Те са изпратили редица писма до министър-председателя Бойко Борисов, транспортния

...
Те са изпратили редица писма до министър-председателя Бойко Борисов, транспортния
Коментари Харесай

Авиационни фирми пред фалит без помощ за милиони евро от държавата

Те са изпратили редица писма до министър-председателя Бойко Борисов, транспортния министър Росен Желязков, финансовия министър Кирил Ананиев и до икономическия министър Лъчезар Борисов, съобщи travelnews.bg.

До момента няма подпомагане от никой. Финансовото министерство само са изнесли в отговор „ лекция за данъчното законодателство “. Държавата досега обезпечи средства единствено на туроператорите, ресторантьорите и екскурзоводите, само че не и на хотелиерите, авиацията и другите зависещи от туризма браншове.

В цяла Европа авиационният бизнес е подкрепят, тъй като е измежду най-пострадалите браншове. Само в България нямаме никаква поддръжка към този момент една година и сме пред банкрут, съобщи ръководителят на Асоциацията на българската авиационна промишленост Тодор Иванджиков. Непокрити остават редица обилни разноски по поддръжката на самолетите, лизинги, застраховки, паркинг на самолетите, инфраструктурата, разрешителните и квалификацията на личния състав. Според него има заплаха страната ни да остане без самолети, ремонтни авиобази, без компании за наземно обслужване, водачи и инженери. Индустрията е стратегическа и от голяма важност за националната сигурност. В нея работят над 5000 висококвалифицирани чиновници, измежду които водачи и инженери, акцентира Иванджиков.

По данни на асоциацията, Хърватия е подкрепила авиацията с 12 млн. евро, Румъния с 62 млн. евро, а Гърция – със 120 млн. евро. „ Туризъм няма, само че ние продължаваме да плащаме лизинг на самолети, паркинги, големи застраховки и техническо обслужване “, сподели Анелия Маринова от чартъраната самолетна компания Fly2Sky. Тя даде образец, че останалите страни-членки на Европейски Съюз са подкрепили и избавили самолетните компании си. Според нея в случай че страната остави да банкрутират българските самолетни компании, пазарът ще бъде завзет от непознатите и тя няма да получава повече налози от този бизнес. „ Ножът е опрял до кокала, тъй като нямаме никакви доходи “, разяснява Маринова. Месечният разход на една дребна самолетна компания е от порядъка на 500 000 евро. Затова бизнесът желае подкрепяне най-малко за една година напред, до момента в който действително стартира да има развижване в туристическия бранш. Според Маринова за идния летен сезон няма никакви ранни записвания и надлежно самолетните компании на този стадий не са ангажирани.

Виктор Михайлов от авиоремонтната база Planecare Solutions заяви, че водачи и висококвалифицирани инженери се преориентират към други браншове, което е пагубно за авиацията и като цяло за страната. Ако един водач не лети повече от 90 дни, той става нелегитимен, тъй като са такива интернационалните стандарти. Владимир Павлов от компанията за наземно обслужване Cargo Handling Services изясни, че нямат никаква работа и доходи, заради неналичието на пътуващи хора. Държавата би трябвало да се намеси и да огледа на авиационния бизнес като стратегически, и като част от националната сигурност, акцентира той.

Авиацията има забележителен дял във образувания от транспортния бранш Брутният вътрешен продукт, който възлиза на 6% от общия за страната през 2019 година Секторът има основна роля за туризма – към половината идващи по въздух туристи у нас, пътуват с полети на български чартърни самолетни компании. Към март 2021 година в страната има 20 регистрирани въздушни оператора за транспорт на пасажери, товари и поща, 30 авиационни механически организации, 13 образователни центъра за авиационен личен състав и 33 оператора за наземно обслужване на самолети.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР