Тази седмица се навършиха 70 години от създаването на Израел.

...
Тази седмица се навършиха 70 години от създаването на Израел.
Коментари Харесай

Дора Галор: За мен България е модел как може светът да живее в мир и с обич между хората

Тази седмица се навършиха 70 години от основаването на Израел. Историята на близкоизточната страна е преплетена с тази на България – поради хилядите български евреи, избавени по време на Втората международна война и по-късно взели участие в основаването на сегашен Израел. 

Репортерът на БНР Мира Стефанова ни среща с една еврейка, за която България е като приказка с благополучен край – това е Дора Галор – детски психолог и учител. Тя е родена в Израел в фамилията на български евреи от Пловдив – само че това можело и да не се случи, в случай че семейството ѝ не била обвързвана с България. 

Членовете на фамилията на Дора Галор били измежду 50 000 български евреи, избавени от нацистките лагери на гибелта по време на Втората международна война. Тежките времена през 1943 година, когато околните ѝ се подготвяли за депортация, Дора не помни, чувала е за тях единствено в разказите на родственици, само че тази история тя в никакъв случай няма да не помни и споделя:  " Ако не бяха българите, нямаше да се родя ".

" България за мен е един модел по какъв начин може иначе да живее света в – спокойно, с любов, един за различен. И да схванат, че всичко е едно и единствено по този начин може да живее е прелестно и хубаво. И тези корени, този път, този живот го взех от моите родители, от България ".

Сега Дора написа историята на фамилията си и търси архивни документи в България. Тя е уверена, че тези истории могат да научат младите на човещина и добрина, и има вяра, че българската рецепта за мир и приемливост може да даде доста на Израел:  " Затова е модел, доста огромен модел. И като бях в този момент в България – духът е същият! "

Повече за историята на Дора Галор чуйте от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР