Изключително важно е да има заграждания на Небет тепе в

...
</TD
>Изключително важно е да има заграждания на Небет тепе в
Коментари Харесай

Археолог иска заграждения на Небет тепе в Пловдив заради невъзпитани туристи

Изключително значимо е да има заграждания на Небет тепе в Пловдив. Това сподели в инетрвю за предаването " Цветовете на Пловдив " по Радио " Фокус " археологът София Христева, началник на разкопките там. Според нея, това е неотложно освен поради сигурността.

" Това е моето мнение, и на шефа на Археологическия музей в Пловдив, както и на проектант Пройкова и реставратора Кольо Стоянов. За всички нас това е извънредно значимо. Тук не става въпрос за слагане на вход, тук не става въпрос за изцяло стеснен достъп ", разясни Христева.

Идеята е да бъде стеснен достъпът в избран часови откъслек от време. През това време, примерно вечер, не би трябвало да идват туристи.

" Защото, като дойдат тук, си хвърлят чашите, пият, всички потребности се правят и така нататък, стъпва се на всички места, не престават да се разрушават зидовете. Идеята, в последна сметка, е да се съблюдава едно трасе, което е направено посредством алеи и да се върви по тези алеи, а не да се върви по зидовете и да бъдат унищожавани ", сподели още Христева.

По думите й по този начин е в цяла Западна Европа, където даже парковете се затварят вечер, даже да няма археология в тях.

" Така че имаме си нашите аргументи да считаме, че е по-добре да се загражда и да е отворено единствено в избран часови диапазон ", сподели още един път София Христева.

По думите и Небет тепе до ден сегашен е много посещавано място.

" Опитваме се даже да спрем туристи, защото въпреки всичко сме строителна площадка и да ги предпазим от това някой да не се контузи, да не стане нещо, защото минават машини, въпреки всичко има строителна активност. Но все пак, те имат голямото предпочитание да го видят. Така че допускам, че ползата към обекта ще се резервира и по-късно и потокът ще е доста по-голям. Все отново социализацията и слагането на табели и на повече информация, която туристите ще видят, е доста значимо и ще притегли повече хора ", добави Сифия Христева.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР