Банскалии отидоха, показаха се и победиха! - така може да

...
</TD
>Банскалии отидоха, показаха се и победиха! - така може да
Коментари Харесай

Златна маска за Банско от фестивала Сурва - Перник

Банскалии отидоха, демонстрираха се и победиха! - по този начин може да се дефинира в три думи присъединяване на Банско на XXX Международен фестивал на маскарадните игри " Сурва ", оповестяват от общината

Представителната група от Банско, сурвакарските групи на село Стефаново и село Мещица и кукерската група от село Вресово са огромните спечелили - това разгласи ръководителят на фестивалното жури проф. доктор Николай Ненов.

Без непотребна невзискателност може да се каже, че това стана ясно още с появяването на банскалии на централния площад в Перник в първия фестивален ден.

Пролича от спонтанната реакция на цялата аудитория. Усети се от мощната сила, която групата от Банско излъчваше, от възхищението от невероятните бабугерски костюми и красивите достоверни носии, от поклонението пред традициите, показани посредством цялостния с послания обред за изпращане на остарялата и посрещане на новата година.

Участието на банскалии беше изпълнено с достолепие и горделивост от наследените обичаи, които те ревниво пазят, обогатяват ги и ги предават на поколенията не като роман, а в живия живот. 

" Банскалии още веднъж демонстрираха, че когато са единни, няма непостижими цели.Честито на Банско, честито на участниците във фестивала ", допълват от общинска администрация.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР