Сдруженията от бранша за добив на трюфели предприемат ефективни протестни

...
</TD
>Сдруженията от бранша за добив на трюфели предприемат ефективни протестни
Коментари Харесай

В петък събирачите на трюфели излизат на протест в Русе

Сдруженията от сектора за рандеман на трюфели подхващат ефикасни протестни дейности в петък – 13-ти октомври 2023г от 9 часа. Сборният пункт за митинга ще бъде на паркинга на магазин Метро в Русе, заяви пред agrozona.bg, Светлозар Сидеров, председател на Управителния съвет на,,Национална федерация на ловците на трюфели в България “.

" Заставаме твърдо зад позицията, че патантен налог не е оневинен и обективен по отношение на физическите лица, изкарващи прехраната си с рандеман на недървесни горски артикули, гъби и трюфели. Считаме, че единствения обективен метод за облагане остава посочения нагоре способ – който какъвто доход е осъществил, тъкмо за толкоз да заплати изискуем налог “, показаха сдруженията в позиция до медиите в края на септември.

До решението за предприемане на ефикасни протестни дейности се стигна откакто дейностите по рандеман на диворастящи гъби и трюфели, билки и така нататък са планувани за облагане с патентен данък във импортирания за публично разискване проектозакон на финансовото министерство.

Преди две седмици сдруженията в сектора са изпратили писмо до Министерство на финансите с молба за среща, на която да бъдат разисквани измененията в данъчното облагане на заетите с тези действия лица и какво изисква прекосяването от облагане по Закона за облагане на приходите на физическите лица към патентен налог. Преди седмица сходно писмо е изпратено и до министър- ръководителя акад. Николай Денков. До момента обаче не е сбъднат контакт с тях.

Според търсачите патентия налог не е съчетаем с активността им, защото постанова неизпълними за огромна част от гилдията условия, не е обективен и аргументиран. Те настояван за опазване на настоящия модел на облагане, при който се удържат 10% от прихода още на самия изкупвателен пункт.

От сдруженията насочат покана към всички лица, добиващи недървесни горски артикули да се причислят към техния митинг.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР