Доста вероятно е през 2024 г. да бъде постигнато ниво

...
Доста вероятно е през 2024 г. да бъде постигнато ниво
Коментари Харесай

Зейва най-голямата дупка в приходите от ДДС от 2014 г. насам

„ Доста евентуално е през 2024 година да бъде реализирано равнище на инфлация от към 3% или малко над него. Изглежда ми реалистична прогнозата на Европейска комисия “, разяснява пред БНР икономистът Георги Вулджев от Експертния клуб за стопанска система и политика. 

Според него най-вероятно няма да осъществим критерия на еврозоната за идващия месец, когато се чака конвергентният отчет. В този смисъл той чака от Европейска комисия да кажат, че присъединението ни би трябвало да се отсрочи. По думите му по-реалистично е да влезем в еврозоната през 2026 година

Важно е и по кое време ще бъде признат Закон за въвеждане на еврото, означи икономистът и добави, че това зависи от политическата обстановка в Народното събрание. Според него от тази позиция не би трябвало да има закъснение.

Вулджев не чака нов растеж на приходите до края на годината:

„ У нас заплатите растяха с много високи темпове и по време на високата инфлация. Дори тогава имахме растеж на действителните приходи, т.е. разликата сред растежа в заплатите и растежа на цените през по-голямата част на инфлационния интервал беше позитивна. Така че през последните години за по-голяма част от българската стопанска система няма някаква загуба на покупателна дарба или в случай че е имало краткотрайно, тя към този момент е изцяло обезщетена и още веднъж сме в интервал на растеж на действителните приходи. Не виждам фактор, който да ограничи значително растежа в обозримо бъдеще “.

Икономистът акцентира, че у нас пазарът за работна ръка постоянно работи на доста високи обороти, тъй като най-често имаме проблем с недостиг на фрагменти, а не с остатък. Дори да се влошат събитията в световната стопанска система, при нас заплатите отново не престават да си порастват с високи темпове, просто тъй като няма хора, изясни той.

Според него сега във фискалната сфера има най-вече стопански опасности. По думите му евентуално ще имаме проблем с осъществяването на бюджета за тази година, изключително в приходната му част.

„ Има аспект към края на годината да се отвори една дупка в приходите от Данък добавена стойност – към 2 милиарда – най-голямата, която сме имали от 2014 година насам “, предизвести Георги Вулджев.

Според него може да се наложи актуализация или някакво доста огромно следващо редуциране на финансовите разноски, което ще е неприятно за икономическия напредък на страната. По думите му няма да има предпочитание да се тегли нов дълг, тъй като това би довело до по-дълбок недостиг от планувания, което пък би ни вкарало в несъблюдение на различен аршин за присъединение към еврозоната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР