Тайван се намира на 130 километра от брега на континентален

...
Тайван се намира на 130 километра от брега на континентален
Коментари Харесай

Тайван показа на света как трябва да се противодейства на COVID-19

Тайван се намира на 130 километра от брега на континентален Китай и се чака да има втория максимален брой случаи на коронавирусна болест 2019 ( COVID-19 ) заради близостта си и броя на полетите с Китай. Страната има 23 милиона поданици, от които 850 000 обитават, а 404 000 работят в Китай.
През 2019 година 2,71 милиона гости от континенталната част пътуват до Тайван. Заради това Тайван е в непрекъсната подготвеност да предприеме дейности при епидемии, зараждащи от Китай от времето на зараза от изострен респираторен синдром (SARS) през 2003 година Като се има поради непрекъснатото разпространяване на COVID-19 по целия свят, разбирането на детайлите за деяние, които бяха бързо осъществени в Тайван, и оценката на успеваемостта на тези дейности за попречване на огромна зараза може да бъде поучителна за други страни.

COVID-19 се случи тъкмо преди лунната Нова година, през което време се очакваше милиони китайци и тайванци да пътуват за празниците. Тайван бързо активизира и вкара характерни подходи за идентифициране, ограничение и разпределение на ресурсите, с цел да отбрани публичното здраве.
Ето за какво има толкоз смъртни случаи от ковид в Италия
Тайван употребява националната си база данни за здравно обезпечаване и я интегрира със своята имиграционна и митническа база данни, с цел да стартира основаването на огромни данни за анализи; тя генерира сигнали в действително време по време на клинично посещаване въз основа на историята на пътуването и клиничните признаци, с цел да подкрепи идентифицирането на случаите. Освен това употребява нова технология, в това число сканиране с QR код и онлайн отчитане на историята на пътуванията и здравословните признаци, с цел да класифицира инфекциозните опасности на пасажерите въз основа на произхода на полета и историята на пътуванията през последните 14 дни.
Лицата с невисок риск (без пътешестване до зоните за предизвестие на равнище 3) са изпратени здравна граница за декларация за здраве посредством SMS до своите телефони за по-бързо освобождение от имиграция - тези с по-висок риск (скорошно пътешестване до тревожни региони на равнище 3) бяха сложени под карантина у дома и проследявани през мобилния си телефон, с цел да подсигуряват, че остават вкъщи по време на инкубационния интервал.
Нещо повече, Тайван усъвършенства констатацията на случаи на COVID-19 посредством интензивно търсене на пациенти с тежки респираторни признаци, които са тествани негативно за грип и са ги ревизирали още веднъж за COVID-19 .
Признаване на рецесията През 2004 година, година след експлоадирането на SARS, тайванското държавно управление основава Национален здравен команден център (NHCC). NHCC е част от центъра за ръководство на бедствия, който се концентрира върху реакцията на огромни огнища и работи като действен команден пункт за директна връзка сред централните, районните и локалните управляващи. 
Коронавирусът: Глобалната карантина може да избави милиони?
На 31 декември 2019 година, когато Световната здравна организация беше известена за пневмония с незнайна причина в Ухан, Китай, тайванските чиновници започнаха да се качват на самолети и да правят оценка пасажерите при директни полети от Ухан за признаци на тресчица и пневмония, преди пасажерите да могат да депланират. Още на 5 януари 2020 година това деяние беше разширено, с цел да обхване всички лица, пътували до Ухан през последните 14 дни и имащи температура или признаци на зараза на горните дихателни пътища на мястото на влизане. Подозрените случаи са тествани за 26 вируси, в това число SARS и MERS. Пътниците, проявяващи признаци на тресчица и кашлица са сложени под карантина вкъщи и е преценено дали е нужна здравна помощ в болница.

Управление на рецесията CECC (Конгресно-изпълнителна комисия за Китай) бързо изготвя и внася лист от минимум 124 точки за деяние, в това число граничен надзор от въздуха и морето, идентификация на случаите (използвайки нови данни и технология), карантина на подозрителни случаи, самодейно намиране на случаи, разпределение на запаси (оценка и ръководство на капацитета), усмиряване и обучение на обществеността при битка с дезинформация, договаряне с други страни и райони, формулиране на политики към учебните заведения и грижите за децата и облекчение за бизнеса.

На 27 януари Националната здравноосигурителна администрация и Националната организация по имиграцията интегрират пътуванията на пациентите през последните 14 дни с техните данни за идентификация на НЗИ от НЗОК - това е реализирано за 1 ден. Системата за регистрация на семействата на жителите на Тайван и входната карта на чужденците разрешават на държавното управление да наблюдава хората с висок риск заради скорошна история на пътуванията в засегнатите региони. Определените като високорискови бяха следени по електронен път посредством мобилните си телефони.
На 14 февруари започва карантинната система за влизане, тъй че пътуващите могат да попълнят формуляра за здравна декларация посредством сканиране на QR код, който води до онлайн формуляр, преди тръгване от или след идване на летище в Тайван. След това е изпратен мобилен пропуск за здравна декларация посредством SMS на телефони посредством локален телекомуникационен оператор, което разрешава по-бързото имиграционно освобождение за тези с най-малък риск. Тази система е основана в границите на 72-часов интервал. На 18 февруари държавното управление афишира, че всички лечебни заведения, клиники и аптеки в Тайван ще имат достъп до историята на пътуванията на пациентите.

CECC взима дейна роля в разпределението на ресурсите, в това число установяване на цената на маските и потребление на държавни средства и военни чиновници за увеличение на производството на маски. На 20 януари тайванската CDC афишира, че държавното управление има под собствен надзор ресурс от 44 милиона хирургически маски, 1,9 милиона маски N95 и 1100 стаи за изолираност с негативно налягане.

Успокойте и образовайте обществеността, до момента в който се борите с дезинформацията
В допълнение към ежедневните брифинги за пресата от министъра на опазването на здравето и благосъстоянието на ЦИКК, вицепрезидентът на Тайван, бележит епидемиолог, дава постоянни известия за публични услуги, предавани от кабинета на президента и предоставени посредством интернет. Тези известия включват по кое време и къде да носят маска, смисъла на миенето на ръцете и заплахата от прикриване на маски, с цел да не се позволен до здравни служащи.
Оптимистично за ковид


Резултатите на Тайван засега 
Въз основа на анкета от 1079 инцидентно подбрани хора, извършена от Тайванската фондация за публично мнение на 17 и 18 февруари, министърът на опазването на здравето и благосъстоянието получава утвърждение от над 80% за справяне с рецесията, а президентът и министър председателят получават обща степен на утвърждение от близо 70%. Към 24 февруари в Тайван има 30 случая на COVID-19 . Тези случаи съставляват десетия максимален брой случаи измежду засегнатите до момента страни, само че надалеч по-малко от първичните модели, предвиждащи, че Тайван ще има втория най-голям риск от импорт.
Заключения Правителството на Тайван ползва опита си за SARS от 2003 година и основава механизъм за реагиране на публичното здраве, с цел да разреши бързи дейности за идната рецесия. Добре подготвените и опитни екипи от чиновници бързо разпознaват рецесията и задействат структурите за ръководство на изключителни обстановки за справяне с зараждащите огнища.
В изискванията на рецесия държавните управления постоянно вземат сложни решения при неустановеност и времеви ограничавания. Тези решения би трябвало да бъдат както културно подобаващи, по този начин и чувствителни към популацията. Чрез ранното признание на рецесията, ежедневните брифинги пред обществото и елементарни здравни известия, държавното управление съумява да успокои обществеността, като дава навременна, точна и транспарантна информация по отношение на разрастващата се зараза. Тайван е образец за това по какъв начин едно общество може бързо да реагира на рецесия и да отбрани ползите на своите жители.
източник: jamanetwork.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР