Тази година астрономическата есен настъпи у нас в 4:04 часа

...
Тази година астрономическата есен настъпи у нас в 4:04 часа
Коментари Харесай

Настъпи астрономическата есен

Тази година астрономическата есен настъпи у нас в 4:04 часа на 23-тисептември - петък, заедносесенното равноденствие.
Есента, както и останалите сезони се дължат на наклона на земната ос, който е 23.5° по отношение на орбиталната низина в която се движи Земята. Поради този надолнище разнообразни елементи на планетата са подложени на друго осветление от страна наСлънцето.

Астрономическата есен стартира в деня на есенното равноденствие - есенната равноденствена точка, която е към 22 септември за Северното и 20 март за Южното полукълбо. В този ден директните слънчеви лъчи падат тъкмо върху екватора. След този ден, ъгълът на слънчевите лъчи непрестанно понижава, заради което слънчевото греене и радиация понижават доста.

Според метеорологиятаесенни са месеците септември, октомври и ноемвривСеверното полукълбо, както и март, април и май - в Южното полукълбо. Есента е временен сезон, през който от време на време има много високи температурив неговотоначало, има иумерени до по-ниски температури към неговия край.

Съсзимното слънцестоене- към 21 декември в Северното полукълбо и към 21 юни в Южното полукълбо,започва астрономическото начало на идващия сезон - зимата.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР