Гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис заяви, че „пътят на страната

...
Гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис заяви, че „пътят на страната
Коментари Харесай

Гърция: Пътят на РСМ към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение


Гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис съобщи, че „ пътят на страната към Европейския съюз минава и през съблюдаване на Преспанското съглашение “.

„ Това Споразумение е интернационално, над всяко вътрешно право и следва да се съблюдава от страните. Не би трябвало да се позволява неговото преразглеждане без двустранно единодушие. В този смисъл е належащо да продължим да прилагаме Споразумението и считам, че това ще бъде отношението на новото политическо управление на Северна Македония след изборите “, сподели дипломатът в изявление за гръцкия вестник „ Врадини “, оповестено тази заран.

„ Гръцкото държавно управление непрестанно и прецизно следи осъществяването на Споразумението и ще направи нужните намеси “, акцентира Герапетритис.

Външният министър удостовери поддръжката на Атина за европейската вероятност на страните от Западните Балкани и уточни, че " тези страни би трябвало да бъдат в основата на Европейския съюз ".

БГНЕС напомня че през днешния ден в 12:00 Гордана Силяновска-Давкова постави клетва като президент на „ Македония “. Тя не употребява формалното име на страна - Република Северна Македония.

Преспанският контракт бе подписан на 17 юни 2018 година в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в наличието на министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението постави завършек на дългогодишния спор за името на Македония сред управляващите в Скопие и Атина.

На подписването участва и специфичният представител на Организация на обединените нации Матю Нимиц, както и висшият представител за външни работи на Европейски Съюз Федерика Могерини и комисарят за разширение Йоханес Хан.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР