Университет “Проф. д-р Асен Златаров е част от научен консорциум

...
</TD
>Университет “Проф. д-р Асен Златаров е част от научен консорциум
Коментари Харесай

Учени от бургаски университет представиха в БАН свои патентовани изобретения

Университет “Проф. доктор Асен Златаров " е част от теоретичен консорциум участващ в националната стратегия “Нисковъглеродна сила за превоза и бита “ (ЕПЛЮС). Представители на висшето учебно заведение взеха присъединяване в Национален информативен ден в Българската академия на науките (БАН) с още 6 университета и 9 института към Българска академия на науките. Всички те показаха резултатите от научните си проучвания по националната стратегия.

Екипът на университета, управителен от зам.-ректора проф. Ирена Марковска, създаде модел на суперкондензатор, като всички съставни елементи бяха получени в университета - електроди, покрития, диелектрик.

Беше показана екологично чиста и евтина технология за приемане на графен, посредством комбинирано влияние на електролиза и ултразвук.  Разработката е предпазена с публикуван патент за откритие " Технология за приемане на монослоен графен " с изобретатели проф. Ирена Марковска,  проф. Магдалена Миткова,  инж. Фила Йовкова и инж.  Димитър Георгиев. Бургаските учени презентираха и други открития на университета.

Информационната среща беше открита от ръководителя на програмата акад. Константин Хаджииванов. Председателят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски приветства участниците във форума и съобщи, че присъединяване в националните научни стратегии на откриватели от Българска академия на науките и университетите е образец за положителното взаимоотношение посред им.

От страна на единствения бургаски университет в програмата взеха присъединяване ректорът проф. Магдалена Миткова, проф. Ирена Марковска, която е и член на Изпълнителния съвет на програмата, ръководителят на Общинския съвет в Бургас проф. Севдалина Турманова, проф. Валентин Ненов, който управлява  два от съставените елементи в програмата от страна на УАЗ и други

В Българска академия на науките беше показан и напредъкът в изълнението на планове за авангардни акумулатори и генератори за предпазване на сила, както и ефикасни способи за хващане и оползотворяване на въглероден диоксид.

В рамките на стратегия ЕПЛЮС са финансирани и демонстрационни научни планове. Очаква се да бъде сполучливо създаден план на демонстрационен тролейбус с хибриден удължител на пробега батерия-горивна клетка и самостоятелна хибридна възобновима захранваща система с нулеви въглеродни излъчвания, която включва батериен и водороден цикъл за предпазване на сила.

Националната научна стратегия е финансирана от Министерството на образованието и науката.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР