Тазгодишното издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри 2022 ще се

...
Тазгодишното издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри 2022 ще се
Коментари Харесай

Синелибри 2022 ще се проведе през октомври под мотото Преоткритото време

Тазгодишното издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри 2022 ще се организира сред 8 и 30 октомври под мотото " Преоткритото време “.

Авторската интерпретация на концепцията за времето и непреходните послания на киното и литературата е дело на Радослава Боор и Студио " Слава “.

Мотото " Преоткритото време “ отбелязва 100 години от гибелта на Марсел Пруст, една от иконите на литературния модернизъм, създател на монументалния разказ " По следите на изгубеното време “. " Преоткритото време “ е заглавието на седмия, финален том на тази словесна катедрала, където мъчителните мисли и безсъници на героя намират очакване в креативния развой, единствен антидот против невъзвратимо еднопосочния времеви ход.

Четирите прочита на субективното чувство за времето са интегрирани в една цялостна визия, в която се откроява знакът за безконечност, съвпадащ с цифрата 8 и с броя на фестивалното издание. Този знак е и мощна отпратка към безкрайната и нестихваща креативна сила, която великите писатели овладяват, създавайки мислени светове, чиито проекции търсим и от време на време откриваме в действителността. При Марсел Пруст да вземем за пример границата сред живота и литературата е размита, точно по тази причина първата визия изобразява белия лист, знак на всяко изконно начало.

Идеята за " уловеното време “ е въодушевена от творчеството и философските прозрения на режисьора Андрей Тарковски. Защото огромното кино майсторски манипулира времето и изкусно го запечатва на целулоидна лента: " Човекът, който отива на кино, отива там поради времето: изгубеното или пропуснатото, или за това време, което не е намерил. “ Това е и второто измерение на основната визия на фестивала, изразено алегорично с кинолента.

От друга страна, пясъчният часовник символизира непостижимата ефимерност, " лекотата на битието “. Времето, сходно на пясъка, изтича сред пръстите ни, преди да сме се наситили на мига… Сам Пруст ни припомня какъв брой постоянно жертваме вероятното благополучие, поддавайки се на нетърпението да задоволим моментния си ентусиазъм. Тук на помощ идва концепцията, че таман тази бързолетност, тази лимитирана опция за благополучие покачва цената му.

Четвъртото измерение засяга галактическото време, най-необятното, все пак даже ъгълът на падащите лъчи на залязващо или изгряващо слънце е кадърен да фиксира мига и да му придаде приказния знак на една действителност, претърпяна в несъмнено време.

Чрез тази сложна визия фестивалът пази концепцията, че хубостта и съвършенството на една художествена творба или на едно интелектуално достижение не могат да изгубят полезността си с времето. Творчеството ни оказва помощ да се доближим до другия, да разберем какво вижда той от тази галактика, която – лишена от своите създатели, мислители и изобретатели - щеше да бъде също толкоз непозната, колкото и лунните пейзажи. Благодарение на изкуството единственият свят, който познаваме, се развъжда пред погледа ни в толкоз светове, колкото са и истинските създатели, светове, които са по-различни един от различен даже от планетите, търкалящи се в безкрайността...

Всички тези хрумвания ще бъдат вложени в една богата, безкомпромисна откъм качество стратегия, увенчана от церемонията по разкриване на 8 октомври в зала 1 на Националния замък на културата и обещаваща 23 дни кино-литературно безвремие, събрало в себе си 60-те най-хубави кино акомодации на миналата година!

Осмото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри ще се организира в интервала 8-30 октомври в София и още шест града в България: Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Програмата ще се осъществя с поддръжката на Столична община, Национален кино център, съответните общини и със съдействието на голям брой сътрудници и съидейници, които следва да обявим. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР