Тази вечер от 19.30 часа онлайн ще бъде излъчен спектакълът

...
Тази вечер от 19.30 часа онлайн ще бъде излъчен спектакълът
Коментари Харесай

Гледаме онлайн Кожа и небе с Блатечки - slava.bg

Тази вечер от 19.30 часа онлайн ще бъде излъчен спектакълът на Бойко Илиев „ Кожа и небе " по спечелилата премия „ Аскеер “ за модерна българска драматургия пиеса на Димитър Динев, който от години живее в Австрия и е одобрено име в немскоезичната литература. В тази човешка история от войната в някогашна Югославия през 90-те, вземат участие звездните артисти Асен Блатечки, Параскева Джукелова и Ники Илиев.

Спектакълът на продуцентска къща „ Евро Диалог “ ще може да се гледа до 23 май на платформата Urbo против символичната цена от 6 лв. за виртуален билет. Инициативата „ Дигитален спектакъл “ се осъществя с поддръжката на Столична община в границите на плана „ Солидарност в културата “.

Записът на представлението е от премиерата в „ Сълза и смях “ през 2006 година, разкри за „ Монитор “ режисьорът Бойко Илиев. Оттогава постановката е играна при огромен триумф над 150 пъти, а когато актрисата Параскева Джукелова забременява, в нейната роля влиза младата й колежка Мариела Топалова и заглавието продържава още няколко години театралния си живот. Пластиката в представлението е на Александра Хонг, музикалното оформление – на Сашо Младенов. Художник на татуировките е Нина Цончева.

Историята в "Кожа и небе " е подвеждащо елементарна. И позната. Война, къса среща на мъж и жена. Те ще останат неназовани по име до самия край, само че тази анонимност не ги обезличава, а трансформира историята им в алегория, тях самите – в Мъжа и Жената. Срещат се измежду пустошта, в нищото. Той – изтощен, безсрамен, изгубил илюзиите си, само че копнеещ да бъде обичан. Тя – клошарка, трансформирала бойното поле в свое царство, а бойците – в свои жители, наивна и копнееща за излаз. И макар че всичко е срещу тях, любовта въпреки всичко е допустима... Срещата им е първа и последна, само че стига за цялостен живот. Появата на третия единствено форсира събитията, ускорява така и така нагнетения темп на живеенето, който постанова войната. Катаклизмите имат свойството да придават компактност на дните, да изострят сетивата, да компресират орисите ни. "Не чувствате ли мрачното великолепие на войната... Срещи, които ни се костват невъзможни, пристрастености, които не бихме позволили у себе си, действия, които не сме очаквали да правим, намират място в този великански прелом... ". Тези думи на класика Димитър Димов от романа "Поручик Бенц “ изцяло подхождат за пиесата „ Кожа и небе “ и спектакъла на Бойко Илиев.

До НДК в най-скоро време ще бъде построена лятна сцена, където от 1 юли до 30 септември Нов спектакъл - НДК, на който Бойко Илиев е шеф, ще бъдат изнесени навън спектаклите от репертоара му и гостуващите представления.

Източник: Монитор
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР