Комисията за защита на конкуренцията остави без уважение две от

...
</TD
>Комисията за защита на конкуренцията остави без уважение две от
Коментари Харесай

Отхвърлиха две от трите жалби срещу стадион Локомотив

Комисията за защита на конкуренцията остави без почитание две от трите, чиято планирана стойност е 42 милиона лв. с Данък добавена стойност.

Определенията на антимонополистите касаят възраженията на фирмите  " Ел Системс " АД от Кърджали и  " Юнайтид груп " ЕООД от София. Третата тъжба е от " Парсек груп " ЕООД, само че по нея към момента няма решение, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

По гледище на трите компании за подаване на заявки за присъединяване в процедурата, а на идващия ден трябваше да се отворят ценовите предложения на участниците. 

" Ел Системс " АД твърди, че възложителят е нарушил наредба на Закон за обществените поръчки, според която договорите за публични поръчки с от време на време или дълготрайно осъществяване се подписват за период, който не може да надвишава 5 години. В техническите спецификации и в плана за контракт е посочен период за осъществяване от 720 календарни дни, или 2 календарни години. Изрично е записано, че срокът на контракта стопира при липса на обезпечено финансиране. В документите се показва, че от нужните 35 000 000 лева, са обезпечени едвам 20 400 000 лева Това, съгласно жалбоподателя, може да удължи общия период на контракта над оптимално допустимите по закон 5 години. 

" Юнайтид груп " ЕООД нападна техническите спецификации в процедурата, измежду които условията към евентуалните претенденти да са осъществили най-малко един сходен градеж. Твърди, че при разбор и обзор на стъпките за отсъждане на точки се открива, че възложителят е употребявал субективни величини, които не са количествено измерими, в това число не е конкретизирано какво наличие се влага в тях. С оглед субективното им разбиране, съгласно сдружението, се основават предпоставки за субективно оценяване на участниците и неналичието на " предвидимост ", както за участниците при правене на техническото си предложение, по този начин и за оценителната комисия.

Антимонополистите смятат, че прекъсването на публичната поръчка ще рефлектира отрицателно върху ползите на обществото, доколкото забавянето на процедурата ще докара до отлагането й във времето.

" От спирането на процедурата ще настъпят доста по-големи вреди за засегнатите страни - възложител и обществото като цяло, които надвишават изгодата от нейното налагане, заради което настояването на жалбоподателя за налагане на краткотрайна мярка следва да се остави без почитание " - написа в определенията за двете тъжби. Уточнява се обаче, че възложителят няма право да подписа контракт с избрания реализатор преди влизането в действие на всички решения по процедурата.

Определенията на Комисия за защита на конкуренцията подлежат на обжалване във Върховния административен съд.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР