Тази година еврото закръгля юбилей - става на 20 години.

...
Тази година еврото закръгля юбилей - става на 20 години.
Коментари Харесай

Еврото става на 20 години, българите му се мръщят

Тази година еврото закръгля празник - става на 20 години. Ако всичко върви по проект, на 22-рата му годишнина, през 2024-а, и България ще размени лв. с единната европейска валута. Новата власт изрично даде поръчка, че това ще се случи без отсрочване.

По стичане на събитията, само че не особено за влизането на България в Еврозоната, еврото през 2024 година ще бъде с нов дизайн. Така че ще ни се наложи да привикваме с напълно нови пари. Това е първият случай от основаването на еврото до момента, в който

банкнотите ще претърпят цялостна смяна в дизайна.

Предишните промени бяха по-скоро механически, като главната част от тях бяха ориентирани към подобряването на сигурността и отбраната от фалшификации.

Досега всички банкноти от всички номинали имаха изобразени порти на лицевата страна и мостове на гърба. Символите не са инцидентно определени - вратите символизират европейския дух на неприкритост и съдействие, а мостовете съставляват общуването сред хората в Европейски Съюз и сред Европа и останалия свят.

По-паметливите си спомнят, че родилните страдания около еврото продължиха цяло десетилетие, до момента в който на 1 януари 1999 година то публично е въведено. Само че е невидимо. Цели три години еврото се употребява само за счетоводни цели и електронни заплащания. Евромонетите и евробанкнотите са пуснати в обращение на 1 януари 2002 година, когато в 12 страни от Европейски Съюз се прави най-голямото в историята прекосяване от една валута към друга. Към момента еврото се употребява от 340 милиона европейци и съгласно данните на Европейска комисия валутата се поддържа от 4/5 от жителите на страните в Еврозоната. А останалите? Както и в България, останалите се притесняват, че след въвеждане на еврото цените ще хвръкнат - най-малкото поради закръглянето нагоре.

Според плана на Националния проект за въвеждане на евро в България управляващите ще изберат сюжет без временен интервал, т.е. датата на приемане на еврото съответствува с въвеждане на еврото като публична разплащателна единица у нас.

През първия един месец от деня на въвеждането на единната европейска валута в България

левът и еврото ще бъдат в обращение по едно и също време,

като и двете валути ще бъдат със статут на законно платежно средство. Това значи, че в случай че страната ни се причисли към еврозоната на 1 януари 2024 година, до 31 януари 2024 година в това число, левът и еврото ще бъдат по едно и също време законно платежно средство. След приключването на този месец еврото ще остане единственото законно платежно средство в България. Това обаче не важи за разплащателни сметки, депозитни сметки, настоящи бюджетни сметки, спестовни сметки, набирателни сметки, ликвидационни сметки и други сметки по банките ни. Те ще бъдат гратис и автоматизирано превалутирани незабавно. Тоест, още от първия ден на приемане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от левовите си сметки единствено евро, без значение дали тегленето ще става посредством банкомат или ПОС устройство, или в офис на банка.

Цените по магазините за известно време ще бъдат обозначени по два метода - в евро и в лв.. Но през преходния едномесечен интервал януари-февруари 2024 година ще можем да си купуваме самун и кисело мляко с левчета, само че рестото наложително ще получаваме в евро. И тъкмо с цел да се избегне спекулативното закръгляне нагоре с цените, Министерството на стопанската система и/или Комисията за отбрана на потребителите ще би трябвало авансово да изследва цените на най-често употребяваните хранителни артикули, съществени артикули и постоянно употребяваните услуги една година преди въвеждането на еврото. А по-късно да следи тяхното изменение поради спекулации в период от една година. Данните ще бъдат обществени по уеб страниците на една от двете институции.

И въпреки всичко - какво демонстрира статистиката на другите страни, въвели еврото много преди нас? Официално в следствие от промяната на националната с европейската в Естония дълготрайният резултат върху инфлацията е 0.3%, в Словакия - 0.25%, а в Малта - 0.2%. За скептиците у нас би трябвало да отбележим още, че

превалутирането ще става по закрепения курс сред лев и евро 1.95583

и всеки с калкулатор на място в магазина ще може да пресметне дали всичко е тъкмо. И след това да „ накисне” търговеца пред Комисията за отбрана на потребителите да вземем за пример.

Досегашните настройки обаче демонстрират, че любовта сред българите и еврото напълно няма да е от пръв взор. В социологическо проучване от октомври 2021 година стана ясно, че 58% от сънародниците ни не поддържат въвеждането на европейската валута. Оптимисти и без терзания са 21%, а други 21% нямат мнение по тематиката.

Как ще наподобяват новите европари?


Кой обаче ще реши по какъв начин да наподобяват новите европари? Процесът ще е дълъг. ЕЦБ ще се допита до разнообразни фокус групи от всички страни от Еврозоната. След това експертен съвет, в който ще има по представител от всяка страна от Валутния съюз, ще показа скъсен лист от образни тематики, които биха могли да участват върху новите банкноти и монети. На тази база ЕЦБ има желание да се обърне към обществеността с покана жителите да изразят мненията си по късия лист от тематики. Ще последва конкурс за дизайн на новите банкноти, след който ЕЦБ още веднъж ще се съветва с обществеността. Окончателното решение ще бъде взето от Управителния съвет на институцията
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР