Премахването на джунглата от коритото на река Марица е с

...
</TD
>Премахването на джунглата от коритото на река Марица е с
Коментари Харесай

КЗК отвори пътя пред разчистване на джунглата от река Марица

Премахването на джунглата от коритото на река Марица е с една стъпка по-близо до реализацията откакто Комисията за защита на конкуренцията остави без почитание на публичната поръчка, оповестена от община Пловдив. За незабавното разчистване на растителността бе определена компания " Ростер " ООД от Смолян. Дружеството предложи цена от 1 172 290,81 лева без Данък добавена стойност при планирана стойност посочена от възложителя 1 249 000 лева без включен налог, съобщи кореспондент на  Plovdiv24.bg .

Жалбите в Комисия за защита на конкуренцията са подадени от  " БКС озеленяване " ЕООД, София, и  " Ековат - България " ЕООД, Смолян. От КЗК смятат, че и двете оспорвания са неоснователни. 

" БКС озеленяване " ЕООД, София, предложи цена от 977 480,50 лева без Данък добавена стойност, само че беше отстранено от конкуренцията. Мотивът е, че участникът не е представил разяснение за метода на формиране на препоръчаните от него в ценовото предложение единични цени, което не обосновава препоръчаните цени, последното е ненапълно и необективно, базира се на кардинални изказвания, не са представени надлежни доказателства, начина на ценообразуване не отразява по какъв начин са избрани обособените разноски, планувани от участника, не са включени всички нужни разноски.

Комисия за защита на конкуренцията афишира за безпричинно изказванието, че комисията по желание на реализатор на поръчката незаконосъобразно и нестимулирано е изискала обяснение на препоръчаната цена, както и че оспореният акт на възложителя е нестимулиран и не подхожда на документите на публичната поръчка.

Антимонополната комисия афишира за безпричинно и изказванието за незаконосъобразното допускане, класиране и оповестяване за реализатор на " Ростер " ООД и приема Решение № D 21253645/17.02.2023 година на заместник-кмета " Екология и опазване на здравето " на община Пловдив за законосъобразно публикуван самостоятелен административен акт.

" Ековат - България " ЕООД също оспорва решението за избор на реализатор на публичната поръчка. Фирмата взе участие в процедурата с оферта от  538 900,48 лева без Данък добавена стойност, само че бе отстранена, защото е показала аргументация, която не обосновава препоръчаните цени, последната е непълна и необективна, базира се на кардинални изказвания, не са представени надлежни доказателства, метода на ценообразуване не отразява по какъв начин са избрани обособените разноски, планувани от участника.

Според сдружението, няма данни по отношение на делегирането на пълномощия на лицето, издало решението за установяване на реализатор (б.а. - заместник-кмета " Екология и опазване на здравето " на община Пловдив ), което не е доказано при инспекцията, направена от Комисия за защита на конкуренцията.

Жалбата е неоснователна, защото комисията на възложителя е показала извънредно подробни и съответни претекстове, заради което вярно е признато, че не се получава информация и сигурност, че предлагането на участника е действително и покрива разноските за всички нужни запаси и че осъществяването ще бъде осъществено качествено и в сходство с нормативно избраните условия и реализиране на задачите на поръчката, а оттова не се доближава до извода за съществуване на обективно събитие - изгодност при осъществяване на поръчката.

Представените в обосновката причини са от общ темперамент и не могат да се одобряват за условия, свързани с съществуването на извънредно удобни условия за участника - декларират от Комисия за защита на конкуренцията.

Двамата жалбоподатели претендират за възобновяване на направените за производството разходи, само че антимонополистите оставят без почитание тези  искове. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен период.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР