Те проследяват бременността на майките, слушат тоновете на бебетата, помагат

...
Те проследяват бременността на майките, слушат тоновете на бебетата, помагат
Коментари Харесай

„Първа глътка въздух“: Професията акушерка - отговорност за два живота


Те наблюдават бременността на майките, слушат тоновете на бебетата, оказват помощ при раждането и взимат в ръцете си новородените, до момента в който те поемат своята първа глътка въздух. Това са хората, без чиято помощ не можем -. В момента обаче на 10 000 дами в България се пада половин акушерка, а броят им понижава с всяка последваща година.

Репортерът на bTV Габриела Андреева ни среща с хората, за които „ акушерка “ не е просто специалност, а предопределение.
Първа глътка въздух - филм за призванието акушерка
Снимка: bTV

Някои хора следват стъпките на своите родители.

„ Майка ми е била акушерка. След като децата станаха факт, напълно взех решение, че това ще е моят избор “, споделя Илияна Георгиева, студентка в Медицинския университет София.

Други избират пътя на сърцето и посвещението.

„ Нашата специалност си е предопределение. Досега нищо друго не ми е давало такова задоволство. Не съм се чувствала по-полезна “, споделя Несрин Тахирова, акушерка в МБАЛ-Пазарджик.
Първа глътка въздух - филм за призванието акушерка
Снимка: bTV

„ Това не е просто работа, това е метод на живот, светоглед, метод да се свързваш с специалността като съществена част от твоята еднаквост “, споделя Йоана Станчева, съосновател на независима акушерска процедура.

А трети сбъдват фантазиите си, доверявайки се на вътрешния си глас.

„ Тези 52 години работя единствено като акушерка. Една детска фантазия се реализира “, споделя Стоилка Маркова, старша акушерка в МБАЛ-Пазарджик.
Първа глътка въздух - филм за призванието акушерка
Снимка: bTV


„ При нас животът преди малко се ражда – бебета, майка - щастливи “, споделя доцент Деляна Хаджиделева, учител в Медицинския университет в София.

Ниското възнаграждение е главният проблем за намаляващия брой на акушерките в България.

„ Оказва се, че новозавършилите избират да заминат в чужбина. Тук остават тези, които практикуват от доста години. По-голяма част от тях в идващите години ще бъдат пенсионери и към този момент са пенсионерки, които не престават да практикуват “, споделя Габриела Андреева, създател на кино лентата „ Първа глътка въздух “.
Габриела Андреева, създател на кино лентата Първа глътка въздух
Снимка: bTV

Екипът на bTV влиза в отделенията, с цел да покаже същинската работа на акушерките.

„ Те не участват единствено при раждането, не са единствено тези, които поемат бебето, демонстрират го на майката, изкъпват, го и го повиват. Те правят непрекъснат мониторинг на положението на бебетата. Тяхната роля в родилното е да приготвят майката за това какви грижи изисква детето, по какъв начин да го кърми и храни по-нататък. Всичко се случва се помощта на акушерката, която е покрай майката и бебето “, описа репортерът на bTV.

Филмът „ Първа глътка въздух “ обръща внимание на развиването на специалността и на някои забавни практики като водното раждане, известни в чужбина. Гледайте историята за раждането на вярата, любовта и новия живот на 21 януари в bTV Репортерите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР