Те имат необходимостта да бъдат пълноправни и пълноценни членове на

...
Те имат необходимостта да бъдат пълноправни и пълноценни членове на
Коментари Харесай

Доц. Медиха Хамза: Социалната политика да бъде отговорна към хората с увреждания

Те имат нуждата да бъдат пълноправни и пълноценни членове на обществото
" Заетост е дума, отваряща сърцата на хората с увреждания. Те имат нуждата да бъдат пълноправни и пълноценни членове обществото. Освен налична среда им е нужно право на реализация и късмет да развиват капацитета си ". Това съобщи за ДНЕС+ претендентът за депутат от СДС-Варна в обединението ГЕРБ-СДС доцент доктор инж. Медиха Хамза при визитата си на два центъра " Шанс за хора с увреждания " във Варна.

" Освен проблемите си с наличната среда, хората споделиха, че имат най-много потребност от по-високи приходи, като получат късмет да работят, а хората в пенсионна възраст са изправени пред казуса да оцеляват с ниски пенсии. Хората с увреждания са най-уязвимата част от нашето общество и страната би трябвало да поставя особени грижи за тях и тяхното консолидиране ", разяснява доцент Хамза след гостуването си в центровете.

Доц. доктор инж. Медиха Хамза има богат опит в обществената сфера. По време на единия от мандатите си в Общински съвет-Варна, тя бе ръководител на комисията по “Социални действия и жилищна политика ". Тя срещна потребителите в центровете с ограниченията, които планува Планът за възобновяване на България след рецесиите на обединението ГЕРБ-СДС, като подчертава на обществената политика.

Доц. Хамза изясни, че е планувана промяна на обществените услуги за дълготрайна грижа - създаване и съоръжение на нови обществени и интегрирани здравно - обществени услуги за резидентна грижа и съпътстващи профилирани и консултативни обществени услуги за хора с увреждания. Тя акцентира още, че ще бъдат основани услуги за хората в неспособност за самообслужване, които са в листата на чакащи за настаняване в домове за възрастни. Също по този начин и налична среда за хора с увреждания посредством даване на висококачествени помощни механически средства.

" Разбираме, че главният проблем е обвързван с намирането на работа и средства за живот. Ще бъдат обезпечени и почасови услуги домакински асистент и обществен помощник за възрастни, самотно живеещи в над трудоспособна възраст, хора с умствена назадничавост, психологични проблеми и претърпели тежки интервенции. Подпомагане на нуждаещи се посредством незабавни интегрирани здравно – обществени услуги в домашна среда и асистентска поддръжка през нощта, почивните дни, празници и в изключителни обстановки. А по отношение на стимулирането на заетостта, ще се провеждат образования на дълготрайно безработни и привличането им за насърчаване на интегрирани здравно - обществени услуги и обезпечаване на услуги домакински асистент и обществен помощник. ", изясни още от ограниченията в обществената сфера претендентът за депутат.

Тя приключи с това, че проектът планува още и създаване и ремонт на нужната инфраструктура за даване на обществени и интегрирани здравно - обществени услуги, професионална подготовка, кариерно развиване и почтено възнаграждение на експертите, осигуряващи интегрирани здравно-социални услуги, както и закриване на профилираните институции за хора с увреждания, хора с умствена назадничавост и психологични проблеми и промяна на резидентната грижа за възрастни хора.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР