Те открито наричат опонентите си измет“ и говорят за нуждата

...
Те открито наричат опонентите си измет“ и говорят за нуждата
Коментари Харесай

Измет, подчовеци, унищожение. Възраждане се радикализира. Докъде ще стигне това?

Те намерено назовават съперниците си „ сган “ и приказват за потребността за дехуманизирането им. От години приказват по какъв начин „ ще унищожим националните предатели “. Сега и главните им претенции за излизане на България от НАТО и Европейски Съюз, отстъпват на назад във времето. Какво цели " Възраждане " и къде е реакцията против дейностите ѝ?

Те намерено назовават съперниците си „ сган “ и приказват за потребността за дехуманизирането им. От години приказват по какъв начин „ ще унищожим националните предатели “. Определят себе си като „ ние българите “ - т.е. представителите на обществото, до момента в който попречват законно определени народни представители да приказват от парламентарната естрада.

Всичко това се случва на фона на все по-голямото им парламентарно наличие и въздействие, които порастват на фона на войната в Украйна. За нея те приказват с думите на съветската агитация.

Напоследък даже дълготрайните им съществени претенции за излизане на България от НАТО, отменяне на еврото и Европейски Съюз отиват на назад във времето. Вместо това се приказва за всеобщо гражданско непокорство, „ дехуманизиране “ на противоречащите им съперници, а с думата „ прелом “ се дефинира съвсем всичко, което не им харесва.

В последните седмици последователи на партията първо замеряха с алена багра по време на така наречен поход за мир, след това, обвързван със София прайд, а по-късно на два пъти.

Разбира се, става въпрос за „ Възраждане “ и главния ѝ представител – водачът Костадин Костадинов .

Свободна Европа изпрати въпроси до " Възраждане " и се опита да потърси за коментар по телефона неин пиар, само че до публикуването на текста отговори не бяха получени.

Радикализирането на партията не е нов метод, само че и наподобява, че то прогресира и не среща отпор. Противопоставяне няма нито от институциите, част от които до неотдавна бяха подчинени на президента Румен Радев, нито от политическите партии, които най-малко на хартия би трябвало да са техни съперници.

Втвърдяването на тона на " Възраждане " и ексцесиите в последната година и половина постоянно съответстват с моменти, в които държавно управление и парламент се насочват към поддръжка за Украйна или към по-голяма интеграция на България в Европейски Съюз и НАТО.
Това наподобява на дейностите на такива радикални, антидемократични партии, както са били нацистите през 20-те и 30-те години.Даниел Смилов, СУ
„ Това наподобява на дейностите на такива радикални, антидемократични партии, както са били нацистите през 20-те и 30-те години (на 20 век). Това е посоката, в която тази партия върви. Всичко наподобява много театрално “, сподели пред Свободна Европа преподавателят по политология от Софийския университет Даниел Смилов .

Според него това държание на „ Възраждане “ би трябвало да бъде глобено от главните политически играчи и най-много от ГЕРБ, Движение за права и свободи и президента Румен Радев.

Според правозащитния юрист Михаил Екимджиев прокуратурата, Комисията за отбрана против дискриминирането, председателството на Народното събрание и Министерство на вътрешните работи са институциите, които са можели да подхващат дейности против другите изяви на „ Възраждане “, само че това не се е случило.

Какво тъкмо прави " Възраждане ", по какъв начин се радикализират посланията и дейностите на представителите на партията и каква е задачата? Отговорите са в идващите редове.
Какво говореше и правеше „ Възраждане “ до момента
До началото на войната в Украйна през февруари 2022 година „ Възраждане “ имаше дребна поддръжка. Само няколко месеца по-рано партията за пръв път влезе в Народното събрание. Тогава главните ѝ послания бяха за излизане на България от НАТО и Европейски Съюз, както и отричането на пандемията от COVID-19 и ограниченията против разпространяване на вируса.

Тогава, както и в този момент, водачът на партията Костадин Костадинов и членовете ѝ непрекъснато настояват, че България се управлява от посолството на Съединени американски щати и други западни посолства, които непрекъснато жигосват.

След началото на непредизвиканата съветска инвазия посланията на „ Възраждане “ станаха доста по-радикални. Партията незабавно възприе тезите на Кремъл, че войната цели да отбрани съветското население в Украйна, както и че държавното управление в Киев - по сходство на това в София - се управлява от Съединени американски щати.

След февруари 2022 година на няколко пъти от на настоящото тогава държавно управление с министър председател Кирил Петков. Често се чуваха избрания като „ национални предатели “ към министри, закани, че участниците в кабинета ще бъдат изпратени „ в пандиза и трудовите лагери “, както и че „ за измениците на националното дело наказването е единствено едно – гибел “.
Какво прави и приказва „ Възраждане “ в последните седмици
Всеки идващ парламентарен избор след ноември 2021 година до момента донесе на „ Възраждане “ възстановяване на резултата, а след последните избори от 2 април 2023 година партията е към този момент трета политическа мощ в Народното събрание. С всяка акция посланията на партията стават и все по-радикални.

Като главен собствен конкурент от " Възраждане " слагат двете партии, които се явиха в коалиция на изборите - „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ). Именно началото на договарянията на поддръжка за държавно управление с ГЕРБ-СДС отключи нова серия от радикални дейности и позиции на „ Възраждане “ и закани „ националните предатели “ да „ бъдат унищожени до крайник “.

Основна роля изигра и от партийно заседание на Политическа партия. В Народното събрание се стигна до конфликти сред депутати от „ Възраждане “ и представители на ПП-ДБ, а след един от тях от партията на Костадинов взеха решение, че няма да позволяват народните представители Явор Божанков и Манол Пейков да се изричат от парламентарната естрада. Нарекоха ги „ същества “, а цялата коалиция беше избрана като „ срам за човешкия жанр “.

В дните преди гласуването на новото държавно управление на 6 юни този звук се резервира. В свои обръщения „ подчовеци “, „ сган “, „ политическа наслойка “, „ изверги “, „ фашизирани инфантили, които мъчно можем да назовем хора “ и добави още:

„ Ако се схванат за държавно управление, тогава това, което ще създадем, е да ви призовем да излезете пред Народното събрание, с цел да влезем дружно в Народното събрание “.
„ Ако се схванат за държавно управление, тогава това, което ще създадем, е да ви призовем да излезете пред Народното събрание, с цел да влезем дружно в Народното събрание “.Костадин Костадинов
„ Днес се прави държавен прелом, зад който стои Централно разузнавателно управление на САЩ и американското посолство “, сподели депутатът от партията Деян Николов незабавно след гласуването на кабинета с министър председател Николай Денков. Костадинов заплаши, че от партията „ ще организираме контрапреврат “.

Във фейсбук той прикани и съперниците си „ да изгният в пандиза, само че освен те “, както и партиите им да бъдат „ неразрешени и разтурени като антибългарски “.

През по-миналия уикенд, когато в София, се стигна и до още две събития.

Нейни последователи и саботираха идна прожекция на един от филмите в програмата на София Прайд Филм Фест, обвързван с поддръжка за ЛГБТ общността. По-късно, което е лъжливо изказване.

Привърженици на партията, водени от нейния народен представител Славчо Крумов, проведоха и поради отвод на притежателите да обслужват хора от " Възраждане ". Ден по-късно магазинът осъмна с надраскани на прозорците надпис Jude и шестоъгълна звезда, което към този момент няма доказателства да е обвързвано с „ Възраждане “ и симпатизантите им.
Какво цели „ Възраждане “ и до каква степен може да се стигне
По всичко проличава, че радикализирането на „ Възраждане “ последователно се усилва. Според политолога Даниел Смилов това е нормален метод на всички националпопулисти. Той споделя, че една от задачите е да се ревизира до каква степен може да се стигне по този метод.

„ Но казусът е, че има една такава вътрешна радикализация в говоренето на националпопулистите. С всеки минал избор те би трябвало да излизат с нова теза, която е по-радикална от предходната “, споделя той.

По думите му е неотложно систематичните политически играчи и най-много ГЕРБ, Движение за права и свободи и президентът Румен Радев да се опълчват на това държание. В него политологът вижда не толкоз опция за пряк политически резултат, що се касае за смяна на публичните настроения, основаване на по-хомофобски настройки, настройки против мигранти и против Европейския съюз.

„ До огромна степен „ Възраждане “ е функционалност на партии като ГЕРБ, Движение за права и свободи и на активността на президента. „ Възраждане " има триумф, когато тези съществени играчи ги употребяват инструментално за една или друга тяхна цел. Затова е от основна значимост тъкмо тези трима играчи да се държат отговорно, да осъзнаят, че този вид държание в действителност трансформира публичните настройки и те могат да пуснат от бутилката антидемократичен дух, който след това не могат да управляват “, сподели още Смилов.
Защо няма реакция от институциите
Освен от политическите партии, реакция против държанието на „ Възраждане “ към този момент няма и от институциите. Според юрист Михаил Екимджиев това прави все по-силно усещане и води до неразбиране.

„ Препятстването на (депутатите от ПП-ДБ) Явор Божанков и Манол Пейков е парекселанс закононарушение по член 169, писмен знак Б от Наказателния кодекс - „ умишлено пречене за ограничение на съществени политически и конституционни права “. Така че там, даже пострадалите да не са подали сигнал, би трябвало прокуратурата да се самосезира, виждайки какво се случва “, сподели той.

По думите му реакция в тази ситуация може да има и от председателството на Народното събрание, защото на Божанков и Пейков би трябвало да се обезпечи опция да приказват. Атаката против тях не е офанзива против физически лица, а против определени от суверена да ги съставлява политици.

Той добави още, че по отношение на дейностите на последователите на „ Възраждане “ против представители на ЛГБТ общността и препятстването на прожекцията в кино „ Одеон “ би трябвало да бъде сезирана или да се самосезира Комисията по отбрана от дискриминация, тъй като тези дейности са форма на тормоз.

„ Освен това Министерство на вътрешните работи би трябвало да реагира доста по-категорично против подобен вид прояви като препятстването на опцията да бъде пуснат този филм в „ Одеон “, което също е закононарушение срещу правото на изложение на тези хора и на създателите на кино лентата, в случай че щете, което се прави в центъра на София пред очите на всички останали. А полицията бездейства “, сподели още той.

По отношение на апелите на към „ всеобщо гражданско непокорство “, призоваване на симпатизанти да влязат в Народното събрание и други юрист Екимджиев сподели, че на този стадий това е „ единствено апел “.

По думите му това, както и всеобщото събиране на симпатизанти попада в правото за независимост на словото, събиране и изложение на мнение.

Той обаче сподели, че страната би трябвало да се намеси, в случай че тези думи и апели се трансфорат в дейности, които целят „ принудително събаряне на законната власт “ като да вземем за пример офанзива и физически конфликти в Народното събрание.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР