Тази Русия е различна от онази, която ви е помогнала.

...
Тази Русия е различна от онази, която ви е помогнала.
Коментари Харесай

Кулеба: Тази Русия е различна от онази, която ви е помогнала. Тази унищожава, убива, измъчва и изнасилва |

Тази Русия е друга от онази, която ви е помогнала. Тази унищожава, убива, изтезава и изнасилва. Това съобщи външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, който е на посещаване у нас. 

Министърът добави, че в Украйна остават с усещането, че Русия имитира договаряния: " След Буча и Мариупол морално е мъчно да преговаряме. Но в случай че има нещо, което може да помогне да се спре войната и страданието на цивилните, ние сме подготвени да го създадем ".

Ето и цялото изявление на Дмитро Кулеба пред бТВ:

Днес имате рожден ден (интервюто е от 19 април 2022 година - бел. ред.), само че не е благополучен ден за Вас, нито за нацията Ви. Позволете да стартира с персонален въпрос. Каква беше първата Ви мисъл, като се събудихте тази заран?

Първата ми мисъл несъмнено бе за мир в Украйна. Това е най-хубавото благопожелание, което мога да направя. А най хубавият подарък, който мога да получа през днешния ден, е да се активизира цялостната поддръжка на сътрудниците и приятелите на Украйна, в това число България, да ни оказват помощ да вземем превъзходство във войната и да възстановим мира в Украйна и Черноморския район като цяло.

– Как бихте описали обстановката в Украйна през последните 24 часа? Има ли към момента украинска опозиция в Мариупол?

Да. Нашите военни единици, които остават в Мариупол, не престават да пазят зоната си. Не са сами там. Те пазят и огромна група цивилни, които се крият в убежищата, затова безусловно пазят хора, освен територията, само че и хората на място. Но обстановката им е извънредно тежка, тъй като Русия е подготвена да унищожи всички тях, в това число цивилните, непременно. На път за изявлението получих известие от един от бойците там, който ми писа: " Моля Ви, направете нещо, бомбардират ни с всевъзможни оръжия 24/7. Много е мъчно и рисково за цивилните. Готови сме да пожертваме живота си, само че би трябвало да ги спасим. " Лесно е да се види от този коментар какъв брой е сложна обстановката.

– Виждаме фрагменти от Мариупол, показващи обстановката в града сега. Какво е възприятието да има толкоз решаващи и обезверени упования от нацията към вас непрестанно да алармирате за тези събития по света?

Много е мъчно да се приказва за тези неща. Мариупол беше един от най-красивите и поддържани градове в Украйна. Сега го виждате погубен. Гражданите ги няма. Много малко останаха в града. Това е изображение на варварския метод, по който Руската федерация води война в Украйна. Тя не се интересува от нищо, нито от хората, нито от постройките, с една единствена цел - да получат, каквото желаят. Не би трябвало да се води по този начин война през 21 век.

– След Буча, след Мариупол, след възобновяването на смъртоносните военни  офанзиви в Украйна, ще продължите ли да преговаряте с Русия? Как бихте описали  договарянията от Ваша позиция?

Съжалявам да го кажа, само че преговорният развой и борбите на земята са паралелни. Когато екипите договарят, не виждаме подготвеност от страна на Русия да се прекратят военните дейности или най-малко да се понижи интензитета им.

Така че оставаме с усещането, че Русия имитира договаряния, вместо съществено да се ангажира с тях. Вярно е, че след Буча и протичащото се в Мариупол е мъчно, чисто морално, да седнем и преговаряме с тях. Но в случай че има нещо, което може да помогне да се спре войната и страданието на цивилните, ние сме подготвени да го създадем.

– Виктор Медведчук, украински олигарх, обвързван с Москва и самия Владимир Путин, във видео, публикувано през днешния ден, упорства да бъде сменен за бранители и цивилни от Мариупол. Тази концепция важи ли още и каква бе ролята на господин Медведчук преди началото на войната?

Г-н Медведчук бе открит и директен информационен канал сред избрани проруски политици и президента Путин. Той бе покровител на проруската политика в Украйна и  извърши редица стопански закононарушения в страната ми. Истината е, че той се опита да избяга от Украйна след началото на войната и бе хванат. Да, концепцията да бъде сменен против цивилни и бойци в Мариупол към момента е на масата. Не знам дали сте наясно, само че президентът Путин е кръстник на една от дъщерите на господин Медведчук.

Този човек персонално е скъп за президента Путин и сме подготвени да предприемем всевъзможни стъпки, в това число да го изпратим в Русия, в случай че ни помогне да спасим животите на почтени в Мариупол.

– Смятате ли, че от Москва ще се съгласят?

Труден въпрос. Мариупол се трансформира в знак на съпротивата, а съветските водачи, в това число самият президент Путин е захласнат с това да го превземе непременно. Но се надяваме, че Путин ще го е грижа за близкия му другар, безусловно родственик, изключително в този момент, в седмицата преди Великден, и че ще се съгласи на тази замяна.

– Това, което казвате е вест. Вече съвсем два месеца съветската войска атакува градовете на Украйна. Как бихте оценили поддръжката на Европа – като избавителна жилетка в намерено море или като играеща основна роля, която да Ви е от помощ в изискванията на война?

Ами тази оценка има две страни. От една – Путин явно не реши вярно отдадеността на Европа да поддържа Украйна. Подкрепата, която получаваме е доста по-силна, в сравнение с Путин очакваше. Това е положителната страна. Лошата е, че, за жалост, тази поддръжка постоянно идва прекомерно късно. Много животи са изгубени, тъй като някои сътрудници в Европа не се вслушват в нас, когато помолим за нещо.

После се случва Буча, още цивилни умират, след това европейците ни дават поисканото. Но не трябва да става по този начин. Украинците не трябва да заплащат с живота си и да страдат, поради нежеланието и изкуствените съображения, изтъквани в доста европейски страни. Но като цяло има поддръжка. Тя е основна, значима и се надяваме, че нежеланието ще изчезне и най-после навременно ще получим всичко, от което имаме потребност.

– Какво не може да разбере Европа към момента?

Европа би трябвало да разбере, че с тази Русия не може да бъдеш градивен. Това е доста значимо. Знам, че в България да вземем за пример към момента има хора, които изпитват благосклонности към Русия и съветските водачи, поради някои положителни каузи на Русия по отношение на България в исторически проект.

– Да, поради историята.

Именно. Но желая да разберете едно – тази Русия е друга от онази, която в миналото Ви е помогнала. Тази унищожава, убива, изтезава и изнасилва. Трябва да останем единни, да разберем, че протичащото се в Украйна не е единствено проблем на Украйна, а на Европа. Трябва да възпрем Русия в границите на Украйна. За да го реализираме, предлагаме доста елементарна и обективна договорка – дайте ни всичко, от което се нуждаем, с цел да се борим и да спечелим, а ние ще задържим Русия в Украйна, тъй че никой от вас да не пострада от следващи нападателни дейности от страна на Русия. Защото нямам подозрение и желая всички, които имат вяра, че Путин ще спре в Украйна, да се откажат от тази мисъл и да ме чуят – в случай че победят в Украйна, европейските страни ще последват. Няма да се опасяват да подложат на тестване член 5 от Договора за НАТО.

– Предвид това, имате ли потребност от военна помощ от страни като България? Имате ли потребност от военна помощ от България?

Ние изпратихме на всички държави-членки на НАТО и на Европейски Съюз – а България принадлежи към двете – лист с нужното. Всяка страна сама може да реши, според вътрешната си политика и националните ползи, какво да даде. Този лист стартира с изтребители и свършва с бронежилетки и разнообразни типове защитно облекло за бойците. Накратко казано, описът съдържа и оръжия – смъртоносна помощ, и несмъртоносна такава. Даваме го на всяка страна, с цел да може сама да реши какво може да даде. Защото в случай че всяка реши, ще получим всичко, от което имаме потребност. Оставям на българското държавно управление да реши какво тъкмо може да ни даде. Ние няма да ви насилваме да извършите каквото и да било, тъй като почитаме България и националния ви интерес. Но това е посланието, което насочвам в срещите си тук и към феновете Ви.

– Говорихте ли по тематиката по време на срещите Ви с министър-председателя,  президента, външния министър?

Разбира се, повдигнах тези въпроси. Но съдействието и поддръжката, която всяка страна може да даде на Украйна, не се лимитира единствено до военната помощ. Много оценяваме да вземем за пример по какъв начин България приветства украинските бежанци. Оценяваме помощта от страна на България и персонално на премиера Петков в Европейския съюз. Знаем, че гласът на България бе явен и мощен, по повод активизирането на поддръжка за европейската интеграция на Украйна да вземем за пример. Така че има доста неща, които може да бъдат направени. Надявам се българското държавно управление да откри всички вероятни способи за поддръжка на Украйна.

- Питам Ви, тъй като изпращането на военна помощ на Украйна е граница, особена за една от съдружните партии в българското държавно управление. Какво бихте споделили на българските социалисти, които са срещу такова решение и заплашват с отдръпване от обединението, в случай че Народното събрание реши да изпрати военна помощ на Украйна?

Уважавам суверенните решения на всяка страна, в това число обединението в България. Не желая да практикувам напън. Но желая всички да схванат, че всеки ден закъснение на доставянето на нужното съоръжение на Украйна значи повече убити цивилни, повече унищожени домове, повече убити деца и деца, изгубили родителите си, повече болежка и загуба. Тези политически сили в цяла Европа, които към момента употребяват аргумента, че не трябва да се прави нищо за Украйна, те незабелязано подкрепят тези, които убиват нас, украинците.

– Санкциите задоволително строги ли са? Защото има някои политици в Европа, като австрийският министър-председател, който, разяснявайки евентуалната възбрана за съветски петрол и газ, сподели, че в случай че глобите засягат повече нас самите, в сравнение с отсрещната страна, то това не е верният път. Въпрос на взаимозависимост от съветски петрол и газ е. Как бихте дали отговор на сходен мотив?

Ако някой към момента желае да зависи от съветски петрол и газ, то съгласно мен този човек подкопава националния интерес на личната си страна. Зависимостта на Европа от съветски петрол е пресилена. Руският петрол може елементарно да бъде сменен от други източници и страните, които имат политическата воля да го създадат, съумяват да заменят съветският петрол с подобен, приближаващ от други страни. По-трудно е с газа. Зависимостта от газ изисква в допълнение време за поетапно заменяне на съветския газ. Но даже Германия реши да го направи. Така че, в случай че Германия, която съществено зависи от съветски газ, реши да го направи, то имам вяра, че и други страни могат да го създадат.

Важно е да не се противопоставяме против това. Искам хората да схванат, че като се оказва помощ на Украйна, налагайки наказания против Русия, приемайки украински бежанци или предоставяйки военна помощ на Украйна – от една страна, а въпреки това се заплаща на Русия за газ и петрол, е все едно от едната страна да ни спасявате, а от другата – да финансите съветската военна машина, която ни убива. Така наподобява на процедура и, надлежно, това би трябвало да спре.

– Насред Страстната седмица сме. Какво е обяснението Ви за усилването на военните дейности в тези свещени за православните християни дни?

Ами, това демонстрира единствено едно. Че съвременна Русия е срещу Бога, тъй като убиват, унищожават и, да, ускоряват офанзивата си в Донбас тъкмо в седмицата на Страстите Христови, в свещена седмица. Свидетели сме на извънредно усилване на военните дейности в Донбас. Истинските хора, които имат вяра в Бога и в Неговата милостивост, не работят по този начин.

– Каква ще бъде Вашата молитва тази неделя?

Да се спасят допустимо най-вече животи. След като видяхме какъв брой е безскрупулна съветската войска, по какъв начин подценяват съществени човешки правила, по какъв начин избиват, изтезават, изнасилват… Разбирам, че мирът ще отнеме време, само че ще се апелирам Богу да избави допустимо най-вече почтени от тези безмилостни убийци.

– Започнах с персонален въпрос, позволете да завърша с още един – какво научихте през последните два месеца? Позволихте ли си да се страхувате, да бъдете слаб, да се страхувате за живота си или на фамилията Ви?

Единственото нещо, от което доста се опасявах, беше в първите 24 часа след началото на войната. Притеснявах се за сигурността на децата ми. До последния миг, до началото на войната, фамилията ми беше в Киев, децата ми, родителите ми, кучетата ми, които също доста обичам, всички те бяха в Киев. Не ги изтеглих. Но в първите 24 часа трябваше да взема това решение. 

Това беше единственият боязън, който изпитах – да ги заведа на безвредно място преди пътят до там да бъде пресечен от съветската войска. Не мога да си разреша уязвимост, уплах, отмалялост, тъй като нося благородно задължение на раменете си – да направя всичко допустимо като външен министър да защитя Украйна и украинците. Всичките следваме образеца на президента ни. Той бе изправен пред най-големия риск – имаше изпратени екипи да го убият още в първите дни на войната. Но той не се уплаши, не напусна Киев.

Даде на всички ни образец за храброст. Посланието ми към всички отвън Украйна, в това число България, е – погледнете ни. Ние не се опасяваме от Русия. Моля ви, не се опасявайте и вие. Трябва да спрем това, това зло, да спасим Европа от още заличаване.

– Споменавайки тези опити за нападение – появи се сходна информация още в първите часове на войната, че има лист с цели за очистване. Не знам, видяхте ли името си в листата?

Честно казано, не съм се интересувал, тъй като по време на война можеш да умреш или от екип убийци, или инцидентно – от мина или ракета да падне върху теб. Представете си, останах в Киев, пребивавам в апартамент, не в леговище. Всяка вечер имахме най-малко по три сирени за въздушна паника, т.е. или прелиташе над Киев съветски бомбардировач или съветски ракети бяха изстрелвани по цели в Киев.

Всяко от тези неща може да те застигне. Няма по какъв начин да знаеш. Война е. Трябва да се научиш да живееш с това и да си вършиш работата. Това направих – привикнах да пребивавам с това и да правя нужното, с цел да оказа помощ на страната си.

– За какъв брой опити за нападение против президента Зеленски знаете?

Ами, знам за най-малко 3 групи, изпратени да обхванат в Киев и да стигнат до центъра, до президентството, за да намерят президента. Предложиха му да се изтегля, само че той отхвърли, тъй като сподели, че ще остане с народа си. В най-мрачните мигове, той бе там и това несъмнено окуражи всички. Не знаем какъв брой опита е имало като цяло, просто загатвам случаите, които са ми известни. Но отново, по време на война, може във всеки миг да те уцелят.

– Последния път, когато плакахте, министър Кулеба?

Сутринта на 24 февруари, на полета от Истанбул към Варшава. Бях в аероплан на път към Украйна, тъй като войната стартира, до момента в който се прибирах от Съединени американски щати. Спомням си, гледах през прозореца, прелитахме над мирни градове в България, Румъния и Полша, и си помислих: " Край, това е. В околните дни, седмици даже няма да имаме мир. Толкова доста хора ще изгубят живота си, деца – родителите си. " Такава жалост сви сърцето ми, че – да, просълзих се.

– Обикновено приключвам интервютата си с въпрос " Коя е обичаната Ви дума ", на български. Но коя е обичаната Ви дума на украински?

Ами, мени се от време на време, според от обстановката. Но сега основната дума е " кураж ", " храброст ". Смелост да бъдеш себе си, да се застъпиш за това, в което вярваш, да се бориш, даже когато всички ти споделят, че си жертван.

Разберете, на 24 февруари, пътувах към Украйна – всички сведения, всички сътрудници имаха едно и
също обръщение – че е свършено, Украйна няма да издържи повече от 3 дни съветска атака. В такива дни и моменти си изправен пред два избора – или бягаш в суматоха, с чувството, че е свършено, или казваш " Ние сме самоуверен народ, ще се опълчим, и каквото и да ни коства, ще се борим и ще имаме превъзходство ". Именно това възприятие изпитахме и аз, и доста други. Днес – на 55-ия ден от войната, сме победили Русия няколко пъти, на няколко фронта. Никой не вярваше, че ще можем да го създадем.

Но колкото повече се бием, толкоз по-смели и по-самоуверени ставаме. Но ще бъде невероятно да победим без цялостната поддръжка от страна на другари и сътрудници. Затова бих желал още веднъж да прикани българите и останалите страни да ни поддържат, тъй като ние се борим за вярната идея. Борим се за правото да бъдем себе си, да имаме лична страна, да живеем в мир, да имаме търговски връзки и да развиваме туризма и други сфери на съдействие с другите. Само това желаеме.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР