Между 20 и 25.08.2023 г. Бургас ще бъде домакин на

...
</TD
>Между 20 и 25.08.2023 г. Бургас ще бъде домакин на
Коментари Харесай

Бургас става европейска дебатьорска столица

Между 20 и 25.08.2023 година Бургас ще бъде хазаин на Европейското състезание по диспути - най-голямото съревнование по парламентарни диспути в Европа, което ще събере над 560 студенти от всички елитни университети на остарелия континент. Нашият град победи в конкуренцията за семейството на влиятелния конгрес в конкуренция с Лондон, Дъблин, Амстердам, Мюнхен и Санкт Петербург!

Програмата на събитието, което ще притегли в нашия град 240 тима от цяла Европа, планува диспути на вълнуващи и обществено значими тематики във формата на Британския парламентарен спор.

В Британския парламентарен формат четири тима с по двама членове спорят на избрана тематика, като имат петнайсет минути да се приготвят преди началото. Дебатира се пред един или повече съдии, които вземат решение кой ще победи.

Разликата сред Британския парламентарен спор и другите формати е в речите, които съдържа. Когато си мислим за диспути нормално ги свързваме с трагични речи в камарите, цялостни с висока изразителност и формалности. Донякъде това го има и в Британския парламентарен спор, само че в центъра на дебата седи концепцията, че тимът, който показа най-логически издържания разбор за какво тематиката би трябвало да бъде защитавана или отхвърляна, печели дебата. Това значи, че стилът на говорене, реториката и способността да приказваш красиво се подреждат след способността да създавате изчерпателен, подробен и нюансиран мотив за избраната позиция.

На форума измежду уредниците ще забележим и финалистите от Световното състезание в Мадрид – Николай Ангелов и Румен Маринов, които популяризираха страната ни в конкуренция с представителите на Харвард, Принстън, Станфорд, Кеймбридж и Оксфорд.

Европейското състезание се провежда от Асоциация " Дебати “ България и Община Бургас, в съдействие с БСУ, РУО-Бургас, Международен юношески център и ОУ " Александър Георгиев-Коджакафалията “.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР