С празник за 1 юни бе отбелязано успешното изпълнение на

...
</TD
>С празник за 1 юни бе отбелязано успешното изпълнение на
Коментари Харесай

Приключи проектът за използване на геотермална енергия в Детска ясла №3

С празник за 1 юни бе маркирано сполучливото осъществяване на пилотния план на Община Бургас за внедряване на възобновими енергийни източници за отопление и изстудяване посредством потребление на геотермална сила в постройката на детска ясла № 3 в ж.к. " Братя Миладинови “.

Това е първата и единствена апаратура за оползотворяване на геотермална сила в общинска постройка на територията на община Бургас.

Детска ясла № 3 е издигната през далечната 1962 година и е с потенциал за 190 деца и личен състав до 43 души. Досега постройката се отопляваше със остарели чугунени радиатори с топлоносител гореща вода посредством смесен водогреен казан на природен газ и дизел. Котелната апаратура бе морално остаряла и изразходвала ресурса си. В постройката нямаше построена апаратура за студозахранване и климатизация.

Според плана се извършиха 22 броя гео сонди на дълбочина от 100 м. всеки, доставиха се два термопомпени елемента и се инсталираха модерни конвектори в пространствата. Така бе построена геотермална термопомпена апаратура и реконструирана отоплителната апаратура на постройката на детското заведение, която към този момент ще употребява за отопление и изстудяване на постройката непрекъснатата температурата на земята, като източник на топлота и мраз.

Площта, върху която се намират сондажите, е облагородена и използваема, като е построена нова детска площадка с ударопоглъщаща каучукова настилка и бетонови плочи за игри на децата.

Според прогнозите внедряване на възобновими енергийни източници за отопление и изстудяване посредством потребление на геотермална сила ще докара до икономисване на 174 705 kWh/годишно първична сила и на 276.61 т. CO2 излъчвания. Инсталираната мощ за отопление и изстудяване, както и горещото водоснабдяване, е 171.6 kW. Годишното произвеждане на сила от възобновим енергиен източник ще бъде 234 414 kWh.

Дейностите са изпълнени в границите на план №BGENERGY-1.002-0004-C02 " Внедряване на ВЕИ посредством създаване на геотермална термопомпена апаратура и реорганизация на отоплителна апаратура в детска ясла №3, гр. Бургас “, който се реализира с финансовата поддръжка на Програма " Възобновяема сила, енергийна успеваемост, енергийна сигурност " на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР