин живеят, защо спорят, на какво се смеят. Дотук те са качили повече от 100 видеа, които съставляват нещо като сериал от същинския живот.

" Под нашите видеа постоянно намираме доста позитивни мнения. Даже някои от вярващите влизат в остри разногласия с хора, които публикуват неприятни мнения или обидни квалификации ", споделя Щефи.

Мечтата на Елен и Щефи да станат майки

Няколко от видеата двете дами са посветили на това по какъв начин са съумели да осъществят фантазията си да станат майки. От тях аудиторията научава, че за хомосексуалните е доста по-трудно да си родят дете, в сравнение с за хетеросексуалните безплодни двойки. Докато първите би трябвало да поемат безусловно всички разноски, вторите могат да употребяват услугите на специфични клиники, като разноските нормално се покриват от здравната осигуровка.

Цели пет години Елен Ратке се пробва да забременее. Двете дами са документирали това вървене по тъгите в своя канал в YouTube. След като получават донорска сперма от Дания, Щефи поставя големи старания да откри спонсори, които да платят част от разноските за процедурата. Така да вземем за пример локалната радиостанция Radio ffn им предоставила сумата от 2500 евро.

Елен и Щефи с дъщеричката им Фидес

Бебето се ражда през есента на 2020 година, а Елен и Щефи го кръщават Фидес, което на латински значи " религия, доверие ". Щефи към този момент е направила действия да бъде приета публично за майка на Фидес. „ Това е много дълга и комплицирана процедура, само че ние сме подготвени да извървим този път ", споделя Щефи.

И на още нещо са подготвени двете дами - те се надяват скоро Фидес да се снабди с братче или сестриче.

*****

Вижте и тези видеа:
Сара има две майки. Но няма поданство. Когато Йован и Сергей се обичат
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР