Католически свещеник“ е бил разпопен заради това, че е изкуствен

...
Католически свещеник“ е бил разпопен заради това, че е изкуствен
Коментари Харесай

Чатбот, преструващ се на свещеник, приканва да се изповядате

Католически " духовник “ е бил разпопен поради това, че е изкуствен интелект. Тази вест разяснява футурологът доцент доктор Мариана Тодорова в предаването " Сценарий от бъдещето “ на Радио " Фокус “ с водещ Ива Дойчинова.

Чатботът е основан от католическа общественост, наричаща себе си " Отговори за католицизма “. Това се е случвало през специфичен интерфейс на уеб страницата й хората са можели да поддържат връзка, да обменят отзиви и религиозни прекарвания. Чатботът е бил изключително деен по тематики, които касаят личностното развиване и здраве, само че също по този начин и полови тематики.

Постепенно обаче чатботът стартира да халюцинира. " Държи се назидателно, да дава препоръки за това по кое време родителите би трябвало да кръстят децата си, в коя черква. Чатботът е претендирал изповед, когато някой от вярващите е " увъртал “, описа доцент Тодорова.

Католическата общественост е разпопила " отец “ Юстин и той е станал елементарен член на общността, като ще продължи да дава препоръки.

Концепцията да се употребява изкуствен интелект за религиозни практики не е толкоз нова, означи Мариана Тодорова. " Преди да се появят огромните езикови модели, още през 2021 година в един от старинните градове в Япония в храм будистите и туристите ги посрещаше робот, обвързван с изкуствен интелект, и той също изнасяше проповеди. Тогава имаше изявление с доста японци, за които това не беше проблем, тъй като те споделяха, че за разлика от нас християните, те са насочени повече към тайнството, към мистиката, към словото, те не персонализират толкоз доста религията си и считат, че е значима философията на учението “, разяснява тя.

Мюсюлманите също употребяват разнообразни приложения за това да бъдат подсещани да се молят по пет пъти дневно, даде образец доцент Тодорова.

" През последните години има нов метод на осмисляне на религията и ислямизацията в някои страни, които са били по-светски. Технологичните компании се ориентират и заемат нишата “, разяснява Мариана Тодорова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР