Тази промяна нямаше да е възможна без ролята на гражданското

...
Тази промяна нямаше да е възможна без ролята на гражданското
Коментари Харесай

Иванов: Освобождаването на Гешев е добра новина на трупчета, трябва промяна на Конституцията

" Тази смяна нямаше да е допустима без ролята на гражданското общество. Нека не забравяме, че Гешев стартира своите разкрития, когато разбра, че към този момент няма бъдеще. Ние отнехме неговата бухалка - Бюрото за отбрана на очевидци ", напомни Иванов началото на дългия развой дотук. " Българското гражданско общество сподели, че няма да търпи безконтролна, дебелашка, безотчетна власт и българските политици схванаха това и в друга степен се приспособиха ", означи депутатът от Демократична България.

Тази " добра вест ", по думите на водача на " Да, България ", може да стане в действителност такава, а не да седи " трупчета ", единствено в случай че променим Конституцията, акцентира той. " Длъжни сме да произведем сериозен резултат с изменена Конституция, с изменен Висш съдебен съвет и състав, климат и изменени условия за практикуване на власт в България. Тогава ще има смисъл цялото това изпитание ", акцентира Иванов. Той призна, че е наясно с " с горчивината, че ще го вършим със своите съперници ", която е обзела симпатизанти на всички участници в разискването на конституционните промени.

И регистрира, че измежду обществото " има чувство за компромис, само че такава е логиката на демокрацията ". " Тази логичност е не просто въпрос за събиране на избрани бройки в залата ", акцентира Иванов. И прикани да се водим от " това велико предписание, че можем да не се съгласяваме, и все пак да работим дружно. Ще би трябвало да го вършим дружно и това е добре ", заключи той.

В декларацията Христо Иванов изреди всичко това, което Народното събрание би трябвало да предприеме в законодателен аспект.

" На първо място ни следва да променим Конституцията. Трябва оптимално да ограничим властта и неналичието на отчетност на основния прокурор. Да разделим всс на две, тъй че да има самоуправление. В него би трябвало да има представители от Народното събрание, само че не да са болшинство. акцентира той. И съобщи, че ще би трябвало да бъдат признати два закона - един закон за устройството на съдилищата и различен на прокуратурата, в който да се уреди професионалната автономност на обособения прокурор по какъв начин ще се реализира. Ще би трябвало да прегледаме процесуалните правила в Наказателно-процесуален кодекс, с цел да ограничим опцията за злоупотреби с проверси, със следствената загадка, йерархичния контрол на прокуратурата, безконечния обвинен с разработки на трупчета, ще би трябвало да се занимаем с регулаторите и службите, продължи да изрежда Христо Иванов. И формулира предизвикването - " дали политическите сили с номинации от парламентарната квота ще стартират хора, които в действителност носят потвърдена воля за смяна на климата и степента на отчетност пред обществото, а не пред кръгове и кланове ". Всичко това щяло да покаже дали настоящето премахване на Иван Гешев " ще бъде незабавно замазване или отключване на процеса ".

В отговор водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ се обърна тези, които не престават да приказват от трибуната за промени в Конституцията и правосъдната система, че през последните две години единствено приказват, а не работят.

" А ние година и половина ги чакаме, с изключение на говорене, да влязат и на терена на действието. Все още са в полето на говорене. Така че, приканвам ви да им напомняте, че с изключение на празни приказки, са нужни и дейности ", сподели по адрес на ПП-ДБ Карадайъ на фона на диалозите, които водят двете политически групи точно по измененията в главния закон.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР